El pressupost en el mirall

"Mas no és un polític dels que acostumen a tractar els ciutadans com si fossin menors d'edat, més aviat el contrari"

"Els pressupostos són instrumentals, per acabar en un estat, i després cadascú marcarà el seu perfil. No es poden aprofitar uns vots que t'han donat per fer la independència, per fer la revolució". Ho ha dit Artur Mas preguntat per Antoni Bassas a l'Ara, i he de confessar que la frase em deixa perplex, perquè Mas no és un polític dels que acostumen a tractar els ciutadans com si fossin menors d'edat, més aviat el contrari. Amb les esmenes de la CUP al pressupost s'hi pot estar d'acord o no, però qualificar-les d'intent de fer la revolució és un excés verbal i un menysteniment de la intel·ligència del ciutadà. La demanda principal de la CUP en la partida d'Educació, per exemple, és que els mestres tornin a les hores lectives de 2011, quan governava CiU i Mas era President. Ha de ser aquesta la prioritat, o si hi ha 150 milions extres per a Educació els hem de dedicar a una altra cosa? Segur que és discutible, però també és segur que la CiU de 2011 no és la revolució.

 

La posició de Mas no és només inconsistent en això, sinó també quan pretén que els pressupostos presentats pel Govern no són ideològics. Que potser no està marcant perfil d'ERC, el conseller Comin a Sanitat? I no marquen perfil els consellers del Pdecat, en les àrees que governen? No intenten fer les coses segons la seva filosofia, la seva ideologia? És més: que no és legítim, marcar perfil? La CUP ha fet unes quantes coses que no són gens normals des del 27S, algunes d'elles al meu entendre simplement inacceptables, tant que potser no s'haurien d'haver acceptat. I la seva retòrica et pot semblar més o menys insofrible. Però això d'aquests dies és el més normal del món: estan negociant un pressupost, res més.

 

Al mateix temps, per administrar amb saviesa la seva posició de força la CUP potser hauria de tenir en compte tres coses: la primera és que té la paella pel mànec precisament perquè el Govern Puigdemont-Junqueras està compromès de forma irreversible en fer la independència, i això li impedeix aprovar el pressupost amb ningú que no sigui la CUP: l'excepcionalitat de la legislatura fa políticament inviable anar a buscar el vot de CSQP o del PSC. Abusar d'això seria castigar la coherència independentista del govern. El segon factor que hauria de tenir en compte és que bona part dels 300.000 vots que va obtenir el 27S i que ara li donen una posició de privilegi són sociològicament molt més Junts pel Sí que no CUP (algun dia s'estudiarà com la campanya de guant blanc de JxSí i el factor David Fernández/Quim Arrufat van fer que a moltes famílies es decidís repartir el vot entre les dues candidatures independentistes). I finalment, crec que la CUP faria bé de creure's que, si no hi ha pressupost, la gran majoria de la base social sobiranista entendrà perfectament que s'acabi la legislatura: un govern i un parlament incapaços d'aprovar el pressupost dos anys consecutius són un govern i un parlament fracassats, i és inviable que un govern i un parlament fracassats aguantin l'embat amb l'estat que significa l'estratègia del referèndum o referèndum.
Comentaris
Javier Castellanos
Les peticions que fa la CUP són les d'ERC o les d'una tímida socialdemòcrata. No busquen fer la revolució ni demanen la lluna. Faríem bé de valorar-ho i evitar tòpics com el de Mas. Si un es mira el programa de la CUP o escolta el seus gurus veurà com de moderades són les propostes (educació i impostos amb una proposta rebaixada ahir). Junts Pel Sí, o millor dit, un sector del PDECAT amb la col·laboració tacticista de Junqueras, no haurien de buscar la humiliació sinó curar ferides.
Ramon
Artur Mas us té que no se us podria posar un supositori.
Ramon
Tant el 2012 com a les plebiscitàries, hi va haver molts catalans que havien votat Convergència el 2010 però que van decidir canviar el vot, radicalitzant-lo per assegurar la jugada independentista i en totes dues ocasions Espanya va respirar alleujada per aquelles "radicalitzacions". No m'estranya.
CUP i Comuns, anem servits.
Estàs demanant coherència a la CUP? Que se n'adonin de l'excepcionalitat d'aquesta legislatura? Que ajudin aquest govern a arribar a la república catalana? Que entenguin que els vots que tenen són prestats i no els tornaran a tenir mai més? QUE SÓN LA CUP, coi! . Porten tot aquest temps posant pals a les rodes i actuant com mainadeta maleducada. Què he d'esperar?
Ramon
No, no "actuen" com mainadeta maleducada. SÓN, mainadeta maleducada.
Aquí
qui no faci la feina quedarà esborrat de la politica i l'historia. Els ciutadans del món occidental estan saturates d'aguantar pallassades. Si algú es pensa que pot sobreviure politicament aquest debacle, cup, pdcat, esquerra, comuns es que encara es pensen que viuen al any 2000. El món estar canviant al seu voltant a la velocitat dels esdeveniments historics que ho trenquen tot.
Ramon
L'any 2012 Espanya va respirar alleujada quan una dotzena d'escons van passar de Convergència a ERC (i els d'ERC que no siguin uns sabatots integrals, algun n'hi deu haver, farien bé de reflexionar-hi). Però aquell transvasament no va ser casual perquè hi havia hagut tres agents que van contribuir-hi moltíssim: 1. La guerra bruta espanyola. 2. El miserable col·laboracionisme de les esquerres sucursalistes. 3. El pòster de CiU.
Xavier
No oblidem que la CUP va demanar el cap de Mas per motius espuris. Es va negar a aprovar el pressupost anterior per...ves a saber. Ara aprovará els pressupostos d'enguany? Pero sabeu quina olla de grills es la CUP?
terrassenc
Si no hi han pressupostos serà perquè cupaires i convergents no s'han volgut posar d'acord (ERC ja ha dit que el que acordin ho subscriu). La vergonya és haver d'estar parlant d'aquesta possibilitat per l'extrem tacticisme d'uns partits que es diuen independentistes però que gustosament cauen de quatre potes en els pitjors vicis d'un sistema polític autonomista i de matriu espanyola. Vol gallinaci.
Ramon
La CUP és un instrument d'Espanya però també d'ERC.
Narcís ( " l'autor no és un escrivent dels que acostumen a tractar els lectors com si fossin adults, més aviat el contrari " !)
En MHP Mas d'inconsistent res .. som a altra conjuntura, a altra circumstància àdhuc amb altres prioritats ( la inconsistència n'és la Cup .. fumen fora al president i volen fer allò que hi havia amb ell?)! PD: parlem del bé de Catalunya o .. d'interessos ( espuris ) de professorat?
JOSEP
CUAN EL MAS VA FER UN PAS AL COSTAT ELS CUPEROS VAN ACCEPTAR UN PACTE. DESPRES VAN DIR QUE ELS PACTES "MUTAVEN" (ELS SEUS). A PARTIR D'AQUI "JA L'HEM CAGADA" EL TEMPS QUE S'HA PERDUT, I NO US ESPEREU RES DE BO.
Ramon
Si no aconseguim la llibertat, el catalanisme del futur tindrà la CUP el mateix record que es té d'esquerres similars que en el passat, sigui intencionadament, sigui estúpidament, ja van ajudar Espanya a avortar anteriors intents de redreçament nacional. Per què us penseu que sempre creixen en moments així, aquestes esquerres?
ferran
Penso que Mas ha tingut prou consistència...Sí que li retrec a ell i a Puigdemont, és la seva falta d’imaginació per aconseguir que la gent més putejada del país tinguin la percepció que patim un règim colonial en tota regla..És increïble que el xollo andalús, extremeny...basc i navarrès, junt els astronòmics costos de la gegantesca casta de l’alt funcionariat espanyol que viu de puta mare, no siguin motiu d’indignació de la gent.

envia el comentari