D'igual a igual

"No sembla molt segur que el govern tingui pensada una resposta a la convocatòria oficial del referèndum i molt menys que la tingui si la crida a les urnes s'accelera"

Les relacions de Puigdemont i Rajoy són una reflex de les d'Espanya i Catalunya. Rajoy diu en una entrevista en terreny amic a La Razón que el referèndum català no es farà i que això "lo sabe todo el mundo". Ignoro si el president considera els catalans part del món però, per si de cas, molts d'ells semblen desconèixer aquesta brillant veritat i fins persisteixen en l'error. Puigdemont, per exemple, assegura que hi haurà referèndum i que serà vinculant. És a dir, segons Rajoy, no sap i no sap que no sap. 

 

Junqueras, el vicepresident, tampoc sap que el referèndum no se celebrarà i fins i tot aprofundeix en l'error afirmant que el referèndum es farà i que el que està per veure és què farà el govern per impedir-ho. 

 

Això és impossible saber-ho i és bastant probable que ni el govern ho sàpiga. Per descomptat, intentar que ho expliqui Rajoy és perdre el temps, ja que ostenta el rècord de polítics capaços de parlar més temps sense dir res o dient alguna cosa i el seu contrari. Està clar que el referèndum és la primera desavinença i la més patent, just a la línia de confrontació. Per aquest motiu Puigdemont parla d'avançar-lo en el cas que la justícia espanyola procedeixi a inhabilitar representants catalans. No sembla molt segur que el govern tingui pensada una resposta a la convocatòria oficial del referèndum i molt menys que la tingui si la crida a les urnes s'accelera.

 

De la mateixa manera, ja fa temps que Puigdemont va anunciar que no pensava assistir a la Conferència de Presidents de les CCAA com, d'altra banda, també ha fet el president de la comunitat autònoma basca, Urkullu. La insistència del govern (Sáenz de Santamaría i el mateix Rajoy) en convèncer el primer que acudeixi a la reunió i el seu fracàs, en el fons, relativitza el valor dels acords que adopti el conclave. L'absència d'Íñigo Urkullu és suportable per l'assumpte del concert econòmic basc, però l'absència de Puigdemont equival a un veto. Perquè Catalunya és un contribuent net al fons. És un veto al govern de l'Estat, de fet és una espècie d'exercici de sobirania. Un acte pel qual es posa límit a la sobirania de l'Estat.

 

La carta de Puigdemont a Rajoy en resposta a la seva invitació i rebutjant-la planteja que Catalunya s'ha guanyat el dret a mantenir una relació bilateral amb l'Estat. És la vella idea confederal del "aeque principaliter" o igualtat de jurisdiccions i sobiranies. Un enunciat revolucionari que el govern no pot acceptar sense una reforma constitucional. 

 

Quan, en els anys del terrorisme etarra en alguna ocasió es van constituir taules de negociació del govern amb ETA, els atacs eren que l'Estat no podia negociar amb una banda terrorista. Que es deposessin les armes, arribés la pau i es podria parlar de tot. I, no obstant això, no era cert. Aquesta exigència de relació bilateral d'Espanya i Catalunya no és una petició que l'Estat negociï amb una banda terrorista sinó amb una nació. Aquesta no està defensada per pistolers sinó pels seus més alts càrrecs institucionals, una majoria parlamentària absoluta i milions de ciutadans que els donen suport. 

 

La qüestió és ara si aquesta massa crítica que, se suposa, aportarà el referèndum, pot esperar al resultat d'un prolix, incert i insegur procés de reforma constitucional a Espanya que, pel que fa a Catalunya, reformarà molt poc. D'aquí que en el sector independentista augmentin en volum les veus que demanen seguir amb el full de ruta i també les dels qui propugnen una DUI ja. L'argument que fan servir per convèncer els confederalistes és que el més intel·ligent és anar a la independència i si, més tard, Espanya té alguna proposta interessant d'unió, associació o col·laboració, serà benvinguda i estudiada.
Comentaris
D'igual a igual
Què més voldria Puigdemont. De moment només és un desig, per molta vehemència amb la qual s'expressi el desig.
D'una vella casa
Una transcripció fidedigna del que està succeint, que posa de manifest que l'estat espanyol és un "estat mal fet" i "fallit" per a la majoria de la societat catalana, que camina de manera pacífica i democràtica cap a la República catalana.
Joan
Muy bien Cotarelo. Cuando seamos independientes deberían darte un cargo en el nuevo estado: CATALUNYA!!!
RHC
Tinc ben clar que els unionistes, siguin de la deria ideologica que siguin, no tenen cap discurs vàlid pel poble sobirá català per poder contrarestar cap de les seves tesis. Estem espoliats, som meyspreciats, s'he en foten, de la nostra historia de la nostra llengua. No teniu ni un recurs lógic per defensar el NO al Refedèmdum que es farà si o també. Apa cerqueu algun motiu,per que ens insterisi pertanye al Estado Español. UN, UN , no en teniu cap, i ho sabeu , i tb que teniu la partida perduda.
Recentralització
Ahir Raxoi: "Equidad, Eficiencia.." Juguen al mus i van d'ordago...
xup
dirigit a d,igual a igual, voste pot ser no viu aquest mon, aixo no es un desig d,el Sr. Puigdemont es el desig del 80% de Catalanuya, es una petita matitçacio, i penso que un pais democratic tindria el seu pes, no dic que a cespaña o sigui
unionistes
Rajoy nega el referendum, com el negava avui Enric Juliana de LV, es a dir, el neguen els unionistes. Per la matixa equacio el neguen alguns de CSQP. El partididaris ho tenim clar.
jordi56
Està clar que el procés acabarà amb una doble legalitat i tot dependrà de la decisió dels ciutadans. Si els més de 2 milions d'independentistes compleixen només la legalitat catalana i altres 2 milions accepten fer-ho per respecte a la voluntat democràtica de la majoria (85% de catalans respectaria el resultat d'un referèndum) a l'Estat només li quedarà utilitzar la violència i repressió contra els catalans si vol evitar el naixement d'una nova República.
Narcís ( qualsevol català o/ i persona de bé .. pot romandre's de braços plegats mentre espanya no fa altra cosa que empentà'ns-e a l'abisme en tots els ordres i en totes les facetes?)
Catalunya ( i resta ) vam ser entrats a mata-degolla ( i, damunt, ajudats per França o millor exèrcit aleshores ) així doncs, tenim tot el ' dret ', dret natural, de dir prou a aquesta subjecció - subordinació - subjugació .. només caldria! PD: i ens n'anem .. l'univers català no pot seguir ni un segon més dessota d'aquest ' paparra ' d'estat que només cerca nostre daltabaix nacional i econòmic .. i amb el cinisme, desvergonyiment i descaradura de capgirar vers nosaltres allò que són ells!
Jordi Català Sobirà
Descartant una intervenció militar tot i q se'n moren de ganes, o policíaca , l'única cosa q els queda és intervenir la Generalitat (suprimint l'aixeta del Finançament o fins i tot anul•lant x decret la gene i posant una gestora a imatge i semblança del PPSOE) i tot i així estem preparats per fer front a tots aquests escenaris q per altra banda provocarien onades de suport internacional a la nostra causa. Per tant, q ho facin si tenen dallonses.
federalista
home jordi que en tens ganes de guerra, que es moren de ganes de una intervencio militar diu el paio, no sera tu i el teu fanatic i adoctrinat cervell els que us moriu de ganes de lluitar, i matar espanyols, i verter sang enemica escolta'm be pallasso i posa el cervell adoctrinat i malalt a escoltar, no cal ni intervencio ni res s'ofega economicament a la gene de palo moxo, que ara ja te el calificatiu de bono basura, i res mes al dia seguent els indepres quedan reduits com sempre a paco i
federalista
deia indepre adoctrinat que s'ofega economicament a pelo moxo i els seus mariaxis de xiste, mortadelo ,carpanta, junqueras i els perro flautas de la gabriel, i ja esta no cal fer res mes, no quedan aleshores ni 4 gats indepres com sempre.

envia el comentari