Quants turistes vols?

"En matèria de turisme no pots dir on vols anar si no dius, també, quina és la xifra de turistes que consideres bona i sostenible"

Finalment la Torre Agbar no serà un hotel i ha tornat el ball de bastons polític al voltant del turisme i la política de l'ajuntament d'Ada Colau en aquest tema. M'interessa relativament poc el cas de la Torre Agbar, perquè els protagonistes ja ho han deixat clar: l'ajuntament reconeix que ha fet tot el que ha pogut per posar traves a aquest projecte i el promotor se n'ha cansat. Com a reacció política, els discursos habituals: "Colau contra l'economia de la ciutat, Colau impedeix la creació de 500 llocs de treball, Colau es carrega el model d'èxit de Barcelona".

 

Els lectors que tenen la paciència de seguir-me saben que no sóc precisament un fan incondicional de l'alcaldessa i de l'espai polític que representa, però com a barceloní m'inquieta que el tot val contra Colau acabi segrestant i simplificant barroerament el debat sobre el turisme, perquè en aquest debat ens hi juguem la mena de ciutat que volem deixar als nostres fills. És massa profunda la transformació que està patint Barcelona com per acabar despatxant-ho amb consignes fàcils sobre llocs de treball perduts. (Això també val, per cert, per a altres projectes en altres llocs del país on sembla que l'únic discurs possible és el dels llocs de treball directes i no el del model econòmic que es vol per a Catalunya. Parlo òbviament de Barcelona World).

 

L'any 1990 Barcelona va rebre 1,7 milions de turistes, i al 2015, últim any del qual tenim dades oficials, en va rebre 9 milions. Atenció, aquesta dada no inclou els que han dormit en els més de 6.000 apartaments turístic il·legals de la ciutat, ni tampoc  els turistes que es passen el dia a Barcelona però tenen l'allotjament fora de la ciutat, ja sigui a l'Hospitalet o a la Costa Brava. Si ho comptem tot, la pressió turística sobre la ciutat és d'entre 12 i 14 milions de visitants anuals segons qui en fa els càlculs. El que és molt important d'entendre és que, de la mateixa manera que hem passat de 1,7 a 12 milions de turistes, si no es fa res per evitar-ho passarem de 12 a 18 milions, i després passarem de 18 milions a 24. És només una qüestió de temps, primer perquè Barcelona agrada, i molt; segon, perquè el turista, si troba bitllet i llit per dormir, no té per què privar-se d'anar a una ciutat que li interessa; tercer, perquè el turisme és una indústria global amb creixements brutals any rere any, i quart perquè es tracta d'una activitat econòmica extremadament veloç en els seus efectes: costa molt més convertit una ciutat o un país en un pol tecnològic que no en un pol turístic. 

 

Les conseqüències positives del turisme a Barcelona ja les sabem, i les negatives les comencem a comprovar amb molta cruesa: increment brutal dels preus del lloguer, expulsió de cada cop més barcelonins cap a ciutats de la primera i segona corona, despersonalització accelerada dels barris del centre, creixent percentatge del PIB vinculat a llocs de treball amb molt poc valor afegit... La pregunta obligada que ens hem de fer, i que els polítics, tots, han de respondre és: volem això? Senyor Fernández Díaz, senyor Trias, vostès volen 24 milions de turistes anuals a Barcelona? Sí? Segur? I Senyora Colau, vostè quin objectiu persegueix? Vol quedar-se en els 12 milions actuals, o vol tornar als 8 milions de fa uns anys? Ningú respon aquestes preguntes, ningú explica on vol anar, i en matèria de turisme no pots dir on vols anar si no dius, també, quina és la xifra de turistes que consideres bona i sostenible. Si en vols 24 milions és fàcil d'aconseguir: laisser faire, laisser passer. Però si vols quedar-te en 12 o baixar a 8, no hi ha més remei que actuar.

 
Comentaris
Ramon
Contra Colau tot s'hi val? Depèn. Depèn de si la cosa se'ns pot girar en contra. En tal cas, potser no. En tal cas, compte. Però si serveix per fer-la fora de l'alcaldia o, millor encara, de la política, i tant, que tot s'hi val. First things first.
Ramon
Si Xavier Trias hagués posat la més mínima reticència al dit "Model Barcelona", només que hagués posat pegues al puto bycing, per exemple, ni de conya hauria arribat a l'alcaldia. Ara bé, això sí, només assumit el model com el peatge a pagar perquè la capital de Catalunya deixés per fi d'estar en grapes sucursalistes, ja es va aixecar la veda i, identificat no amb els seus creadors sinó... amb Trias!, contra aquell model ja tot s'hi va valer.
JRRiudoms
Potser alguna respinsabilitat tindrem els barcelonins, també (incloen-t'hi els xenofobs aquells que identifiquen els turistes als terroristes). Atentament
facundo
Els hotels i els pisos turístics, perquè no els van a fer al barri de Pedralbes?
malson Barcelona
El "model Barcelona" ha esdevingut un malson per a molta gent. Jo em conformaria amb que vinguessin els mateixos turistes que venien abans de les Olimpiades. Hi ha hagut masses interessos per convertir Barcelona en una ciutat massificada i venuda al turisme de masses. I massa poc debat.
fart
Alberto Fernández Díaz i Xavier Trias representen els interessos del gremi dels hotelers. A Barcelona és urgent posar ordre i límits clars a l'activitat turística abans de que acabi per devorar la ciutat i convertint-nos en una nova Venècia.
Ramon
Sí, fart, això del turisme i el consegüent augment de places hoteleres ens ho va dur Xavier Trias, sí. I els hotels, els mateixos hotels, si es fan a l'Hospitalet de Llobregat ja són automàticament progressistes i socials. Hotels d'entesa. Contra Xavier Trias sí que s'hi va valer tot (fins i tot aquella intoxicació en plena campanya sobre un compte corrent, obra de les clavegueres espanyoles per fer alcaldessa Ada Colau). Contra Trias tot s'hi va valer. I tot s'hi continua valent.
fart
Estem construïnt un país mediocre basat en serveis turístics de baix nivell, especulació urbanística i casinos globals. Ho sigui, tot allò que aporta diners ràpids (per alguns) i que no està construit sobre res sòlid ni perdurable. Com a contrapartida: desindustriantzació i destrucció d'ocupació en l'economia productiva, la indústria i el camp.
pep
Algú em vol dir quin futur deixem als nostres fills (treball), La ciutat només pot tenir tres sortides 1 serveis, per a tot has d'anar a BCN. 2 Indústria, l'estan expulsant de la ciutat. 3 Turisme, millor que no vinguin i mentrestant a morir d'èxit. Patetic tot plegat.
Narcís ( no m'estranyaria gens ni mica .. madrid potenciés aquesta ximpleria per a ser ella la líder!) ( allò que cal és ‘ política ‘, bona política, perquè sigui millor ciutat .. natural i espontània!)
A) Tothom boig per tenir turistes ( pregunti's a espanya!) .. i ací ens permetem el luxe de dir no hi entrin més àdhuc amb ' pasta '! B) Potser.. millor menys hotels i més cars àdhuc sense llits ( ni al voltant!) sinó pensions de mala mort, no? C) Barcelona és el que és .. qui n'és ningú per privar ser visitada, per privar ser pernoctada, per privar ser viscuda sigui de turista? PD: doncs res, ompli'm-la d'albergs, d'asils, de cases de beneficència .. de pobres, de pidolaires, de delinqüència!
Toni
Només cal afegir al PSC i a Collbini es clar el maxim culpable del model Barcelona. I dic culpable expressament
f
El model BCN World-Eurovegas-massificació turística és un càncer i una gangrena a extirpar.
Malson Barcelona
Conec gent que ha hagut d'abandonar el pis al centre de Barcelona perquè ja no poden pagar el lloguer. Ara, el pis segurament l'ocuparan pijos globals o turistes. Això és el que ha dut la "Marca Barcelona"
Ramon
Van tenir dècades i dècades per qüestionar el dit "Model Barcelona". Però no. Llavors mai no van badar boca. El dit "Model Barcelona" era un model d'èxit. Criticar-lo era "fatxa". Ara tot el contrari. Ara el repte català ja és obertament independentista, ara Espanya havia de canviar de discurs, donar altaveu a les turbes ecopastanagues i posar les seves pixaradetes unamicaantisistema en primer pla, ara Espanya ja no juga la carta PSC sinó la carta Ada Colau.
guifré II
entre l'hotel agbar i 500 llocs de treball ni que siguin de 800 euros més propines o 500 tops manta, prefereixo 500 llocs de treball, la colau potser no, el trias segur que sí !!
Pere Aragonès
Catalunya es pot permetre tenir una revista come Time Out però ha de tolerar la banalitat expositiva del senyor Voltes. El rigor de la marca Time Out al món dista molt del director a Catalunya.
Julià
Abans que Trias hi eren els del PSC &ICV. Per tant ells ho van començar. La Colau te gent de ICV. Hipòcrites. Per cert Maragall es va carregar la petita indústria a la ciutat
contemplatiu
Tots aquest de la gran capital que es queixen del turime, ell no han anat mai a la Costa Brava a fer turisme ? oi que si !!! dons tingueu clar que als pobles de la costa els veins fa 50 anys que no vivim on volem... ¿s'entem !!!? mai no hagues pensat que us sabia tan greu...
Narcís ( i diu el " turisme " àdhuc de diners? .. posi's amb aquests ‘ hostatges de munt de llits ‘/ lliteres!)
Despersonalització, diu? Despersonalització n'és ser: a) ple de bandes ( abans espanyoles i ara .. sense comentaris!)! b) ple de manters , trilers i descuiders! c) ple d'éssers tapats, sia el cabell, sia la cara! d) ple de saltejadors punxant-te àdhuc per no dur diners! e) ple de carrers i rambles sent els propis els ' estranys ' i .. atemorits! f) ple de pidolaires/ mendicants o tirats pel carrer! g) ple d'aliens a res català delinquint pels transports! h) ple de . . . . .. . . . . . . . . . !
Narcís ( aquella Barcelona ' metròpolis - llar ' .. espanya bé ens l'arrebassà!) ( què compon el turisme amb res pel que fa al viure diari de sa població .. els lloguers sempre foren cars!) ( els hotels han de ser els obvis o .. millor pocs i cars?)
Millor seria : 1. es preocupessin de ' posar treballadors catalans ' o reduir llur atur! 2. vigilessin es respectés les hores de treball, de lleure i sous amb sos plusos així com corre-cuita malaltís! 3. guitessin no hi hagués tanta ' pirateria ' tenint il·legals mentre nostres compatriotes són al carrer! 4. . . . . . . . . I vosaltres parleu del mal turístic ..quan justament ' ornamenta ' la ciutat fos només per compensar la misèria recollida pels ben guarnits/ ' nostra casa n'és la vostra '?
Ramon
Més amunt hi ha un post que el signa algú tan miserable que renunciaria al català per aconseguir la independència. No ja a la normalització de la llengua pròpia de Catalunya, no. Aquest miserable renunciaria al català sense més matisos. Jo, si la independència ha de ser en els termes d'aquests miserables, prefereixo arrencar-li a Espanya una contraoferta plurinacional.
Re: Perqué a Pedralbes
no necesiten els diners del turisme.
Felip Huerta
A mi que vinguin turistes m'agrada. Que vinguin bretols no,amb els nostres en tenim prou.
jprats
Trobo una gran mancança a l'article: No és només una questio de quantitat; ES UNA QUESTIO de QUALITAT. Si heu feu el "turista" per alguna ciutat de centre Europa, entendrem millor el que vull dir. Aqui , el que ens passa ara es que fomentem la quantitat i res mes. Pisos turistics = Baix nivell Moratoria Hotelera de la fada Colau: + especulacio + pressio dels pisos turistics etc

envia el comentari