La paperera (de reciclatge) de la història

"El retorn de Mas, que es produirà tard o d'hora amb inhabilitació o sense, és també una lliçó pràctica sobre la futilitat del pensament hipertrofiat"

Aquesta setmana ha mort Zygmunt Bauman, autor del concepte "modernitat líquida". (Un altre jueu, per cert, que estableix els paràmetres de la cultura occidental. Jesucrist, Karl Marx, Freud...). Per evidenciar la vigència de la seva idea, hem sentit rumors de la reaparició d'en Mas com a futur candidat de Convergència (bé, amb aquell nom que tenen ara) a la presidència de la Generalitat. Sí, és cert, si no l'inhabiliten o si Catalunya és independent o si l'inhabiliten però passen uns anyes més i... patam! Res, que està més que disposat a tornar. No em sorprèn pas. Però em fascina com en són, de fútils, els grans gestos de la política actual.

 

Resulta que aquella mena d'ogre caníbal que la bona gent de la CUP va enviar a "la paperera de la història" pot tornar en qualsevol moment. Ai, Senyor! Però no era una cosa més seriosa, això de la política? Encara recordo les viudes del Mas plorant per les tertúlies i la seva banda de música tocant marxes penoses quan el fèretre circulava per la plaça Sant Jaume. Pitjor encara! Recordo els membres de la CUP obrint ampolles de cava i cridant a tort i a dret "he mort el llop" com si haguessin apunyalat el cor del drac del Senyor dels Anells. És estrany perquè gent moderna i culta com els cupàires (no és ironia) haurien d'haver estat al cas de tot allò que dèia en Bauman. De la inconstància de les paraules grandiloqüents i la poca consistència de les proclames efectistes. De com en som, de líquids. De com en som, de temporals. Nosaltres i les nostres conviccions. 

 

El retorn de Mas, que es produirà tard o d'hora amb inhabilitació o sense, és també una lliçó pràctica sobre la futilitat del pensament hipertrofiat. Actualment el capitalisme ha imposat la seva lògica social, econòmica, religiosa, cultural i esportiva. Aquesta mentalitat es basa, en essència, en un principi molt senzill: les coses massa gran es desmunten en petites peces que puguem comprar en una botiga. El comunisme era enorme. Un pes mort. L'Església és enorme. Una nosa. Les ideologies són enormes. Distraccions. Hem edificat una societat basada en la lleugeresa mental. En la idea que el compromís és innecessari. Fanàtic. Salvatge. Impossible. Així s'entén el retorn d'un president que va marxar amb tota la parafernàlia d'un emperador caigut. I el fracàs d'un partit que va voler exhibir el seu cadàver com si haguessin mort un mamut de 50 tones. 
Comentaris
Mas, no gràcies
El rebuig a Mas va venir per la corrupció a l'entorn de Convergència i pel projecte neoliberal que va impulsar la seva gestió de govern (Boí Ruiz, Mas-Collell, Felip Puig). Potser era un bon candidat per alguns, però no per aglutinar gent d'ideologies diferents. El neoliberalisme no serveix per unir la gent.
Escipió
Això de la "mort de les ideologies" és una altre enganyifa més venuda per amagar la preponderància de la ideologia dominant de la nostra època, que és la tant cacarejada "fi de la història", avui en vies d'enfonsament (com tots els imperis del passat). "Les ideologies han mort". Menys la ideologia neoliberal, és clar.
Narcís ( ras i curt: qui eren aquests representants per fúmer fora representant de 1.600.000 i remitjó, damunt, fent servir com ‘ arma llancívola ‘ el no suport, el no recolze, a la llibertat de Catalunya?)
Verament .. no sé pas a què hi jugues ( potser a ' fer el doble joc ' segons el dia), ço és: 1. el partit se'n diu PDC ( Partit Demòcrata Català ), malgrat hom hagi d'haver afegit la ' e ' .. prou saps perquè ! 2. CUP ' moderna i culta '? em sembla ho confons per anar amb ' texans ianquis ' i samarretes de no pas justament ' peó ' ensems amb ' títol ' ( com no, universitari .. de lletres?)! 3. en MHP Mas no marxà .. acceptà ( això, sí!) el xantatge per defendre la ' marxa pro la independència'!
Bauman
Aquest és el que volia substituir la castanyada pel Hallowen? Suposo que això també deu de formar part de la "modernitat líquida".
y ?
pero tu de que vas? eh?
Pep
President Mas es el millor que l'ha pugut passar a Catalunya i sempre serà un bon candidat i jo el votaré
Giramón
La pulsió de les persones no és líquida, ni molt menys, doncs és força constant. És l'entorn que és afectat per múltiples canvis i influències. Les persones i entitats funcionen com els GPS. Quan per algun motiu es passen del camí i/o l'entorn a variat, és reconfigura, i a partir de la nova ubicació marca el trajecte, sempre però per anar al mateix lloc. Diguem-ne poder, estabilitat, zona de confort, etc.
espera
A Mas el van voler apartar però va fer una jugada mestra i va entrat a la historia en triar Puigdemont i la forma que ho va fer. : un altre mèrit seu. Ho reconec, tot i que voto ERC. Amb la República retornaran polítics apartats o ferits en aquestes darreres batalles. Així ho espero. Com també espero que baixi el vot a la CUP.
Flor d'un dia
En Mas el van fotre fora de males maneres, Aquest és el fet. En fi. Ara tothom parla de Baumann i la seva ''societat liquida'', nomes despres que es moris. Ni se l'havien llegit abans....o a correcuita, per escriure un article i quedar com un senyor. Bah, aquesta premsa de un dia....
Llicències periodístiques
Al Senyor dels Anells no hi ha dracs! LOL!
Pere de Kaltruku
Sempre he pensat que el Sr. Mas es la persona més idonea per gobernar Catalunya. Que te defectes?, si, pró qui no en té?.Sempre l'he votat i el tornaré ha votar; ès un polític amb moltes tables, valent hi diria un petit heroi,es juga el físic hi sap de qui sem pot refiar(cas Puigdemont); sempre ha guanyat les eleccions, en cara que no sempre ha sigut President per l'enveja dels altres candidats (recordem els tri-partits). Sincerament, "Mas for President". Visca Catalunya.

envia el comentari