La candidatura de Mas

"Si, al final, Mas no pot ser candidat, que sigui per un pronunciament de part de la justícia espanyola, no per consideracions d'oportunitat política de curta volada"

Si Mas no s’hagués retirat fa un any, no hi hauria hagut govern de JxS. És inútil pensar en una situació contrafàctica. Hi va haver govern de JxS i el full de ruta independentista va començar a caminar perquè Mas va retirar la seva candidatura. Es pot opinar el que vulgui, les intencions de la gent són lliures, però no és fàcil trobar un exemple més clar de com algú posa els interessos de la seva causa per sobre dels seus personals.

 

A partir d'aquell moment, el nacionalisme espanyol no va poder seguir atribuint l'independentisme català a una obcecació de Mas. L'independentisme no era un projecte individual o d'un grup d'amics, sinó un moviment social d'ampli suport i suficient flexibilitat institucional. Alhora, Mas guanyava molta autoritat moral pel seu gest, que va redoblar després amb la seva actitud de col·laboració amb el govern de la Generalitat, sense cap pretensió de tutela. Puigdemont ha estat i és president de la Generalitat en ple ús de les seves competències i segons el seu criteri.

 

El mateix Puigdemont que, quan es va fer càrrec de la Presidència, va especificar que ho feia amb consciència de l'excepcionalitat i la provisionalitat del seu mandat. Un mandat que consistia a portar la Catalunya de la postautonomia a la preindependencia. I tenia a més el límit del full de ruta, un any i mig, fins a setembre del 2017. Fins al referèndum. A partir d'aquí, la societat haurà d'actuar d'acord amb la decisió majoritària.

 

En el supòsit del "sí", que recents enquestes donen per probable, es dibuixen eleccions constituents i per a aquestes els partits necessiten candidats. Essent baixa Puigdemont, el candidat natural del seu partit és Mas, sense perjudici, naturalment, que es presentin altres. Ho és per diverses raons.

 

En primer lloc, el seu dret personal, inqüestionable. És molt fàcil d'entendre que es presenti a liderar un procés que va contribuir a posar en peu decisivament i és lògic que vulgui recuperar una feina per a la qual està capacitat que només factors externs i no enterament racionals van interrompre.

 

En segon lloc per raons de justícia commutativa. L'independentisme tal com es troba ara, ha sobreviscut gràcies al sacrifici de Mas. És just reconèixer-ho i premiar-ho. Reconèixer-ho reconeixent el seu dret a presentar-se. Votar-lo després és una altra qüestió.

 

En tercer lloc, Mas representa un capital nacional capaç d'atraure un vot de classes mitjanes i mitjanes altes, tan necessàries estratègicament per al procés independentista com les més populars que representen els seus socis, els partits d'esquerra. El comú valor republicà que comparteix amb aquests facilita notablement les coses, de manera que els factors nació i república pesen més momentàniament que l'estrictament social. Temps hi haurà de dirimir aquest un cop que Catalunya pugui prendre lliurement les seves decisions. Invertir el temps a condicionar la independència a reclamacions socials, segurament molt justes, però de part, no és un encert estratègic. Ni tan sols tàctic.

 

En quart lloc, sens dubte la candidatura de Mas revifarà les brases de la intransigència de la CUP, obstinada fa un any a enviar Mas a la poubelle de l'histoire. L'acusació: representar una política antipopular, repressiva i de retallades i, potser, també, negligent amb la corrupció. És legítim que en unes noves eleccions que es volen constituents (encara que els unionistes les intentin ordinàries) puguin substanciar o no aquestes acusacions i els electors tinguin tots oportunitat de pronunciar-se per sí mateixos i no ho facin només els seus representants.

 

El pròxim 6 de febrer Mas, igual que Ortega i Rigau, compareixeran davant un tribunal espanyol (TSJC és un tribunal espanyol) sota greus acusacions per haver posat en marxa la consulta del 9N. Si, al final, Mas no pot ser candidat, que sigui per un pronunciament de part de la justícia espanyola, un instrument més de repressió, no per consideracions d'oportunitat política de curta volada.

 

Al final, no és casualitat que la repressió espanyola abasti per igual a militants i membres de la CUP que del PDeCAT. I pels mateixos motius: per desobeir.
Comentaris
Ramon
I si Arran fos a Sollozzo com la CUP a Tattaglia i ERC a Barzini?
el meu
En Cotarelo fent campanya per en Mas, quines coses s'han de veure!
Narcís ( Catalunya sempre tingué traïdors/ còmplices .. sia per descendents de país veí, si per propis interessats bastards, sia per maldat de tanta gent no catalana sinó no s'entén no majoria aclaparadora " pro la llibertat ' en aquest estat violador de nostre territori!)
Ho comprenc, però pel que fa a la repressió .. no vulgui posar a la mateixa alçada la CUP ( aquesta també sotmeté i continua sotmetent a repressió JxSí i de la manera més vil .. posant pel mig la coacció de no fer pinya/ empentar pro la llibertat de Catalunya!)! PD: ningú pot negar res a en MHP Mas, ni com persona, ni com ciutadà, ni com polític ( a banda ideologia quina sigui )!
terrassenc
En Cotarelo fent el joc als amics del pont aeri, a l'inventor del processisme. Vergonya!
Dave
No hi estic d'acord en pràcticament res. Se'm fa estrany, perqué fa bones análisis aquest senyor, però aquest cop... aquest cop em sembla que ha patinat. Tanta lloança està ja fora de lloc; penso que tornar enrere mai és bona solució.
Pep
Mas ha sigut , es i serà el millor candidat . A la paperera de l'història ja passaran altres i ràpid
Ramon
Els que volen tornar als esquerranismes de la primera meitat del segle XX ens diuen que no és bo tornar enrere.
Pampols
Sr. Cotarelo, tant de bo la majoria de catalans tinguessin el sentit comú que te vostè.
avia
Moltes gracies per l'article, el trobo encertat practicament en tot
Isabel C.
No acabo d'entendre com és que els que mai votarien PDECat es creuen amb el dret a elegir qui ha de ser el candidat del PDECat en unes futures eleccions a la República Catalana i insisteixen una vegada i una altra a vetar i denigrar Mas com a possible candidat d'aquest partit? És que el PDECat ha de posar de candidat la persona que agradi als votants dels altres partits? Oi que no? Doncs des d'aquesta perspectiva, Cotarelo està totalment encertat.
Isabel C.
A veure si s'entén bé en Cotarelo. Ell no diu pas que Mas s'hagi de presentar com a candidat de tot el vot sobiranista. Està parlant només del PDECat. El candidat del PDECat ha d'agradar als votants del PDECat, no als votants de la CUP o d'ERC o dels comuns. Sens dubte, l'únic candidat que podria mobilitzar de debò els votants del PDECat, els que ha perdut i els que encara té, es l'Artur Mas.
Isabel C.
Quin mal hi ha en què el PDECat mobilitzi el seu electorat? És que potser és bo per ERC quedar-se sola i obligada a renunciar a la independència perquè el PDECat s'enfonsa i ha de pactar amb espanyolistes del PSC i dels comuns? Seria bo això pel país? Segur que no. Per tant, tota la sort del món per tots els partits independentistes, des del PDECat fins a ERC. Cada partit d'aquest ha de poder escollir el seu candidat sense ingerències dels líders, opinadors i votants que no el votarien mai.
Isabel C.
Cotarelo sap el que es diu. Sap que si el PDECat insisteix en apartar Mas de la primera línia, seguirà enfonsant-se i deixarà ERC sola i perduda, amb una victòria segura però amarga, amarga perquè no serà suficient per poder afermar i aplicar la independència en cas de guanyar el referèndum, obligada a pactar un standby imposat per comuns i socialistes. Per això defensa que el PDECat pugui presentar-se amb Mas a unes constituents. Perquè això assegura que el PDECat treurà uns bons resultats.
Ramon
Evidentment en Dave no ha dit res sobre l'esquerra, però com a bon troll m'agrada manipular. Com si la dreta actual no seguís el mateix model de principis del XX. Però no deixem que la veritat ens espatlli una bona demagògia. Però jo sóc apolític i gens partidista, eh!
terrassenc
No us enfadeu amb en Ramon, jo sóc més troll i sectari fanàtic que ell (des de l'altre extrem de l'odi ideològic).
boom
PER SI ALGÚ NO SE N'HAVIA ADONAT, LA cup va fer bo Mas. I ara el millor candidat del PdeCat
el meu
El que convindria es tornar a una dictadura franquista. Arriba España, una, grande y libre!
papà de la Isabel C.
Filla meva, ens tens molt preocupats a la mamà i a mi. Has tornat a recaure al malaltis amor pel nostre M.H.P. Mas, que Déu l'ajudi i ens el guardi molts anys. Torna a casa i pendras les pastilles que tant amablement et va receptar el Dr. Pons, qu'et va veura neixer, et trobaras millor i no quedaras en evidència. T'estimem filla.
per Ramon el fatxa
No cola noi, et feia més intel.ligent, mira que fer servir nicks de gent que mai diria els teus disbarats! En fi, suposo que aquest mes el sou de cni tindrà el plus d'imbecilitat apropiat per les males arts. Ha ha ha ha ha
voleu
Voleu dir que en Ramon i la IsabelC no són la mateixa persona? Tenen el mateix discurs i són igual de pesats.
terrassenc
Els anacletos estan molt nerviosos. Ara fan servir el nom de "terrassenc" (el segon comentari amb aquest nick d'aquest article). Que consti. Si no és obertament indepenentista i antiprocessiste, no és meu.
voleu
Voleu dir que en terrassenc no manipula els vots al seu favor? No serà també en Ramon i la Isabel?
voleu
Gràcies per advertir-nos terrassenc sinó, no ens hauríem adonat que algú et pren el pèl, hahahaha
terrassenc
Saps què? No sóc del CNI, sóc indepe però em fa fàstic el teu sectarisme (i la manipulació de vots). Tant com en Ramon. Sou iguals.
DUI
La CUP, volent llençar Mas a la paperera de la història, el va acabar convertint en sant i màrtir. D'aquí a uns pocs anys ningú no es recordarà de la Gabriel, la Reguant o el Baños. És possible que fins i tot ningú no es recordi de la CUP. Però Mas entrarà als llibres d'història, sobretot si arriba a ser escollit primer president de la República Catalana. La paperera de la història acabarà cap per avall i a sobre el cap dels que tant l'anomenen.
terrassenc
Els anacletos del CNI manipulen els vots a favor meu.
Boi
Colla de desagraïts. Som on som gràcies al president Mas i Cotarelo té tota la raó. Només els enemics condemnen als seus.
Els immobilistes
fan anar llenguatge i arguments infantiloides. No han evolucionat i ara es troben descolocats perqué la roda dels esdeveniments es mou mes depressa que ells.
Trobo que la candidatura del pedecat no toca ara.
Força problemes tenen ja. Peró si, Mas té tot el dret a presentat-se. El que va fer la Cup és disgustant i gens intel.ligent, ferir una pota del procés.
Nuria de Mèxic
Fa uns mesos aquesta "tertulia" de el Mon era molt interessant i em servia per coneixer el que passa a Catalunya. A vegades era mes interesant que els mateixos articles que comentaven. Pero des de que la controlen els trols s`ha tornat inùtil i d`un nivell molt baix. Ja sembla la dels diaris espanyols. Jo deixaria de contestar els trolls i faria un diàleg entre gent amb nivell.
RAMON-GRÀCIA
Gràcies Sr. Cotarelo, entre d'altres coses per demostrar que es pot ser d'esquerres i no ser un sectari. I pels de les CUP, llastimós que us tingui que donar lliçons d’honestedat i Intel·ligència política gent que no és catalana però sembla que s’estimen més aquest país del que vosaltres mai sereu capaços, capficats com esteu en la vostra revolució comunista de la que tots els països seriosos ja fa temps que n’han fugit.
Per "Trobo que..."
L'únic que va fer la CUP és no acceptar un president processista, i jo ho aplaudeixo. Després va ser Mas qui va renunciar a ser diputat, li debia semblar poc.
Anna Armendares
Prou divagar, en Mas ja ho ha deixat clar: será candidat a president d`una República Catalana, no a la Generalitat.

envia el comentari