Qui arruïna a qui?

"Si es produeix la independència, és possible la ruïna d'Espanya, però no la de Catalunya"

Politico vaticina que Puigdemont és un dels personatges europeus que poden "arruïnar l'any 2017". Aquest concepte de ruïna és massa abstracte. Cal esbrinar no què es pot arruïnar, sinó a qui. En principi la ruïna té tres possibles pacients, Espanya, Catalunya i la UE. Pel que fa a les dues primeres, les possibilitats de Puigdemont són molt bones. Si es produeix la independència, és possible la ruïna d'Espanya, però no la de Catalunya. Si no es produeix, la ruïna de Catalunya no és ni probable. Les dues posicions són guanyadores, així que Politico sabrà el que diu. Pel que fa a la UE, cal veure quina situació mouria la seva intervenció, cosa que, com sempre, dependrà de qui es perfili com a guanyador.

 

De totes maneres el profundament erroni d'aquest vaticini resideix en la seva personalització. Dóna a entendre que hi hagi o no confrontació greu entre Espanya i Catalunya depèn exclusivament del caprici del president de la Generalitat. La mobilització social, institucional, política en pro del referèndum d'autodeterminació i en part, així mateix, de la independència, segons sembla, no compta.

 

La pressió en pro del referèndum i, dins d'ell, de la independència, no obeeix al designi personal de ningú. És cert que Puigdemont no és un president electe com ho hagués estat Mas, a qui en definitiva es va votar primer i es va vetar després. Però ha estat designat per la majoria de vots que havia guanyat les eleccions. Uns comicis als quals han votat milions en favor del referèndum, de la independència i de la República Catalana, un objectiu tan legítim (els independentistes pensen que més) com el de deixar les coses tal i com estan, amb una Catalunya sotmesa a una Espanya retrògrada coronada per una monarquia originada en el franquisme. Això per a "Polític" tampoc no compta.

 

És irònic que l’atribució de la potencialitat arruïnadora es dirigeixi en exclusiva a Puigdemont, que és un dels pols personals de la confrontació, mentre que queda exonerat de responsabilitat l'altre pol, Rajoy. Vist des de fora és difícil entendre per què en l'actual conflicte entre Espanya i Catalunya, el responsable de la ruïna ha de ser el català i no l'espanyol. La negativa de Rajoy a acceptar el diàleg s'aprecia en el fet que li hagi costat cinc anys pronunciar la paraula. El mateix li va a passar a Zapatero amb la paraula "crisi" i al contumaç Rajoy amb la de "Bárcenas". Res d'estrany, ja que el diàleg és una activitat profundament repugnant a un govern neofranquista.

 

I aquesta és la veritable ruïna d'Espanya. I no només del 2017, sinó també dels anys posteriors, conseqüència de Rajoy i del seu govern en la seva actitud d'immobilisme absolut: el referèndum no es pot fer; la reforma de la Constitució no és necessària; la legislatura dura quatre anys; aquí no passa res i la resposta a l'independentisme català la donaran els jutges, la policia, les presons i, si cal, les forces armades. S'aposta perquè el país segueixi com està perquè creu que això és possible. I no ho és perquè no resulta factible governar un territori en el qual la part més avançada planteja un problema permanent de desobediència institucional. Dit en altres termes, no és possible governar un país amb un estat d'excepció ocult no menys permanent que la desobediència a la qual s'enfronta. Perquè estat d'excepció ocult és la sistemàtica persecució judicial dels representants democràticament elegits en les diferents institucions catalanes. La deriva cap a un tractament purament repressiu, autoritari i feixistitzant del conflicte català es veu en la metàfora que un antic policia franquista, convertit en jutge, encausi un representant democràtic català, el regidor Coma, amb presumpta arbitrarietat.

 

Si algú pot arruïnar l'any 2017, és justament el president Rajoy, perquè la seva obstinada negativa a tot tipus de negociació amb la Generalitat no apunta a una solució del conflicte, sinó a la seva agudització. A la llarga, les relacions entre l'Estat i Catalunya poden "ulsteritzarse", no en el sentit que hi hagi recurs a la violència, ja que està descartat a Catalunya pel caràcter pacífic i democràtic del moviment, sinó en el sentit de l'enquistament d'una situació d'enfrontament permanent entre comunitats i les seves institucions.

 

La ruïna d'Espanya la convertirà en un Estat fallit si, després de demostrar-se el 9N de 2014 que no pot garantir el compliment de la llei en la totalitat del territori sota la seva jurisdicció, reincideix permetent a la celebració del referèndum el 2017. I, si no ho permet i ha de reprimir per la força, la ruïna serà més gran.
Comentaris
Robert
El Sr. Cotarelo sempre brillant i encertat en el cas Catalunya. Aquest cregut indi no té idea de lo que passa a casa nostre i ens vol donar lliçons interessadas. Cridar l´atenció amb pronostics politics de molt calibre, es del tot insensat i groller.
Nego la major
El concepte de ruïna no és gens abstracte. Farem servir el DRAE. ruina: (Del lat. ru?na, de ru?re 'caer'): 1. f. Acción de caer o destruirse algo./ 2. f. Pérdida grande de los bienes de fortuna./ 3. f. Destrozo, perdición, decadencia y caimiento de una persona, familia, comunidad o Estado./ 4. f. Causa de la ruina física o moral de una persona, familia, comunidad o Estado. / 5. f. pl. Restos de uno o más edificios arruinados. // I qui està en DEFAULT econòmic és CAT, no ESP.
Xavier
La ruïna serà per Espanya i UE..per el deuta espanyol...
terrassenc
Jo diria que a l'hora de la veritat, davant de la possibilitat d'inestabilitzar la UE, la realpolitik s'imposarà i s'acceptarà la independència de Catalunya (amb intermediació per assegurar el pagament dels deutes) com a 'mal menor' pel establishment europeu. Res dramàtic, tot el contrari del que miren de fer creure els venedors de por.
Narcís ( som catalans, som a ca pròpia o Catalunya, som nació mil·lenària avançada .. i hem de ser de braços plegats tot veient país veí com ens viola, anihila i espolia?)
Parlar d'en MHP Puigdemont com un ' ens solitari indócil ' que no com representant, portaveu i abanderat de voluntad parlamentària per desig democràtic dels catalans .. delata prou el peu que calça aquesta revista! PD: així com no dir fou Rajoy qui començà: recollint signatures contra estatut sabent no ser possible contra llei orgànica .. fument frau de llei constitucional amb el recurs .. befant-se o prepotentment passar d'enraonar/ raonar no defensant el dret .. PD: seria inacabable!
Docteur Faustroll
El Sr. Cotarelo fa una anàlisi excel.lent, com sempre. Valdria la pena traduÏr-lo a l'anglès i enviar-lo a Publico. De totes maneres no crec que els lectors de Publico siguin tan ignorants ni frívols com el reporter. Segur que tenen alguna idea sobre el grau de corrupció i el dèficit democràtic que hi ha a Espanya.
Mario Draghi opina (6 abr 2016)
El BCE excluye la deuda de Cataluña de la lista de bonos regionales al no cumplir los criterios exigidos . En la última lista actualizada del BCE relativa a los activos aptos para sus compras no aparece la deuda emitida por el Gobierno autónomo catalán. Las tres principales agencias de calificación de crédito Standard and Poor's (S&P), Moody's y Fitch han degradado la deuda de Cataluña a bono basura, que carece de las características de una inversión deseable.
Joan
El pamfleto de Politico a nosotros los independentistas ni caso. Nosotros a lo nuestro. Ya sabemos de donde salen y quien los paga (Los fondos reservados del Gobierno espanol estan para eso...) Todos sabemos quien es Rajoy y quien es Puigdemont, no hay comparacion posible. El articulo de Cotarelo brillante y acertado como siempre. VISCA CATALUNYA LLIURE !!!
Rosa
Parlen de ruïna els que han estat arruïnant fins ara? Ens revelem de tota aquesta perquè no hi estem d'acord amb aquesta manera tan ruin de governar. El Sr. Cotarelo sempre amb el dit a la llaga. A aqiest periodista de Politic qui el paga? La seva neutralitat no surt per enlloc.
carrasclet1714
"...president electe com ho hagués estat Mas...". Error. El president electe natural hagués estat Romeva, com a cap de llista. Siguem rigurosos, si us plau.
fem el que hem de fer
Treballar oer la república independent. Deixem a fatxes i unionistes plorar i insultar, no perdem el temps amb les seves provocacions i plorades. Els unionistes van de cul per Catalunya!
delenda est
@Nego la major: Exacte, i aixo es el que ha fet franco i els seus descendents, que s'han anat alternant en el poder desde la transicio fins avui, amb Espanya. Aquest estat on la majoria de catalans i catalanes ja no en volem formar part.
El deute públic de Catalunya ja és de 74.400 milions EUR
El 75% d'aquest deute la té el FLA. Ningú més que'l FLA finança a la Generalitat. Catalunya no pot pagar els seus deutes. A més a la Seguretat Social a Catalunya va tenir un dèficit (2015, última dada) de més de 3.000 milions EUR: els ingressos no cobreixen les despeses. D'això no es lliura un amb proclames i demanant-ho als Reis Mags.
Nunu
Per a el Sr. "El deute públic de Catalunya ja és de 74.400 milions EUR": El dia que t'adonis de que tots aquests números i percentatges que poses son completament falaços, et caurà la cara de vergonya. Ara, si enlloc d'això, resulta que ja n'ets ben conscient, et prego siguis tan amable d'anar a tots els campanars de Catalunya a demanar perdó per les teves paraules. Catalunya és més que viable! Sobretot sense l'espoli al que ens sotmet el regne d'espanya. Ho saps tu, ho se jo i ho sap tothom
Antoni
Les agències de rating van considerar Lemman Brothers i Grècia com a riscos de baixa intensitat. I què va passar? Quina credibilitat mereixen?
Pepo
Apreciat Cotarelo, tan lúcid com sempre. España no es pot permetre una repressió continuada contra Catalunya. Dels 2.000.000 llargs de ciutadans compromesos amb la independència de Catalunya, només en cal una quarta part per aturar l´economia catalana. Aturar estacions de trens, autovies, autopistes, carreteres, aeroports, ports ... això durant 15 dies i España va directa al cul del món per anys i panys. Com pagarà el deute? Com creixerà? DESASTRE! Els convé?
Antoni
I el FLA d'on treu els recursos? Dels impostos que paguem els catalans!!!!! I a sobre ens cobren interessos. Inaceptable.
Anna Armendares
Les opinions de Santard and Poors, Moodys i Fitch no enen cap credibilitat; son agències que fan tota mena de tropelies amb els capitals transnacionals i causants de moltes desgràcies sociales. El seu objectiu es manipular els mercats perque els capitals treguin mes rèdits al preu que ja coneixem: ells son els causants de les "crisis" que nomes paguen els treballadors i les classes mitjanes. Una colla de criminals amb corbata.
Victoria
Si Catalunya tubiera el conccierto vasco....no se estaria hablano de independencia. .sr. Cotarelo un placer oirle y leer sus criticas. Un saludo
Jordi Comasobirana
L'endemà de la independència de Catalunya, l'Estat caspanyol farà fallida. Ells ho saben i ho volen evitar de totes totes, i perquè són imperialistes acostumats al "ordeno y mando" i profundament antidemòcrates (volen la ciutadania ben callada i submisa, no fos cas que se n'anés en orris el seu estat mafiós des d'on saquegen les arques públiques (i encara tenen el cinisme de parlar de l'espoli fiscal com de "solidaritat" envers els altres que viuen escandalosament de les subvencions d'altri!
Pepo
@Victoria, Catalunya no pot obtenir el Concert Econòmic amb "cupo" bàsicament perquè representa el 20% del PIB espanyol. Ras i curt. Euskadi i Nafarroa, les dues juntes, representen el 7% del PIB. Trobo més fàcil la independència, que no pas restar dins l´estat amb Concert. No és possible. El desequilibri és brutal. Fins i tot aquest 20% es veu incrementat +2% per la transmissió de productes semi-elaborats a España. Paguem el 24% del total d´impostos. No és viable. España sola s´en pot sortir.
Narcis Caner i Mascort
Que jo sàpiga , no volém arruïnar a ningú , tampoc qu'ens xuclen la sang , seria bo , qu'els Españols entenguessin , que quan es va demanar el pacte fiscal , la pretensió era de posar un topall justament a això , al expoli fiscal , com que ens varen dir NO , i no ens donen cap altre sortida i per evitar que pugui tornar a passar , dons estem per la INDEPENDÈNCIA de Catalunya , i acabem la discussió per sempre Més , al Sr. Rajoy tindrem que fer li un monument , no ha fallat mai ,
Albert
@Victoria, si tuviera el concierto (como el) vasco, ...o si hubieran respetado el "nou estatut" (el que Zapatero dijo que apoyaría), ...o si en vez de realizar entre el 5 y el 15% de lo COMPROMETIDO, el ministerio de fomento hubiera realizado al menos lo comprometido (RENFE, corredor, carreteras nacionales)... El problema es que se han acumulado demasiados "si hubiera(n)...", demasiadas cosas que no son.

envia el comentari