Xoc abans del referèndum

"Mai he cregut que un referèndum unilateral pugui anar bé. Altra cosa és que l’objectiu del RUI no sigui el RUI, sinó provocar una situació de xoc amb l’Estat"

Comencem 2017, l’any anunciat com a decisiu. Segurament ho serà, almenys en gran part.

 

A la vista del que, de fet, ja està venint, voldria reflexionar sobre un element rellevant per a l’immediat futur. Un assumpte sobre el que hi ha, em penso, no poca confusió. El que segueix és fruit de la reflexió i el realisme, i, per tant, no de l’habitual i desgastat optimisme acrític destinat a convèncer els convençuts.

 

Parlo, en concret, del referèndum d’independència unilateral, programat per a després de l’estiu si és que no es produeix un canvi copernicà en l’actitud del PP i del PSOE.

 

Mai he cregut que un referèndum unilateral pugui anar bé. Penso que, si se celebrés, en cap cas sortiria millor que la consulta del 9-N. Altra cosa és que l’objectiu del famós RUI no sigui el RUI, sinó provocar una situació de xoc, de confrontació amb l’Estat que a aquest li resulti molt complicat de gestionar adequadament.

 

Aquesta és una altra història. Més plausible.

 

Vegem-ho: per donar cobertura legal al referèndum, cal aprovar primer la coneguda com a Llei de Transitorietat Jurídica (això és, la gran llei de ‘desconnexió’, que en els seus trets principals Junts pel Sí i la CUP ja han consensuat). És inversemblant que en aquest moment, o abans o, fins i tot, força abans, l’Estat no actuï i, amb la seva actuació, desencadeni el xoc -el famós ‘xoc de trens’- amb la Generalitat.

 

Què pot fer l’Estat? Tindrà diferents opcions sobre la taula, respostes de diferent intensitat (algunes les hem vist i patit ja). I haurà de decidir. Aquest serà un moment clau -'el moment'- perquè pot decantar el futur d’aquest país.

 

L’Estat, per exemple, podria provar d’aplicar l’article 155 de la Constitució i intervenir la Generalitat (“podrà adoptar [el govern espanyol] les mesures necessàries”). Aquesta és una via extremadament arriscada. Per dues raons: una jurídica (ni està regulat ni ningú sap gaire com s’ha d’aplicar, en la pràctica, aquest article) i una de factual: l’escenari al qual donaria pas és el de l’enfrontament obert entre l’Estat i els sobiranistes-independentistes en el seu conjunt, mobilitzats i al carrer. Un escenari que, per definició, conduirà a un resultat impossible de calcular a l’avançada.

 

Aquesta és una de les palanques, potser la més important, de les que disposarà l’Estat contra l’aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica. Una llei que significa canviar una legalitat (l’espanyola) per l’altra (la catalana). De fet, és una pre-declaració d’independència. Una llei que, repeteixo: si no ha passat abans, portarà l’Estat a intervenir i desencadenarà el xoc.

 

Abans d’arribar al referèndum.
Comentaris
Narcís ( si no ajuda .. no fumi!)
Ras i curt: 1. de ' xoc de trens ' gens ni mica ( nosaltres ens n'anem!) .. si de cas ells ens hi voldran ' envestir violentament '! 2. l'art. 155 no diu res sobre el particular: parla d'interès general d'espanya així s'entén d" obligacions vers el benestar de nostra ciutadania, sia sanitària, sia educativa, sia laboral, sia econòmica, sia social, sia cultural ' i així s'hi entén més l'obligació d'anà'ns-e, d'anà'ns-e ja, democràticament i pacífica! PD: l'obvi n'és sobrer .. doni idees!
PPCC tierra conquistada
Si els polítics autonomistes de tota la vida haguessin volgut fer la dui ja ho haguessin fet. Sembla que ara han corregut tant per que ningú atrapes les pestenagues que es ja no saben què fer i tant sols esperen que el tanc de tiananment els passi per sobre amb el 155 i tencar el tema per continuar 300 anys més que fins ara els hi va molt bé.
Espanya s'ensorra sola
L'Estat espanyol la caga a cada pas. Son una peça fonamental per que un grupet independentistes fa pocs anys hagi esdevingut els liders polítics que van a condicionar tota la política i el futur d'Espanya. Gràcies "conquistadores"
preu
D'acord amb Sintes. Objectiu primer: provocar accions antidemocràtiques de l'estat perquè tinguin ressò i imatges. Quantes més millor. L'estat i l´anticatalanisme contribueixen en donar raons per marxar Aprofitar-ne les conseqüències. Tot dependrà de la reacció de l'exterior i de com s'aprofita. El referéndum, tema i el repte polític de l'any: els mass media pendents. Proposo a l'ANC una llista oberta i pública: "Raons dia a dia perquè Catalunya s'independitzi d'Espanya: 150 caràcters"
El conflicte du a la DUI
En Sintes té raó en part, tot depèn primer de la reacció de l'Estat, i després de la reacció de l'independentisme. És obvi que ningú, fins i tot els no sobiranistes, no volen quedar-se on estem, un apendix regional espoliat i sense capacitat veritable d'autogovern, i assetjat culturalment. La reacció d'insubmissió pacífica serà molt gran i continuada, amb accions de tota mena que no hi ha prou policia ni exercit per aturar-ho. Pot aguantar l'Estat aquesta escalada?
Nacionalisme espanyol
L'autisme estatal ha dut fins on som ara, no va voler l'Estatut, ni el pacte fiscal, ni cap tracte bilateral, ans al contrari, va optar per esclafar la Generalitat, primer econòmicament, i ara judicialment. L'estratègia de l'Estat ha afectat greument el benestar dels catalans, unionistes i separatistes per igual. Mentre a ningú a Madrid li passa pel cap cap altra opció que esclafar-nos, anem de cap al xoc en forma d'insubmissió generalitzada, boicots pacífics, i potser la DUI.
No teniu ni idea del que passarà,
però vinga dir la vostra i equivocar-se sempre. Total és gratis. El sobiranisme necessita més gent d'acció (Santi Espot) i menys articulistes amb boleta de vidre.
federalista
al de no teniu ni idea de que passara, jo si que ho se amic, l'independentisme acabara esclafat, els liders si persisteixen en fer el gamarus empresonats a can brians i la massa borreguil adoctrinada, deprimida a cassa, i sense ganes de fer res, ni cridar res ni tan sols posar-se per darrere el pal de l'estelada,per fer-se pupita anal hahahaha aixo es lo que passara amic indepe i no cal ser molt llest per a veure-ho.
Al federalisto
Troll ejpañolista: no tens ni idea. Tu sí que estàs deprimit, "borrego". I aprèn a escriure correctament el català.

envia el comentari