Què fer amb el banc dels acusats?

"Les coses acostumen a funcionar quan institucions i carrer van a l'una, i potser seria convenient que la resposta a Madrid fos unitària"

Si el 2016 ha estat clarament l’any de l’inici de la judicialització del procés; el 2017 té tota la pinta de ser l’any on es concreti aquesta nova estratègia de l'Estat. Serà amb tota probabilitat l'any de celebració dels judicis contra dirigents, polítics i càrrecs electes que han pres la decisió, amb totes les conseqüències, de lluitar perquè Catalunya esdevingui un Estat independent. Ja està confirmat que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau seuran al banc dels acusats el mes de febrer, i tot sembla indicar -si no hi ha sorpreses totalment imprevistes- que el mateix any ho faran Carme Forcadell i Francesc Homs.

 

Davant d’aquesta més que previsible ofensiva de l’Estat, hi ha bàsicament dues opcions. La primera consistiria en ignorar-la, en assumir que Madrid actuarà i farà servir tota la maquinària per intentar espantar i aturar el procés sobiranista, i donar per fet que si hi ha inhabilitacions aquestes persones seran substituïdes per altres que agafaran el relleu amb la mateixa -o més- fermesa i decisió. D'aquesta manera, l'estratègia consistiria en no entrar a batallar en un terreny que és estricament espanyol.

 

Però hi ha una segona opció. La d’oposar-se, la de manifestar el profund desacord amb aquesta actitud antidemocràtica per la qual ha optat l’Estat i posar-lo en evidència davant de la comunitat internacional. Alguna cosa així va proposar el mes de juliol el president de l’ANC, Jordi Sánchez, quan va plantejar bloquejar el judici contra Mas, Ortega i Rigau -que ara ja té data fixada: del 6 al 10 de febrer- amb una gran mobilització popular, de manera que no aconseguissin entrar al jutjat per declarar.

 

En el cas d'escollir-se aquesta segona opció, la de plantar cara, s'hauria d'anar definint de quina manera es fa. Les coses acostumen a funcionar quan institucions i carrer van a l'una, i potser seria convenient que la resposta a Madrid fos unitària. S’apropen moments clau en aquest procés que es va encetar fa quatre anys, i comença a fer-se necessari prendre decisions. 
Comentaris
Joan Horta
Totalment d'acord. Si la gent impedeix que el Mas, la Rigau i la Ortega no puguin arribar al jutjat a declarar, la fotografia faria la volta al món en 10 minuts i més si els Mossos o Guàrdia Civil utilitzen la força contra els manifestants.
Maria Teresa
Sí, s'ha d'abar tota a una: carrer i política. L'Estat espanyol no perdonarà i no deixarà passar cap acció per a portar als polítucs i a qui faci falta davant dels tribunala i ela culpabilitzaran. S'haurien de fer manifestaciona multitudinàries i fer venir a la premsa estrangera perquè se'n facin ressó. Volem fer un referèndum amb totes les garanties; volem que ens deixin mostrar el que volem ser.
Narcís ( aquests amagats sota mot d'espanya només cerquen nostra anihilació com nació i nostre daltabaix com economia .. cap poble hi seria un segon més dessota aquest mal!)
Espanya n'és ' patètica ' per prepotent així covard .. com pot seure com acusats de res qui simplement " facilitaren " consulta participativa demandada per aclaparadora ciutadania ( això n'és com seure'ns milions per expressar un desig i, damunt, de supervivència, de pervivència, de vivència catalana materialitzada en ' comunitat política estatal ' .. sense més contemplacions!)? PD: n'és obvi som trepitjats per país d'altri .. per estat d'altri .. per . . . . qui ens vol la ballem magra!

envia el comentari