El problema el tenen ells

"No hi haurà prou furgons policials ni trens per traslladar milers d'independentistes a l'Audiència Nacional, imitació del Tribunal d'Ordre Públic de Franco"

El nucli del discurs de Felip VI la nit de Nadal, el menys vist de la història d'aquests missatges, va ser que la democràcia descansa sobre el compliment de la llei. En la seva curtesa mental, el monarca no arriba a veure que està repetint com un lloro les paraules de Rajoy, el representant de la dreta neofranquista més obstinat. O potser sí, i li sembli molt bé posar la corona al servei de la perpetuació d'una teoria i una pràctica autoritàries i antidemocràtiques.

 

Perquè, com sap tothom, excepte un grapat de franquistes governants, la democràcia no sorgeix de la llei sinó de la voluntat del poble de la qual, al seu torn, sorgeix la llei. Si el contrari fos veritat, a Espanya seguiria governant Franco, encara que fos des del més enllà. En certa manera, és el que està passant.

 

El discurs real tot just vetllava el seu contingut amenaçador per als que no acatin aquests postulats autoritaris. Molt especialment, els independentistes catalans. Són ells els destinataris de l'ordre-amenaça de complir la llei. Una llei iniqua i injusta en el cas de Catalunya, sotmesa a la tirania d'una majoria espanyola fundada en una Constitució, utilitzada com a arma de part i que, en el fons, ningú respecta.

 

Quaranta-vuit hores després de les amenaces televisades del Borbó, comença l'activitat repressiva de l'Estat. La policia deté al regidor independentista Joan Coma i el trasllada a un furgó a l'Audiència Nacional. Aquest fet té un enorme valor simbòlic. Quan ETA matava, l'Estat assegurava que, si hi hagués pau, podria parlar-se de tot. Mentrestant, la imatge dels telenotícies era el trasllat d'independentistes bascos en furgó a l'Audiència Nacional de Madrid. A Catalunya ningú ha disparat un tret, però tampoc es pot parlar de res. Ja s'ha posat en marxa la llançadora de furgons d'independentistes cap a l'Audiència Nacional de Madrid sense que hi hagi hagut més indici de diàleg que la campanya de propaganda del govern d'estar disposat a emprar-lo sempre que els altres claudiquen.

 

Darrere de Joan Coma vindran altres, no ho dubteu i, atès l'arrelament de l'independentisme a Catalunya, els repressors hauran de substituir els furgons per trens. Esperem que no de mercaderies.

 

Coma afirma en un vídeo que són ells, els repressors, l'Estat, el nacionalisme espanyol, els que tenen un problema. És cert, i amb l'agreujant que ho ignoren i, a més, no poden fer res diferent perquè pel seu tarannà franquista i la seva falta de legitimitat (tant del govern com de l'oposició) no tenen marge de maniobra. És veritat que el contenciós català es podria resoldre mitjançant una simple negociació i un referèndum pactat, però el nacionalisme espanyol no negocia perquè no sap, no vol i no pot. No sap perquè no ho ha fet mai; no vol perquè està mogut per una catalanofòbia profunda; i no pot perquè l'oligarquia tem quedar-se sense Estat al qual seguir espoliant.

 

Per això són ells els que tenen un problema, ja que estan condemnats a posar en marxa les mesures que acaben amb l'escassa autoritat de règim de la tercera restauració que volen defensar. La Corona –ben clar ho ha deixat la intervenció real– descansa en un bloc de poder dinàstic format per dos partits que s'alternen, un de dretes i un altre més de dretes, com sempre a Espanya. La Constitució –que mai ha estat un text en vigor llevat per prohibir, reprimir i oprimir– manca d'autoritat, reduïda a la funció d'una fulla de parra per dissimular les activitats antidemocràtiques del poder central. El Tribunal Constitucional, intèrpret d'aquella, no és altra cosa que la corretja de transmissió de les arbitrarietats del govern al servei del qual es troba. El Parlament, amb una aclaparadora majoria del nacionalisme espanyol, és un altre bloc decidit a preservar el "lligat i ben lligat de Franco". Aquesta és la llei que el Borbó vol imposar.

 

El problema el tenen ells, sens dubte, per tancar-se en un cercle viciós d'acció / repressió. No hi haurà prou furgons policials ni trens per traslladar milers d'independentistes a l'Audiència Nacional de Madrid, imitació del Tribunal d'Ordre Públic de Franco.
Comentaris
Joan
Bon article sr. Cotarelo , encantat de llegir-lo a vosté , com sempre .Salut!
Tami
M'ha agradat molt.
Josep
Bravo Sr. Cotarelo! Es pot dir més alt però no més clar. A España el partit es disputa entre demòcrates i no demòcrates, no entre dretes i esquerres, ara mateix, entre altres coses per desaparició pràctica de les esquerres. On són els demòcrates espanyols? fan vacances? On és la necessària crítica al règim neofranquisdta dels intel·lectuals espanyols? També han desaparegut? Així les coses la independència de Catalunya acabarà caient com fruita madura tard o d'hora. És evident per a qualsevol amb
"En la seva curtesa mental, el monarca..."
I què voleu. És l'herència! Quan va arribar son pare ja deien que els consells de ministres els farien dins un submarí, perquè en el fons, en el fons,... no era tan tonto
Maria
Totatment d'acord
Narcís ( cuidi's força, Cotarelo, persones amb consciència no són justament sobreres a país veí!)
Ha dit veritat, només veritat i res més que veritat, atès que qui amb dos dits de seny, amb mínim d'humanitat o empatia i pro la respectabilitat i la correcció pot perorar així? PD: ni per moderador/ mediador , ni per àrbitre de res que sí representant d'allò que ha estat sempre aquest estat inquisidor!
tren de mercaderies
Sr. Cotaruelo, aixo semble, que per el comentaris que sent-ho per les espanyes alguns excaltats tornarien a funcionar cap a camp de concentraçio. Estic talment d,acord amb voste i l,admiro per dir el que pensa amb terres ostils
Jordi Comasobirana
A l'altra banda del Matarranya no hi ha demòcrates (alguns hi ha però són tan pocs que no compten per a res), hi predominen analfabets, matxaconament adoctrinats pels mitjans franquistes, votants dels mateixos que fan que continuïn sent persones analfabetes i fàcilment manipulables a benefici d'una màfia de lladres saquejadors de les arques públiques. Quina pena de país! Nosaltres no som d'eixe món! Marxem ràpid!
Vileda
.." els repressors hauran de substituir els furgons per trens. Esperem que no de mercaderies" Sr. Cotarelo quina ironia més trista i quina forma més subtil d'anomenar els procediments nazis, que esperem no apliquin els espanyols. Tant de cops ens han titllat de nazis per defensar un país i una república que sembla mentida que algú s'atreveixi a qualificar-los en ells i els seus mètodes amb la mateixa etiqueta
Espanya s'ensorre
Son els dirigents espanyols qui estan ensorren Espanya Visca Catalunya lliure d'Espanya!!!!
a veure
Exacte Cotarelo. Sabreum convèncer Europa d'intervenir amb les imatges dels furgons? " Is de question"
Stella Maris
Bravo, bravíssimo! Altre cop es demostra que el sentit comú i l intel·ligència és un bé preuat amb el que pocs han estat dotats.
Joel
Sr. Cotarelo, una vegada més, clarivident article!. Ja ho vaig dir temps enllà. Vostè, es el far enmig de les tenebres de l'esquerra espanyola.
Ciutadana farta
L'estat español empra els mateixos mitjans que hutler,gent que no ha fet res es portada contra la seva voluntat,si es condemna per pensar diferent i dir-ho,estarem com em temps dels nazis ,com a corea del n,com a la urss de stalin i com a la alemanya de la stasi,tot plegat dictadures antidemocratiques,en aixo es vol convertir l'estat español? Sembla que si,per altre banda a españa hi ha hagut negacio de l'holocaust i proclames antijueves i ningu hacestat detingut,i aixo si que delicte penat
terrassenc
L'article d'en Cotarelo repeteix la noció que la solució seria un referèndum pactat. Ho sento, però això és completament fals. L'estat prometrà el que sigui arribat el moment (apoyaré v.2.0). L'independentisme no ha de deixar-se entabanar en la retòrica dels disposats a fer-nos creure que Espanya és una democràcia fiable com la d'altres països (convergents+qwertys). En Cotarelo és espanyol i puc entendre el seu dilema. Però no, no és sols que siguin franquistes, és que fa 300 anys que dura.
EdGiralt
El problema és que queda poca gent com vostè, que no s'hagi cregut el discurs de l'odi. Ells són molts més. El valor de la democràcia va de baixa. I Europa no dirà res, com no va dir res quan va guanyar Franco. Només podrem comptar amb nosaltres mateixos. Aquesta és la vergonya dels nostres temps.
Si el problema el tinguessin "ells"
No estaria el Sr. Cortarello col·laborant en la respiració assistida i injecció d'adrenalina al terminal procés secessionista. A veure si la parròquia no perd la fe.
en
En terrassenc segueix interpretant i manipulant les paraules d'en Cotarelo com vol, sense solta ni volta. Un amic que tenim en terres de Castella i es dedica a difamar-lo. Trist.
Pep
Tenim sort que el Mon ens esta miran perque si no ja ens aurien trosejat
D'una vella casa
El "franquisme constitucional" no és democràcia, és una pressa de pèl més per part de la Castella borbònica hereditària i els seus partits estatals tant de dretes com d'esquerres espanyols. Una vergonya!
per la llibertar
Joc major, perquè el temps m'ha dit això. Sóc espanyol, perquè el DNI diu això, Però sóc tot català, perquè he nascut aquí i no allà, i això ho dic jo.. Si al Món, s' els hi pregustés, què voleu ser: espanyols o catalans, la sorpresa què mig espanya s' en portaria, amb el cul pelat es quedarien. El Poble català, és la pura esencia de la resistència. Quants d'anys porten els espanyols volen-nos veure arrossegats per terra, però aquí encara estem, i més forts que mai. `
Cartanya
Be dons El Periodico diu que fins el any 2026 encara que siguem independents, dependrem de la economia de Espanya!!! del que el Flac aquest ens vulgui o no vulgui donar. Es diu cada ximpleria per frenar la independencia !!!!
lo pau del tarròs
Bravo per Ramon Cotarelo. Tinc entès que el Ministeri de Foment i Despilfarroviari está tramitant la construcició de trens AVE-Furgó per trasladar independentistes catalans cap a l'Audiència Nacional. Sembla ser que la d'en Cotarelo és l'única veu que clama en el desert messetari, en favor de democràcia. La resta d'intel·lectuals espanyols estan abduïts pel missatge felipesc i l'imperi de la llei de l'embut. Catalans, a Espanya, tu-ru-rut!
terrassenc
@en. Qui no vegi la contradicció flagrant de voler pactar un referèndum d'autodeterminació amb un estat 'franquista', o no pensa gaire, o és que vol l'enganyin.
en
No diu pas que el vulgui pactar. Diu que seria el millor escenari, si es pogués pactar, que és pura lògica. Però també admet que és impossible amb aquest estat, per tant el teu argument queda anul.lat.
terrassenc
@en. Aclara-m'ho, per favor. Si demà l'estat espanyol es despenja dient un simple: 'parlem-ne'. Què faràs, dir que s'ha de mirar de pactar amb qui saps que t'enganyarà sí o sí? O què? No pots estar als dos costat d'una barrera, prendràs mal facis el que facis, per això és un error.
En
No, no un "parlem-ne". Un compromís en ferm de fer el referèndum i acceptar el resultat. Aquest escenari, a l'estil del que va passar a UK, seria l'ideal, per a en Cotarelo, per a tu i per a mi. Però el mateix Cotarelo diu que és impossible, tots ho sabem. Per tant no passarà. Però saber que no passarà no impedeix de teoritzar sobre el que seria millor, si Espanya fos un país democràtic i les coses les fes correctament. Això no vol dir que Cotarelo vulgui enganyar ningú, no és tan difícil.
Anna Armendares
Tos els catalans tebis o indecisos, o que diuen que no ho veuen clar harien de llegir cada dia un text de Cotarelo per entendre que ho tenim a l`abast, que es just, que es lo millor que ens pot passar i que ho tenim a l`abast. Gràcies Ramon Cotarelo.
Luis
Muchas gracias Ramón.
en
Saps què em fa sospitar de tu, terrassenc? Aquesta manipulació de vots que observo.
terrassenc
@en. En Puigdemont la passada Diada es va treure del forro lo de tornar a demanar un referèndum (el vot del 27S no era per anar a pidolar permís a Madrid per res). I amb els qwertys es van fent fotos per aquest referèndum pactat que tu dius impossible. Ningú mou un dit per quelcom que sap impossible, així que preguntat quin benefici en traurem d'aquestes reculades i el cost que pot tenir per els nostres fills. En escacs si pots fer mat però no el fas és que vols perdre.

envia el comentari