Llençols que ens tapin a tots

"Acabem de viure potser una de les setmanes més pedagògiques per al propi sobiranisme des que va començar el procés"

Acabem de viure potser una de les setmanes més pedagògiques per al propi sobiranisme des que va començar el procés. Una mena de Barrio Sésamo en viu i en directe, on hem pogut reaprendre conceptes bàsics: si de petits els personatges del programa ens ensenyaven a distingir entre delante i detrás, dentro i fuera, etc, ara en canvi una veu en off hauria pogut acompanyar les escenes polítiques d'aquests dies amb un 'suma' o 'no suma'. Cremar fotos (o el que sigui)? No suma. Atonyinar-nos en públic? No suma. Pujar tots junts dalt d'una tarima i llegir un manifest unitari en defensa de la democràcia? Suma. Acompanyar Carme Forcadell amb les vares dels alcaldes i tornar a mostrar unitat fotografiant-se un altre cop tots junts darrere la paraula Democràcia? Suma. Desautoritzar el President de la Generalitat des de les pròpies files dient que el referèndum no es podrà fer i caldrà anar a eleccions? No suma.

 

S'ha imposat bastant la tesi conforme l'eixamplament de la majoria per la independència té a veure amb l'eix ideològic, i que el % de suport que pressumptament ens falta es conquerirà fent polítiques més d'esquerres per captar els votants dels comuns. La meva opinió és que això és un error. En primer lloc, perquè les polítiques més d'esquerres o més de dretes s'han de fer per convicció, no com un esquer per a seduir ningú. Però sobretot perquè l'eix ideològic és com un llençol curt: si et tapes els peus, el cap queda al descobert. És a dir, el que guanyes escorant-te a l'esquerra és molt fàcil que ho perdis per la dreta, i viceversa. La setmana que acabem de passar demostra, en canvi, que hi ha llençols que mai es queden curts i ens poden cobrir el cap i els peus a tots. Llençols que operen en altres eixos com democràcia/autoritarisme, o credibilitat/descrèdit.

 

Quan –modificant el full de ruta i pronunciant l'expressió 'referèndum o referèndum'– es torna a situar l'urna en el centre del conflicte, l'independentisme suma perquè la defensa de la democràcia inclou molta gent i de totes les ideologies. Ahir ho vam tornar a veure davant del TSJC. Resta pendent, per desgràcia, fer-ho bé en l'eix credibilitat/descrèdit. Les baralles i tensions permanents entre JxS i la CUP resten credibilitat al projecte davant dels ciutadans (d'esquerres i de dretes). També resta credibilitat que s'acordi entre tots una estratègia de referèndum o referèndum i surti un dirigent a dir referèndum o eleccions. Quan veuen això, els ciutadans (d'esquerres i de dretes) tenen tot el dret a pensar: per què m'ho he de creure jo si no s'ho creuen ni ells?

 

Aquest és, al meu entendre, el gran repte per acabar de fer una majoria incontestable: no ser o semblar més d'esquerres o més de dretes, sinó ser creïble. Si els pròxims mesos l'independentisme té la intel·ligència d'actuar sobretot en l'eix democràcia vs autoritarisme, i al mateix temps transmet credibilitat, sincerament penso que ho té guanyat.  Llençols que ens tapin a tots, si us plau. No hauria de ser tan difícil.
Comentaris
Narcís ( Catalunya n'és plena de trols, de troians, de destructors de nostra llibertat nacional sota excusa de fals amor samarità i de fals rebuig a la moneda!)
1. El que no pot ser és que ' coalició ' feta a dretcient així expressa per a aconseguir ser " lliures " per fi .. sigui maltractada sinó sabotejada per partit (?!) que se'n diu independentista! 2. El que no pot ser és que 1.600.000 i remitjó de votants pro la llibertat siguin befats per 300.000 i ídem que també diuen cercar-la i .. sos fets no demostren ( renoi, quin goig tingué espanya fent desaparèixer en MHP Mas!)! PD: la maldat no enganya ningú!
Evelyn
El que no suma Eduard és després de 4 anys no haver col·locat persones de confiança als Mossos per evitar situacions com que un grup que va per lliure persegueixi a independentistes per dividir-nos mentre els mateixos (parlem clar: la sectorial de C's de Toni Castejón dels Mossos, l'amic del Cañas) fan la vista grossa amb manifestacions feixistes, amenaces a periodistes, venta de material negacionista, etc. Quina credibilitat té un cos dissenyat per algú d'Unió com Espadaler. Error de Mas.
Ciutadà anònim
Totalment d'acord amb l'article.
Gombau
Molt d'acord, Sr. Voltas, amb la vostra anàlisi i amb la vostra metàfora del llençol. En el procés cap a la independència, hem de deixar de banda l'eix esquerra/dreta. Interessant també la informació que ofereix la Sra. Evelyn en el seu comentari, suposo que degudament contrastada. Si és com vós dieu, les millores en el comandament de la Policia Catalana haurien de fer-se sense soroll.
Marc
Eduard, has de reconèixer que és com a mínim una mica immoral demanar que el procés sigui creïble i no que sigui honest. JxSí pot fer creure a molta gent que faran tot el possible pel referèndum i de fet tenir ja previst en quin punt hi renunciaran i ja fer càlculs per guanyar les eleccions. No, la qüestió principal no és la credibilitat, perquè al cap i a la fi si hi ha urnes la credibilitat és automàtica, sinó que no ens prenguin el pèl, que no ens enganyin.
terrassenc
@Marc Si penses que ERC+CDC+MES+els independents et volen enganyar, em sona a paranoia. Confondre els processistes amb JxS és més aviat propi dels qwerty que estan en contra de la independència però no gosen dir-ho.
Feliu Sallent
Ben dit I seguint amb les metàfores: ja no podem perdre ni un llençol més en aquesta bugada.
Joan
Molt encertat l article, Voltas. Cal dir-ho.
La cup no es mou per ideologia
a aquesta gent els mou vincles mes foscos. Si sembla un gos, te cara de gos i es mou com un gos, es un gos. Ja no ens #xupemeldit.
XAVI
Això dels llençols que si et tapes el cap és destapen els peus està mal plantejat: a Catalunya hi ha molta més gent d'esquerres que de dretes ; perdre la gent de dretes quedaria compensat per la, gent que s'hi afegiria d'esquerres. Però no crec quela dicotomia esquerres dreres sigui convenient
Jordi
Potser si que hi ha mes gent d'esquerres que de dretes, però per desgracia estem molt igualats independentistes i no. Per sumar potser introduir REPUBLICANISME.
Sense President
Totalment d'acord: a la independència s'hi arribarà només perquè l'independentisme convenç la majoria de ciutadans, sigui quina sigui la ideologia. Però podria passar que el #ReferèndumPuigdemont fos un llençol que també es quedés curt i deixés a la intempèrie molta gent, per l'acció de les institucions espanyoles per la falta de convenciment que generi. En aquest cas que tothom recordi que hi ha una molt bona alternativa disponible, la #LlistaSensePresident. @LLSPcat
Crític
És evident que ens enganyen. Tots sabem que no hi haurà referèndum vàlid; molt menys post Brexit i Colòmbia. Tots sabem que es buscarà un sucedani i que no serà suficient per ningú. Falta una majoria sólida (no val un 50+%; anem a la baixa!) i aquesta no existirà sense millor definició del què passarà post desconexió (impossible de saber sense negociació prèvia amb l'Estat - que no pensa negociar- ) i sense recolçament internacional (que no el tindrem). No té solució però enganyen dient que sí.
La gent hi es
si hi vol ser. Ara ja no va de raons, va de voluntats. S'hi no hi veuen es que son cecs. I si els continueu dient que vinguin al independentisme no ho faran. Quant estiguin a punt de perdre el tren, quedar se enrera i veures perdedors potser hi voldran pujar,. pero el tren s'ha de posar en marxa.

envia el comentari