Referèndum o res

"La situació no sols està complicada, ans que no hi ha ningú amb capacitat material i disposició d’esperit per arreglar-la"

He llegit una reflexió força interessant de Vicenç Partal, que curiosament coincideix amb altra feta per un periodista en una tertúlia a Madrid. Partal diu que la judicialització del procés ha conduit l’Estat a un carreró sense sortida en la via del diàleg, doncs ara serà difícil que els Tribunals puguin aturar-se en les reclamacions que se’ls hi han fet, malgrat els gestos voluntariosos i buits de qui vulgui desactivar l’independentisme. El tertulià madrileny deia, per la seva banda, que si fos veritat que el Govern estatal vol fer la via del diàleg alguna cosa hauria de dir, i que aquesta “cosa” ni es veu, ni sembla que es pugui esperar. Sumant totes dues visions, que considero encertades, podríem concloure que la situació no sols està complicada, ans que no hi ha ningú amb capacitat material i disposició d’esperit per arreglar-la.

 

Això contrasta, però, amb noticies de les xarxes socials sobre dirigents independentistes que expliquen, en to conspiratiu, que al dia següent de declaració d’independència una munió de països ens faran costat i que el salari mínim s’apujarà als nivells que requereix un treball digne, mentre de l’altra banda diaris econòmics, als que pel fet de ser-ho se’ls atribueix un rigor que sovint no tenen, subratllen les plagues que ens cauran a sobre si aconseguim un Estat propi.

 

Vistes així les coses, no és estrany que els dirigents que no s’han mullat en un sentit o l’altre continuïn amagats rere el que amb tota probabilitat no es produirà, un referèndum acordat, que a més entenen conseqüència de l’exercici d’un reivindicat, i inventat ad hoc, dret a decidir. I és que la defensa del referèndum (legal) es recolza en la paradoxal realitat que es dona en aquells territoris on la majoria planteja una opció que es negada en el territori més ampli on aquell s’integra des del punt de vista institucional: el que es majoria a Catalunya no ho és a Espanya. Catalunya vol votar en un referèndum; però la total Espanya no vol que a Catalunya es voti, ni que sigui per dir no. En el fons, com sempre, es troba la reivindicació d’una comunitat política diferenciada, se li digui o no nació. Per això és impossible que es voti. Pe això l’alternativa no es referèndum o referèndum. Sols cap, si cap, un referèndum no acordat; o res.
Comentaris
Ramon Grau
Nebrera, al final sembla que ho han entès
Maria
Ostres Montserrat! Potser només et calia escriure l'últim paràgraf. La resta i el final són evidències.
Xtar
Jo crec que hi ha una altra opció, el referèndum acordat per força ... Si els catalans que volem un referèndum, ens plantéssim i féssim per exemple una vaga general indefinida, vindria si cal la Merkel en persona a demanar el referèndum. Llavors seria acordat forçat. Si no, no hi veig alternativa.
RHC
Ais, Montse, sabem d'on vens, i sabem on ets. Som un pais petit, i quasi ens coneixem tots. I tu saps molt be, que sols es queden dos camins, o Referemdum unilateral, amb garanties foranees, o DUI. Estem en un moment critic, o som i ens ho creiem, o passaran generacions per tornar a tenir aquesta oportunitat. Jo soc de les que ell vull celebar-ho, si o si. Perque estic convensuda que el guanyarem.
Es obvi que els espanyols mai no ens deixaran
fer un referendum, seria reconèixer que som nació i això ni morts...
mecev
Jo crec que a Esp. l convé, per imatge acordar referèndum I que ara estan preparant el seu electorat per acordar-lo i intervindran en la pregunta:
Jajaja!!!
La unica salida seria un referendum en toda españa. Asi los de aqui se quedan satisfechos, yno se incumple la constitucion. Lo demas, es fer volar coloms....
Narcís ( ' ans no hi ha ningú . . . ' , n'és mentida! n'és fora que són botxins, sense més contemplacions!)
Ras i curt: 1. els PPCC no tenen res a veure amb les TTCC ( terres castellanes ) .. fou un matrimoni dinàstic i a més ' confederal ' .. i ni això que sí els primers violats/ entrats a mata-degolla fins encara avui, ara i ací! 2. aquesta constitució fou feta amb els sabres damunt el cap i, per si no fos prou, adulterada fora mida amb lleis ' orgàniques '! i 3. els referèndums com els sil·logismes han de tenir una ' premisa universal ' i espanya no n'és catalana .. així cap " dret de vot "!
Joan
Montserrat a veces me confundes con tus opiniones, no se si subes o bajas.... Conozco tu historial politico, el cual no es bien recibido entre los que nos consideramos independentistas. Pero a veces tienes momentos de lucidez y dices cosas con sentido comun.... Esta clarisimo que solo habra un RUI o una DUI. Con el Gobierno de Madrid no hay otra salida. Por lo tanto cuando antes se haga mejor para todos. CATALUNYA NECESITA LA INDEPENDENCIA PARA SER UN PAIS MAS LIBRE, PROSPERO Y JUSTO.
Jere
jajaja!!! Val. Si surt Si a Catalunya i No a Espanya el resultat legitimaria DUI internacionalment.
O
Els politics catalans es varen ocupar de carregar-sr el 9n preventivament. Preventivament es varen carregar amb topinada inclosa el 27s. Els mateixos actors faran quelcom diferent ara? . Si volen fer un referèndum amb condicions primer una dui i la seva execució.
MaricóD'Espanya
Mare mevba quina colla de passarells, i quina manera de fer volar coloms i tots vosaltres voleu fer un país nou. Quin nivell i quina pena tot plegat.
Pitarra
Com el referendum no es podra fer, ni pactat ni sense pactar, la DUI sera l' unica via que ens quedara i axi sera reconeguda a nivell internacional.

envia el comentari