Els bascos sí que són bon minyons

"El PNB no sols no se solidaritza ni ajuda Catalunya, sinó que, una vegada més, prova de treure profit de la situació"

De les tones d’arguments falsaris, raons de contraban, mitges mentides i demagògia de tot a cent un dels elements més repulsius és el que posa en contraposició el nacionalisme basc i el nacionalisme català amb la meta de fer quedar el segon com il·lús, intransigent i temerari.

 

S’utilitza al nacionalisme basc, en definitiva, per assenyalar, aïllar i provar de deslegitimar les aspiracions sobiranistes catalanes.

 

Però, la culpa no és només de l’espanyolisme i dels catalans còmplices, que no són pocs ni poc poderosos, sinó també dels bascos. I més en concret, del PNB. El PNB ha decidit jugar el paper del ‘tonto’ útil, amb la singularitat, dramàtica, que no n’és de ‘tonto’, sinó més aviat al contrari.

 

El partit fundat per Sabino Arana fa més de cent vint anys no ha tingut cap pudor a deixar-se utilitzar. El PNB ha fet moviments i ha dit coses fàcilment instrumentalitzables contra el sobiranisme català, tot sabent perfectament que ho serien, d’instrumentalitzades. Aquí no hi ha espai per al dubte ni per a la presumpció d’innocència.

 

El reelegit lehendakari (gràcies als socialistes) Urkullu, que sembla encantat d’haver-se conegut, està interpretant el paper del moderat, dialogant i pactista, sovint contraposant-lo sense miraments amb el procés català.

 

La veritat és que, amb els anys i els disgustos, la ‘basquitis’ ha anat minvant molt a Catalunya. Tanmateix, si algú encara s’emmirallava emotivament en Euskadi i, en concret, en el PNB, la darrera etapa deu resultar torturadora.

 

El pitjor no és que el PNB doni munició i alimenti el relat de l’espanyolisme que pinta ara els bascos com a racionals i raonables, i els catalans, com autèntica carn de frenopàtic. Tampoc que empri arguments insostenibles, com aquest de la interdependència –la interdependència només és possible entre iguals, com a assenyalat amb precisió Vicent Partal; si no, se’n diu dependència i subordinació. O Urkullu sentenciï que la independència és cosa del segle XIX, sense tenir en compte les desenes i desenes d’estats que han nascut des d’aleshores...

 

El que més fot d’aquesta comèdia són dues altres coses, que no pel fet de ser velles resulten menys indignants.

 

La primera és que el PNB no sols no se solidaritza ni ajuda Catalunya, sinó que, una vegada més, prova de treure profit de la situació, sense importar-li gens que per aconseguir-ho ens hagi de donar l’esquena i abandonar a la intempèrie.

 

La segona, que el PNB pregona l’acceptació dels límits constitucionals des d’una posició que res té a veure amb la catalana. El PNB ens dóna lliçons des del privilegi. I això fa que el joc polític del PNB i Euskadi presenti notables deformitats ètiques. Per una banda, Euskadi no és víctima dels atacs contra la seva llengua que pateix Catalunya (la llengua continua sent clau per entendre el que passa, però aquesta és una altra història). Per l’altra, en la pràctica és financerament independent. No pateix la solidaritat obligada i absolutament abusiva –que malmet tant el benestar de la nostra gent- a la qual Catalunya és sotmesa.
Comentaris
Pedro
Ya habeis tardado en manifestarlo !! y mira que os lo deciamos ! los VASCOS son unos getas !! pero nada : aqui la vasquitis aguda ha imperado !!
Manel Ortigosa Garcia
Els bascos són bon minyons ?? els bascos son uns venguts a Madrid !! el futut d'aixo es que aqui sempre, sempre els hi hem rigut les gracietes !! los amigos Vascos, los de Iruña ( que no ) los de Euskalerria ( que no ) pero...els catalanets som aixis de babaus !!!
Narcís ( no ho he llegit .. passo de fer ' gra ' d'aquests venuts!)
Ras i curt: ho sento .. però aquest element no mereix cap comentari ( n'és tan desvergonyit, descarat i cínic com els espanyols!)! PD: ja ens hi van trair segles enrere quan teniem un ' tracte ' de suport mutu en cas de ser " violats " per país veí! Nota: no n'estaran de contents a madrid veient les ' friccions ' que provoquen!
euskadi, la españa profunda
euskadi mai ha esta una nació, sino sempre ha estat les prostitutes de españa i de Franco. son 4 gats, i que viuen de les subvencions catalanes, com els andalusos. Per cert, com es que a les Vascongadas es a on es parla el millor castellà?
Antoni
El seny s'ha tornat euskaldun. Pot ser cal recuperar-lo
Josep Bruch
Els bascs ni anomenarlos. Per a res. Si amb lo de Hipercor no n'hi va haver prou, encara varem patir lo de Vic.
Potosí
reloaded.
Aquests lluny, com la m.
I espero que arribat el moment, Catalunya tingui memòria del que han sigut els vascos per nosaltres i els hi sàpiguem tornar. Ja els recordarem la "interdependència" que tant anelen amb Espanya. De fet ells són els de Dios , rey y fueros, no? Doncs aixó. Què esperàvem si són més espanyols que els de la meseta?
Nosaltres, a la nostra
Els bascos sempre foren vasallas servils de Castella, i avui dia són els enemics principals de la nostra llibertat.La independència de Catalunya significa la fi dels privilegis dels bascos que venen de l'Edat Mitjana quan eren 2 provincies de Castella: Biscais i Gipuscoa.
Francesc
Els bascos son els fundadors de Castella, mai la trairán.
Ona
Ells ja estan bé com estan, tenen la butxaca plena i no volen perdre ni un centim
Mercedes Segarra
En 1978, los nacionalistas Carlos Garaikoetxea y Jordi Pujol mantuvieron una reunión en la que Garaikoetxea le planteó a Pujol que Cataluña también podía reivindicar un Concierto o cupo tal y como iban a obtener Navarra y Euskadi. Garaikoetxea le informó detenidamente a Pujol de las excelencias de ese trato preferencial, pero Pujol desechó tal fórmula por no considerarla conveniente para Cataluña. El que quiera que revise la historia. De aquellos barros, estos lodos.
Mercedes Segarra
En aquellos momentos históricos, Cataluña optó por adherirse a la "carta magna", y firmar el acuerdo de "café para todos" que proponía el gobierno Español. Cataluña hizo lo que creía mejor en esos momentos y no le fué mal.Señor Sintes, no sé porqué los historiadores se empeñan en no contar una historia que en el Pais Vasco es bién conocida por todos.Solo le diré, que en aquellos momentos y después, se comprendió y respetó la decisión de Cataluña.
Mercedes Segarra
La reunión entre Carlos Garaikoetxea y Jordi Pujol se celebró en 1978 en la sede del Partido Nacionalista Vasco en Bilbao. Garaikoetxea presidía entonces el Euskadi Buru Batzar del PNV, y le faltaba un año para ser nombrado segundo y último presidente del órgano preautonómico del País Vasco, el Consejo General Vasco, antes de acceder a la Lehendakaritza en 1980.
JABI SUAREZ
Definitivamente se os ha ido la pinza ¡¡¡ GORA EUSKAL HERRIA ASKATUTA&visca catalunya lliure . Escribo en castellano para q me entendáis : primero PNV no es Euskadi , segundo no quiero hacer "y tu mas" , pero con la dinastía Pujol eráis mas constitucionalistas q la pana...Es importante que tengamos claro que nuestros dos pueblos sólo sobrevivirán si ganan su estado propio y para eso tenemos que ayudarnos
Mercedes Segarra
De una Catalana, nacida en el Barrio de Gracia y criada en un pueblo del Pais Vasco. Amo mi lengua materna el Catalán y mi lengua adoptiva el Euskera.Como historiadora me parecía importante contestar al Señor Sintes, pero suscribo totalmente lo dicho por Javi Suarez. Mil ezker.
ni gora ni hosties
Catalunya es una nació durant molts i molts segles. las Vascongadas sempre han estat a dins de Castella. A Espanya nomes hi han dues nacions: Catalunya i Castella, la resta son adherits

envia el comentari