El First Day Project de l'independentisme

"Si el nostre sistema permetés una acció executiva massiva el primer dia de la nova República, hi ha una bona dotzena de mesures que la gran majoria signaríem"

El passat 1 d'agost, un equip de col·laboradors de Donald Trump liderats pel Governador de New Jersey, Chris Christie, es van instal·lar en un edifici de 13 plantes del número 1717 de l'avinguda Pennsylvania de Washington, a quatre passes de la Casa Blanca. Emparats per una programa federal creat per accelerar les transicions presidencials, l'equip de Trump va sol·licitar els permisos de seguretat per poder accedir als dossiers classificats l'endemà de les eleccions, va començar a reunir-se amb alts funcionaris de la Casa Blanca i va dissenyar el que denominaven 'the First Day Project', el primer dia de Trump a la Casa Blanca. Entrevistat pel periodista Evan Osnos, de The New Yorker, un membre de l'equip deia el següent: "Volem identificar uns vint-i-cinc decrets que Trump podria signar el seu primer dia a la Sala Oval". No les primeres setmanes, no: el primer dia. Una altra font del 1717 Pennsylvania Avenue descrivia així el primer dia: "Trump dedica unes quantes hores a signar papers i esborra la presidència d'Obama". Trobareu fàcilment la història d'Osnos al web de The New Yorker. I, en tot cas, el proper 20 de gener –primer dia del Trump a la Casa Blanca– veurem fins on arriba la fúria esborradora del nou president.

 

Comentant aquesta història amb un veterà activista valencià fa pocs dies, em deia: "Això és el que li ha fallat al govern de Compromís i el PSOE: el primer dia! Tenien el PP estabornit, literalment KO a la lona, i en comptes de rematar-lo van ocupar el govern com si no fos casa seva, gairebé demanant perdó, amb una prudència exagerada. No van prendre les decisions dures que calia per esborrar en poc temps el llegat del PP i crear un nou marc, unes noves regles de joc. L'esquerra valenciana i l'espanyola viuen segrestades pels marcs mentals del PP".

 

És molt difícil que l'independentisme tingui un First Day Project consensuat per a l'endemà de la independència. No cal ser molt espavilat per entendre que les 25 primeres mesures d'un govern de la CUP tindrien poc a veure amb les primeres 25 d'un govern del PDECat. Per això hi ha les tensions que hi ha quan es discuteixen els pressupostos. Obro parèntesi aquí: és important distingir les tensions lògiques i naturals entre la gent de la CUP i el PDECat que treballa honestament perquè els pressupostos s'aprovin, de les tensions instigades per gent de les dues bandes per fer fracassar els comptes de 2017, liquidar la legislatura i veure així acomplertes les seves pròpies profecies sobre la impossibilitat de fer la independència "amb la dreta de la corrupció i les retallades", els uns, o "amb els amics dels okupes i de Veneçuela que no compleixen cap pacte", els altres . La temptació de la profecia autocomplerta és ara el principal enemic intern del procés. De moment, però, tot indica que els falcons no triomfaran.

 

Deia que no cal fer-se il·lusions sobre un First Day Project consensuat, però tinc la convicció íntima que si el nostre sistema permetés una acció executiva massiva el primer dia de la nova República, hi ha una bona dotzena de mesures que la gran majoria signaríem. Dació en pagament, prohibició de talls de subministrament de llum i gas a llars vulnerables, pla de xoc d'inversions a Rodalies i Regionals i canvi d'operador, connexió del port amb la frontera amb ample de via europeu, reducció de l'IVA cultural al 8% o al 4%, tancament del CIE, prohibició del fracking, salari mínim a 1.000€... Qüestions sobre les que el Parlament de Catalunya i la societat civil ja han construït grans consensos i que, en molts casos, formen part del gran mural de la Catalunya suspesa pel TC. Els asseguro que somnio en un First Day com aquest, i no se m'acut una causa millor per la qual lluitar, ara i aquí.
Comentaris
Fidel
Per fer un First Day necessiten coordinació i comunicació dos atributs que no té l'independentisme perquè tenim els pitjors equips de comunicació, els pitjors estrategues i els polítics més partidistes de CAT.
Llauís
Jo també hi somnio, ho puc assegurar.
D'una vella casa
Efectivament, tot pas polític s'ha de fer per coses concretes. El nostre primer dia com a República catalana ha de possar de relleu el nostre "consens comú" en les coses imporatants com les que vostè diu i volem Ja!.
On cal signar?
terrassenc
És molt més que un canvi d'administració, és poder perseguir l'excel·lència en tots els camps i deixar per sempre la insignificança espanyola. Exemples i miralls no en falten. Social i tributs? Com els nòrdics. Defensa i intel·ligència? Com Israel. Cultura? com Alemanya. No té color. Segons un observatori europeu, produïm com Hannover i vivim com Polònia. Per començar? pensions i salari mínim interprofessional dignes. Però més enllà d'això, la llibertat per ser el que vulguem.
Sara Martin
Salari mínim de 1000€? Vols enviar a l'atur a mils de persones? El Salalari Mínim Interprofessional es una font d'atur.
Ramon
Si aquest és el pla, m'inclino per negociar amb Espanya una sortida plurinacional que inclogui assumpció per part de l'estat de la normalització del català com a llengua territorial i, per descomptat, representacions esportives oficials.
Ramon
L'articulista s'oblida del petit detall que, tan bon punt totes aquestes mamarratxades ja no siguin la propaganda de Podem per minoritzar el sobiranisme sinó directament el programa sobiranista, tots els mitjans del sistema deixaran de fer-li la gara-gara a les mamarratxades i ens les presentaran com el que són. Mamarratxades. I llavors que no ens passi res (tant si les mamarratxades tiren endavant, com si ens trituren per pretendre-ho).
Ramon
La independència no permetrà dur a la pràctica les mamarrartxades dels nostres pijoprogres sinó que permetrà, per fi, arraconar-les. Primera perquè tota emancipació implica assumpció de responsabilitats. I segona perquè Espanya i els seus servidors ja no atiaran les mamarratxades (en format xerrameca) com a antídot al catalanisme.
Gombau
Potser m'erro, però trobo que l'independentisme hauria d'insistir bastant més en els GRANS AVENÇOS econòmics, culturals, comercials, científics, assistencials... de nivell de vida, en definitiva, que els catalans tindrem quan arribi la independència. Sense cap mena de vergonya ni de mal entesa prudència. Tothom vol viure millor, i la independència és el camí per aconseguir-ho. Els independentistes clàssics estem més preocupats per la llengua, la cultura i la nació, i voldríem (...)
Gombau
(...) la independència encara que perdéssim una mica en l'aspecte econòmic. Però la majoria de la nostra gent independentista vol desconnectar d'Espanya per viure millor, i no cal tindre cap por a explicar-los com i per què viurem millor amb la independència. Els nostres enemics no s'estan de predicar calamitats (que no succeiran mai, per descomptat), i llur propaganda arrossega molta gent desinformada. Doncs bé, nosaltres hem d'insistir molt més en les millores que ens durà la independència.
gerard de sarria
Tot gratis!!! Amb aquesta política no arribem ni a Nadal!!! Quina mentalitat.....
Demagògia barata
I tant! Al nou estat es rebaixaran tots els IVAs i al mateix temps es garantiran salaris mínims de 1.000€. Què dic 1.000? De dos mil euros! Prohibirem el fracking i el que calgui, al marge de qualsevol legislació europea. Obligarem les empreses a subministrar tothom gratuïtament. I la manca d'inversió a Rodalies la corregirem en un tres i no res. Ho farem tot perquè som la hòstia de bons i lliguem els gossos amb llonganisses. Tot menys allò que realment depèn de nosaltres. salvar el català.
Ramon
És senzillament suïcida, deixar el procés independentista en mans de sabatots tan integrals i allunyats de la realitat, caïnites com sempre en relació amb el gruix del nacionalisme català alhora que palanganers captius també com sempre de l'Espanya d'esquerres. I evidentment que és per això, que Espanya ha fet tot el possible perquè lideri el procés ERC en lloc de Convergència o, més encara, en lloc d'independentistes que el procés ha anat arraconant.
Ramon
Discrepo amb el post que titlla les mamarratxades proposades com "d'ampli consens" per l'articulista, com "demagògia barata". De barata, res. Caríssima. Demagògia caríssima. Demagògia que ens duria de pet a la catàstrofe econòmica i social viscuda per tots els països que han set tan ibècils com per caure-hi, llegeixi's la Hispanoamèrica del passat o la Grècia del present.
Narcís ( independència, així, sobirania, implica " responsabilitat " que no pas comèdia i no acomplir amb la societat que vota fument-la amb ' buenisme grotesc ' .. la societat és la que és, les societats són les que són!)
Només una curiositat ( atès que la resta n'és òbvia ) : tanquem el CIE o CIE's i on fumem els il·legals/ furtius/ polissons/ sense papers/ indocumentats .. a pisos i mantinguts així amb imposts de tot déu ( catalans ben fumuts inclosos? )? PD: de saber de llurs patrimonis .. o de llur certificat de penals .. o de servi'ns-e com mitjà per a aconseguir ser europeus .. o . . com aconsegueixen arribar amb milers de quilòmetres .. tant n'és mentre fumin tercers que no pas qui fan les lleis, oi ?

envia el comentari