Moromierda

"El populisme és, en última instància, la catarsi que allibera tot l'horror que la gent pensa i diu en privat"

A finals dels 80 un irreverent dibuixant d'esquerres conegut com Ivà batejava un dels seus personatges amb un nom gens subtil i descaradament ofensiu: Moromierda. Un magribí (com us deveu suposar) que formava part de les tires còmiques de Makinavaja. Aquest nom no el va posar, evidentment, amb la intenció d'insultar l'ètnia del personatge sinó que reflectia l'ús del terme en l'Espanya de l'època. Pretenia evidenciar que, en certs estrats socials, als marroquins se'ls deia, a vegades, moro mierda. Encara passa avui en dia però la diferència és que cap autor s'atreveix a evidenciar-ho d'aquesta manera. Amb humor o amb indiferència, fins i tot.

 

50 anys abans, als Estats Units, als negres encara se'ls anomenava watermelon man (menja-síndries). Un concepte popular que recollia tots els trets negatius vinculats als afroamericans. Lluny de ser un tabú social, aquesta actitud racista formava part del mainstream. La productora Disney va crear el personatge d'en Goofy, una caricatura lleugera dels negres. Dels negres sota l'òptica de la cultura blanca i protestant, lògicament. Goofy era un gandul maldestre i tenia greus problemes de parla. El públic de l'època ho entenia perquè la cultura i l'entreteniment reflectien el magma social del moment. 

 

A ningú se li acudiria fer una barbaritat com aquesta avui. Ni de lluny ens atreviríem a fer un personatge musulmà anomenat putojihadista i, ni de broma, caricaturitzaríem un personatge amb els clixés que se li atribueixen a la seva ètnia. I em sembla una gran notícia. Hem après a evitar tics racistes en la creació artística i cultural i, a més, hem eliminat la discriminació de la comunicació pública. És tabú, fins i tot, confessar en un mitjà de comunicació que no reciclem. Aprofito per dir que jo no reciclo. No, ni les ampolles de vidre. Perquè aquesta estructura creada per amagar friccions sociològiques anomenada "correcció política" no evita que la gent segueixi pensant que un marroquí és un moro, que els jueus controlen tots els bancs del món o que la immigració és un problema de seguretat pública. 

 

I és aquí on rau l'èxit del "populisme" electoral en aquesta època tan rara i boja que vivim. La majoria de polítics, de periodistes i d'autors han decidit mantenir-se en una metaestructura on les idees es construeixen ignorant el que la gent pensa de debò. Perquè la gent, moltes vegades, pensa coses tan repugnants, fastigoses i menyspreables que no ens atrevim ni tant sols a discutir-les. Els polítics fan equilibris per ignorar públicament el moviment tectònic que belluga barris com el meu, La Florida de l'Hospitalet. 

 

De cop, una nova secta de cara-dures com Trump han decidit canviar el joc. En comptes d'ignorar el que la gent pensa (o intentar fer-los canviar d'opinió), els ha dit que tenen raó. El populisme és, en última instància, la catarsi que allibera tot l'horror que la gent pensa i diu en privat. La solució només pot ser parlar de les coses sense por. Demostrar que aquestes idees horribles es basen en mentides. Embrutar-se les mans discutint contra les idees que ens esgarrifen. 
Comentaris
Àngela
Excel.lent...!!!
terrassenc
Sí senyor! Salut, company! Per això cal defensar la veritat, amb la mentida el declivi està assegurat.
vella
Jo no recicle. Els contenidors son a 5Km. La benzina cara i les forces manquen. Pague una taxa de 116 euros l'any a la Diputacio, tant si recicle com si no. He fet ejs comptes i no hem surt a compte.
DUI
No fotis la culpa als qui voten Trump o als qui votaran a la ultradreta a Europa al regitzell d'eleccions que vénen l'any que ve, fot la culpa als bonistes, als dels papers per a tothom, a la dreta que ha importat mà d'obra barata i a l'esquerra idiotitzada que amb el pretext dels drets humans ha fet el joc als abaratidors de sous a base de crear excedent. Llàstima que a Catalunya no tinguem un Trump o una Le Pen a qui votar.
pepix
Dir-li "moro" a algú originari del Magrib no és un insult! Els romans van anomenar aquella regió "Mauretania", d'on deriva el GENTILICI "moro"
el talp venjador
això és tan estúpid com anomenar a la gent subsaharians, o afroamericans per quedar be. Dir-li negre a una persona, no ha de ser cap insult. Si a mi em diuen blanc ,'he d'ofendre?? i dir-li moro a un magrebí tampoc és u insult,doncs es una paraula que es diu a la peninsula des de fa segles. Us passeu de rosca amb tant bonisme i tanta tonteria pijo-progre. Vosaltres sou els que ens heu portat a la situació actual,i, si guanya l'extrema dreta, bona part de la responsabilitat serà vostre
Les classes mes desfavorides
son les que primer noten la pressió de l'immigració masiva quant els arriven centenars de gent que competeixen per serveis, allotjament i feina. Demanar li a aquesta gent que no es queixi mentre les decisions les prenen els mes allunyats d'aquesta realitat, es demanar una mica massa.

envia el comentari