Per a desgràcia de Déu

"No s’hauria de permetre que un mossèn que accepta fer una menció a Franco en una celebració litúrgica continuï com si res al capdavant d’una parròquia o exercint el seu ministeri"

Durant aquest cap de setmana i la setmana vinent se celebraran més d’una desena de misses per Francisco Franco i Primo de Rivera arrreu de l’Estat espanyol, coincidint amb el 41 aniversari de la mort del dictador el proper diumenge. La Fundación Francisco Franco ha penjat a la seva pàgina web un llistat amb les ciutats, esglésies i hores en què tindrà lloc cadascun d’aquests actes. A la relació encara hi figura la missa que s’havia convocat per aquest divendres, 18 de novembre, al Santuari de la Mare de Déu del Sagrat Cor de Barcelona, i que, finalment, es va anul·lar. El rector de la parròquia barcelonina va decidir no fer cap menció al dictador durant la celebració, segons ell, “per la pressió mediàtica”. 

 

En principi, si un feligrès demana una menció per a algú en una missa no se li pot negar, però el debat s’obre quan es tracta, per exemple, d’un dictador feixista, com en aquest cas. El col·lectiu Església Plural ja va anunciar que demanaria a l’Arquebisbat de Barcelona l’elaboració i aplicació d’uns protocols per a aquests casos. Però el problema no resideix només en si els bisbats tenen responsabilitat en el fet que es convoqui una missa per un dictador, sinó què passa amb el mossèn que accepta fer-la, encara que finalment se’n desdigui.

 

Caldria que l’actitud de l’Església en relació a aquest tema fos contundent i inequívoca: no s’hauria de permetre que un mossèn que accepta fer una menció a Franco en una celebració litúrgica continuï com si res al capdavant d’una parròquia o exercint el seu ministeri. Però, fins ara, no ha sortit ni un sol bisbe d’aquestes ciutats on se celebraran misses per Franco mostrant la seva intenció d’apartar cap dels mossens que oficiaran la celebració. 

 

Com a molt, l’Arquebisbat de Barcelona va afirmar que prendria “les accions pertinents" sobre l'homenatge feixista a la División Azul que es va produir el passat 5 de novembre a la parròquia de la Immaculada Concepció de l'Hospitalet de Llobregat. Però ni molt menys ha concretat quines seran aquestes mesures, ni si es començarà a aplicar alguna sanció als mossens que acceptin oficiar una missa per feixistes i dictadors, encara que finalment no es produeixi “per la pressió mediàtica” o pel que sigui. En la Catalunya de 2016, Franco no pot conservar, encara, la Gràcia de Déu.
Comentaris
Cristià Emprenyat
Si el portaven sota pal·li com si fos l'hòstia, m'estanya que no en demanin la beatificació. Què se'n pot esperar d'una Església que venera criminals de guerra i santifica marquesets com l'Escrivà de Balaguer.
Narcís ( verament .. no fa més que confirmar-me la influència o provocació pro el cop d'estat, pro la guerra, que fumé l'església espanyola cercant sos interessos pecuniaris sostraient-los de Catalunya!)
Ras i curt: 1. Però .. si hi ha la ' fundación ' Francisco Franco àdhuc sembla ser rep diners " públics "! 2. Però .. si hi ha partits colpistes o que fumeren cop d'estat amb tanta sang vessada! 3. Però .. si encara espanya n'és dins feixisme sinó inquisició amagada en ' formalisme ' democràtic! 4. Però .. si només cal veure com parlen sos ' politicastres ' i majoria de poble/ país veí! i 5. Però .. si només Déu sap quantes associacions/ fundacions hi ha lloant imperialisme de baixa estofa!
shaurien de fer mises per...
...Misses per aquells que varen crucificar a Jesús...

envia el comentari