La crisi del bé

"Donald Trump ha guanyat interpel·lant el sentiment més primari i connatural de l’ànima humana: l’egoisme"

Donald Trump ha guanyat interpel·lant el sentiment més primari i connatural de l’ànima humana: l’egoisme. Jo, jo, jo. És veritat que és un estafador patològic, mentider, despietat, frívol, autòcrata i tot el que acabi en -òfob, però ha sabut mirar la naturalesa humana als ulls i se li ha adreçat sense complexos per remetre-li un missatge que toca tendre: “Has de mirar per tu”.

 

Per sort, la necessitat de viure en societat i la capacitat de desenvolupar sentiments complexos envers els altres són també atributs inherents a la nostra espècie i planten cara a l’instint egocentrista. Els vincles afectius i la cultura, que entre d’altres coses estableix valors marc del bé i del mal, ens domestiquen la bèstia perquè puguem conviure en família i societat. Jo crec que cada cop ho fem millor, que cada cop construïm valors morals més útils, és a dir més propers a la pau i al benestar. No vull dir que estiguem a prop, vull dir que avancem. Em fa gràcia la gent que diu que el món abans estava millor. Abans quan? Mai hi havia hagut més gent lliure i menys gent pobre que ara.

 

L’estat del benestar dels països desenvolupats va apujar el llistó dels valors del bé, però totes les reformes acaben quedant obsoletes. Fa massa temps que els líders no envien a la cara bona de l’ànima missatges tan directes com el que Trump ha enviat a la cara dolenta. No són sincers, són covards i secretistes, no expliquen als ciutadans el preu que cal pagar perquè les coses millorin.  Quan els valors del bé no estan a l’atura del moment, el mal, que mai perdona, aprofita la situació de feblesa per prendre el control i excitar la bèstia.

 

Una senyora que, en el segon debat, no es capaç de desmentir Trump, que acabava d’acusar el seu marit de ser un violador, no mereix liderar la defensa dels valors del bé. Però Clinton és només una metàfora de la bombolla moral d’Occident, aquesta cultura que no es mulla pel dret a l’autodeterminació dels pobles o que fa negoci amb països que financen l’Estat Islàmic. Després se sorprèn quan el bumerang torna per obrir caps.

 

Els polítics són un reflex dels ciutadans que els escullen o els toleren, i per tant la responsabilitat de la regeneració dels valors del bé recau en la massa. Els conservadors no ho faran perquè es resisteixen al canvi per definició. Recau en els qui creuen en el progrés moral de la humanitat. Per desgràcia, el progressisme actual està liderat políticament i socialment pels progres, que no poden canviar perquè no s’adonen que ells són els primers que han de canviar. No es coneixen, i aquest és un mal terrible. Una cosa és ser imperfecte i l’altre és no saber el grau de la teva imperfecció.

 

És aquesta cosa d’estar en contra de la massificació del turisme però, quan viatges tu, low cost i Airbnb. És aquesta cosa de fer una esmena a la totalitat al capitalisme des del Twitter de l’smartphone, tablet o labtop. És aquesta cosa de criticar les farmacèutiques i no preguntar qui ha invertit diners per desenvolupar el tractament del teu càncer. És aquesta cosa d’estar súper preocupat pel canvi climàtic i anar en cotxe amunt i avall. És aquesta cosa d’escandalitzar-se pel drama dels refugiats però no voler sacrificar res per ajudar-los. És aquesta cosa d’horroritzar-se amb Trump i els seus votants i no veure que tu mateix, en el fons, també vius a través de la mateixa bèstia, que sempre t’estira: “jo, jo, jo”. Volem polítics més sensibles? Volem un món amb valors morals més elevats, més útils? Siguem millors.
Comentaris
el món no va bé
Potser tot plegat és una conseqüència inevitable dels valors podrits que s'han estès arreu aquests darrers 25 anys, basats en l'ultraliberalisme, l'individualisme primari, el consumisme, l'hedonisme com a mode de vida, la teleescombraria, etc..Jo he conegut el món que hi haviem tingut no fa gaires dècades endarrera i el que hi ha actualment és una veritable porqueria en tots els aspectes
i més
Hi ha afirmacions de la "religió New Age" que diuen que tot això del Bé i el Mal és una percepció relativa depenent de cadascú. Ayn Rand, la guru desquiciada dels ultraliberals, va vendre la filosofia de que cadascú ha de preocupar-se d'un mateix i que tot això del bé comú no te cap importància. Són una mostra dels tipus de valors que s'han estat difonent al món aquests darrers 30 anys.
Narcís ( de ' sentiment primari ' res de res .. pura i crua realitat que no pas el ' paperot ' d'immadurs, envejosos o ben guarnits!)
Ras i curt: necessitats àdhuc amb urgència catalans n'hi ha a dojo .. n'és obvi que tu no saps que n'és passar gana, passar sed, viure al carrer o a habitació tètrica i patir malalties sense tractar ( i què dir-hi de treballadors, operaris, obrers, peons amb treballs forçats, munt d'hores, a corre-cuita, sense lleure, mal pagats i .. esguerrats i mai o mal curats!)! PD: no es tracta de ' jo, jo, jo '.. malauradament es tracta de nostres compatriotes i descendència, tot plegat, de ' nosaltres'!
tots els imperis s'acaben
El capitalisme tard o d'hora s'acabarà, com també es va acabar al seu temps el sovietisme i altres ismes del passat. Al 1989, uns pocs mesos abans de la caiguda del mur, ningú va preveure que tot això del comunisme s'ensorraria. Semblava que l'URSS havia de durar eternament. Amb el capitalisme actual passarà més o menys el mateix: les esquerdes cada vegada són més visibles i la carcoma s'està menjant l'edifici i els seus fonaments.
Flax
La carcoma s'està menjant el món d'avui. Tot el que està podrit, tard o d'hora acaba per caure.
Joan-Emili
Et felicito Àstrid; per a mi, has fet el diagnòstic més lúcid que he llegit, sobre com és possible que Donald Trump hagi arribat a ser president d'Estats-Units.
F.
Més que a l'egoïsme, jo crec que apela a la por: la por que provoca aquest món desquiciat que s'ha estat construïnt les darreres dècades, i a on tot és en procés de canvi i en deconstrucció (i evolucionant a més cap a pitjor). L'egoïsme és el que s'ha estat predicant aquestes darreres dècades i l'únic motor en que es basa aquest capitalisme en decadència.

envia el comentari