Tzadik im peltz

"Mereixem una oportunitat. Una mica de confiança. Mereixem que la gent que té coses a dir, ens les digui"

Els hassidim (els jueus pietosos de l'Europa de l'Est) diuen que hi ha dues maneres d'actuar en una nit freda. Una, posar-se un abric de pell, i dos, encendre un foc. Escalfar-te tu o escalfar tothom. Noè (el de l'arca) va ser un tzadik im peltz, un just en un abric de pell. Va construir un vaixell gegantí per salvar-se ell i la seva família. No va compartir la fortuna amb ningú més. Va desistir d'advertir la resta de la humanitat d'una mort imminent. Es va posar (metafòricament) un abric de pell i va deixar que la resta d'éssers humans s'ofeguessin cruelment en les aigües divines. Després, es va defensar amb una excusa que, més o menys, ens deu sonar a tots: sabia (pensava) que la societat de la seva època ignoraria les seves paraules. Que no se l'escoltarien. 

 

Actualment, molts ens comportem com ell. Molts de nosaltres ens neguem a defensar cap causa perquè pensem honestament que no servirà de res. Que no canviarà res. Que ningú escolta, ni canvia, ni es mou. Hem abandonat, en lloc d'insistir en el missatge. Hem comprat la idea que la gent no val la pena. Una gran propaganda d'aquesta societat de consum que mostra la humanitat com una mena de robots que miren Gran Hermano, mengen al McDonald's i són incapaços de llegir res que no siguin els incomptables vals de descompte que et donen a La Sirena (la lletra petita no).

 

És possible que siguem així, però el nostre deure és donar-nos una oportunitat a nosaltres mateixos. Perquè escoltem i canviem. Perquè som subjectes actius i conscients del que passa. ¿Quants pares i avis han passat de l'unionisme apàtic de les seves joventuts a l'independentisme actiu d'avui en dia? ¿Quants heu donat diners a una causa concreta gràcies a un documental que us ha commogut especialment? Sembla que el poder s'hagi esforçat molt a vendre'ns abrics de pell i apagar els petits focs que alguns bojos solidaris s'han molestat a encendre. Els rapers, per exemple, han passat de ser un mall social contra les injustícies a cantar sobre l'ambició pels diners, per les mansions i per les dones (o, més concretament, per certes parts de l'anatomia femenina). Hem fet un salt mortal dels focs encesos de Public Enemy o 2Pac als abrics de pell de Jay-Z o 50 Cent (talent musical al marge).

 

Segurament l'eina més eficaç per fer callar els dissidents és convertir-los en pàries. En marginats. En bojos. Homer Simpson advertia al seu fill: "Abans de parlar, assegura't que dius el mateix que pensa tothom". Aquest és l'èxit en la societat de consum: seguir la corda. No molestar. No ser un boig per tenir idees pròpies o referents sospitosos. Jo mateix m'he convertit en una mena de monstre amorf per començar l'article amb un comentari de la Bíblia. Com a mínim durant una estona. 

 

Val la pena seguir apostant per la gent i pels cervells. Treballant a la tele, mai no m'he rendit a la idea que el públic és idiota. I intento fer el mateix en tots els altres àmbits de la vida. Mereixem una oportunitat. Una mica de confiança. Mereixem que la gent que té coses a dir, ens les digui. Que els savis no es conformin amb abrics i encenguin focs, costi el que costi. Mereixem més Abrahams que comparteixin el missatge i menys Noès que callen mentre ens miren amb menyspreu. (Perdoneu, també, la segona cita bíblica). 
Comentaris
Narcís ( malauradament, encara el pària és el català pro la independència ni que fos només per defensa pròpia!)
Ras i curt: 1. D'on treus aquest judici per embrutar el nom de Noè ( ídem pel que fa a Abraham encara que sigui per bé!)? 2. Qui et diu que el poble català vegi aquestes baboiades/ bajanades/ comèdies, tot plegat, fraus malgirbats? PD: als savis els hi és intrínsec ' encendre focs ' que no pas escalfar-s'hi amb abrics sinó .. no serien savis!
Fat Boy
Es veritat que el public no es idiota. El que passa es que la quantitat d'idiotes entre el public es estadisticament significativa.
escolta
Escolta Fat Boy, la quantitat d'idiotes en QUALSEVOL col·lectiu és sempre significativament elevada.
Cipolla, Carlo
Allegro ma non tropo, per un divertit assaig sobre l'estupidesa humana.
Joan-Emili
Gràcies Oriol per encendre un foc; ara cal que estiguis a l'aguait, per tal que els defensors de l'opinió majoritària, no el facin servir per cremar-t'hi. I ara, permet-me que jo comparteixi el meu foc amb tu, ni que sigui a risc d'escandalitzar-te: Ja saps que qui et fa encendre aquesta mena de bons focs que a més d'escalfar, donen llum, és el teu Àngel personal propi i intransferible, la teva personalitat espiritual immortal que t'ha llegat Jesús?

envia el comentari