Qui vol un Mosso desobedient?

"Quan Catalunya sigui un Estat independent els Mossos hauran de continuar obeint els jutges, que llavors seran jutges de l’Estat català"

La detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha escandalitzat el sobiranisme. Però, en canvi, la unanimitat es trenca quan es parla de què havien de fer els Mossos en rebre l’ordre de detenció.

 

Hi ha una clara divergència d’estratègies. Mentre des de la CUP es defensa que la conselleria d’Interior hauria d’haver intervingut per tal que els Mossos no la detinguessin, el Govern -i, per tant, Junts pel Sí- assegura que ells no tenen res a veure i que “la detenció no ha passat pel Govern”. Nou punt de discrepància entre cupaires i dirigents de JxSí, i en van... De fet, encara n’hi ha més: la CUP creu que cal anar fent microdesobediències, mentre que JxSí creu que cal fer només un acte determinant i definitu de ruptura.

 

Els que han de fer la independència són els càrrecs electes, no els funcionaris. Ans al contrari, els funcionaris han de ser garantia de compliment de la legalitat vigent i, per tant, els Mossos havien d’executar les seves funcions i obeir el jutge que els demanava la detenció de l’alcaldessa de Berga. De fet, encara que la CUP ho vulgui, el Govern no pot ordenar que els Mossos desobeeixin un jutge. Mentre Catalunya sigui part d’Espanya i estigui subjecta a la legalitat espanyola, el funcionaritat haurà d’acatar aquesta legislació i quan Catalunya sigui un Estat independent els Mossos hauran de continuar obeint els jutges, que llavors seran jutges de l’Estat català.

 

Per tant, cal fer una distinció clara entre funcionaris i càrrecs electes. Els funcionaris no han de desobeir mai, perquè són una garantia de seguretat jurídica per la ciutadania, perquè la política no la fan els funcionaris sinó els polítics.

 

 
Comentaris
D'una vella casa
1. Evident. 2. La CUP no pot imposar als altres la seva tàctica 3. Els ciutadans haurem d'estar alerta, com fa el seu article, de no fer-li el joc a l'estat. 4. Aquesta és la realitat que tant l'estat com partits unionistes aprofitaran. 5. Haurem d'aprendre a conviuri-hi! com fem amb els unionistes!.
Joan
Així podran anar detenint els nostres polítics i portar-los a mans de la justícia, oi?
Bits 52
Es clar i els jutges fan be a imputar, Mas, i cía, oí?.
A
Estic d'acord amb l'article, però li sembla greu que els mossos no comuniquessin al Govern l'ordre de detenció que havien rebut? Els mossos actuen autònomament com a franctiradors?
Solidaritat i denúncia
No presentar-se al jutge és l'expressió legítima i justificada de no acceptar que un fet com el de l'estelada és pugui judicialitzar, és a dir, no acatar que la llibertat d'expressió es judicialitzi. L'alcaldessa té raó no acceptant que el tema de l'estelada sigui tema de jutjats: davant un fet tan injust com aquesta judicialització absurda, no presentar-se a declarar equival, al seu nivell, al pas que va donar Rosa Parks no atenent l'absurda prohibició de seure al compartiment dels blancs.
Per què va declarar?
Si l'alcaldessa no s'havia presentat abans davant del jutge per no declarar...com és que quan la detenen, declara? Ella tenia dret a no declarar. No ho acabo d'entendre...
Josep Bruch
Jo no vull mossos desobedients, excepte quan la obediéncia posi en perill la integritat física dels ciutadans o la seva pròpia. Els hi tinc molt de respecte i consideració.
Puta i Ramoneta
"Loh mossu" ( perquè hi ha pocs catalans dins el cos i molts unionistes ) són gent d'ordre que també podrien estar a la guàrdia pernil o a la pulisia aspanyola. Volen un sou i en general hi ha molt "aspanyulitu" de barriada sense massa capacitat d'abstracció ( demanaven ESo i nivell B de català ...). Els que no passaen les proves anaen a vigilant de seguretat.
Mosso
Els mossos obeïm les lleis vigents i les ordres del Poder Judicial; a data d'avui ens regim per les lleis espanyoles i els tribunals espanyols, així que si tornen a ordenar la detenció d'algú ho tornarem amb fer i al que no li agradi...
Antoni Monfort
Sí, vull Mossos desobedients al feixisme espanyol i obedients a la Legalitat emanada del poble de Catalunya, gràcies al Parlament i al President de la Generalitat. Teniu una visió autonomista
Cràcia
No podem demanar als mossos que s'exposin a ser expulsats, sense cobrar, dos anys de la seva feina i encarin penes de presó. Ells tenen fills i famílies a mantenir, no com alguns polítics molt radicals amb famílies riques que es poden permetre que els seus fills, joves adults, no treballin. Si fem això l'independentisme només aconseguirà tenir aquests funcionaris en contra, JA QUE ESTAN OBLIGATS A OBEIR PER LLEI LA "JUSTÍCIA" ESPANYOLA, digui el que digui el nostre govern.
Red Baron
no vull mossos desobedients, vull politics desobedients.
Excuses
Els mossos quan els interessa són molt diligents i quan no els interessa ho són molt poc. A l'igual que la justícia. En aquest cas crida molt l'atenció la gran diligència i celeritat emprades, detenint de seguida a l'alcaldessa a casa i de nit. Si el conseller ho sabia és greu. Si no ho sabia encara és més greu.
Emili
Si volem l'èxit del procés no cal mostrar "paquet" el que cal és molta intel·ligencia. A hores d'ara a "Madrid" s'estan fet un fart de riure amb el ridicul que hem fet els independentistes.
Emili
Una de les estructures d'estat més avançades és la policia del Mossos d'Esquadra. Us imagineu les ganes que té el Gobierno de España de desmuntar aquesta policia? Intel·ligència senyors ! intel·ligència ! Hem de ser valents però no uns enzes.
MontseC
Per el que vaig coneixent últimament sobre la gent de la CUP es veu que són, en general, gent ben preparada i amb carrera universitària. La Reguant vaig saber ahir que te la carrera de matemàtiques, això els pot fer creure que són més que capaços i actuen con si estiguessin per sobre del bé i del mal, Tenir carrera i ser molt intel·ligent intel·lectualment no es garantia de res, he conegut molta gent amb un gran nivell intel·lectual que per coses bàsiques de la vida no serveixen per res.
ona
El ridídcul no l'han fet els Mossos, el fem nosaltes quan els qüestionem la seva actuació i quan permetem a la CUP els seus xantatges i les seves amenaces, i quan entre nosaltres ens tirem els trastos al cap. I també l'alcaldessa ha fet el ridícul declarant davant del jutge quan la seva voluntat era no fer-ho. S'ha de ser conseqüent amb la desobediència i dur-la a l'última conseqüència i no pas desobedient de pa sucat amb oli.
Jordi Estelada
Quan arribi el moment decisiu, tindrem els jutges del nostre costat, és a dir, que estiguin disposats a acatar les noves lleis catalanes o no?
Microdesobediences diuen?
Desgastar al govern, endarrerir presupostos i fer temps per que els comuns construexin una coalició d'esquerres ( ? ) al servei del ibex. Si l'estat desmantella els mossos millor per desobedencia millor, oi cup?
ona
Totalment d'acord amb MontseC. Empatia i humilitat, i, sobretot, saviesa, no estàn implícites en determinat coeficient intelectual. Tampoc jo suporto les seves ínfules de superioritat, i tant com la caguen! Per Déu que em faràn sortir corrents cap a Escanya. No els trago, ja no puc amb ells.
jordi tor
Entre el processisme poruc d'alguns i l'infantilisme revolucionari dels altres... estem ben guarnits. Com deuen riure a Madrid i els unionistes aquí a casa.
infietstafelip
Els mossos que facin el qu'estimin oportú, i nosaltres continuarem desobeint....
CAP MOSSO
ha de desobeir la llei. Els mossos han de passar d'obeir la legalitat espanyola a obeir la legalitat catalana. I els pallassets de la CUP que se'n vagin a pendre pel sac.
Estoic
Si algú està disposat a desobeïr, voluntat aquesta estrictament personal, no ha de posar resistència i acceptar amb estoïcitat les conseqüències que comporta. Si no ho accepta no podem parlar de desobediència civil sinó que més aviat cal parlar de revolta, que necessita de coordinació i no és individual. És una gran notícia que hi hagi persones disposades a fer desobediència civil a títol individual però han de ser conseqüents i evitar carregar la responsabilitat a altres.
Visca l'anarquia
Al igual que l'alcaldesa vol fer el que vulgui sense que la detinguin els mossos, quan arribi els impostos de l'ajuntament de Berga o l'hora de fer la declaració d'hicenda ni paguem ni la fem i els mossos tambe a casa. Va home, va!!
RAMON
Perquè quan es va presentar davant el jutge no es va negar a declarar , si no el reconeix ?? No es vol presentar però sí que vol declarar. No sempre hi ha congruència amb tot el que fa la CUP ! O poc sovint !!
Joan de la Ribera
Ting entes que els jutjes poden ordenar les detencions als Mosos, a la Guardia Civil , o a la Policia Nacional , i es evident que tots els casos que portin a confrontacions entre independentistes els ordenaran als Mosos , i tots els actes que portin a un lluiment del cos els ordenaran als altres dos . Ull viu , i el que heu de fer els politics independentistes es fer avançar el proces a velocitat de creuer , una vegada lliures , ja us discutireu .Sou molt inocents , si no veieu aixo.
Joan
La gen de la cup, majoritariement, vol l'acció inmediata i, pel que sembla, les conseqüències posteriors els importa un rave. Observeu com negocien i treureu les conclusions. Per cert, el haver tret un titul universitari, no és cap garantia de ser inteligent. La inteligencia es un altre cosa.
Seneca
Cuando llegue el momento, Republica Catalana, se debera realizar una buena depuracion entre los miemboros del cuerpo de mossos de escuadra, hay demasiados unionistas infiltrados.
Marcelramon
Per a mi lo més greu no es la detenció de la Alcaldessa de Berga,...que també ho es per descomptat,..lo més greu es que sembla que algun intendent o oficial dels Mossos a fet DESOBEDIENCIA a les ordres donades per la Generalitat, de que en cas de rebre una ordre de un jutge de detenció o empresonament, els Mossos ho tenien de comunicar inmediatament i abans de fer res, al seu cap més superior i al conseller d'Interior, i aquests un cop informats, asumirìan tota la responsabilitat dels fets,..
Poca anàlisi
És ben probable que aquest no fos el moment i, en qualsevol cas, la CUP es torna a equivocar en posar la pressió en el govern, en lloc de cercar la unitat davant d'un atac greu, que ho és de l'estat. Ara bé, pretendre que els mossos mai no hauran de desobeir les lleis espanyoles demostra que no se sap de què es parla. En la independència de Kosovo un dels trets fonamentals va ser (en paraules d'un dels seus polítics) que "teníem la policia de la nostra part".
Narcís ( tots a l'una o ciutadania i Parlament/ Govern .. la llibertat només hi té una eixida i ha de ser profunda/ ferma que no pas petites, fluixes i de poca profunditat!)
Fer ' microdesobediències ' ( sembla ser el que cerca la CUP ) .n'és facilitar les ' botxinades ' de país veí - estat aliè!; per tant, millor n'és fer acte contundent i unívoc així sense marxa enrere! PD: res d'actuacions que ens afebleixi, res de donar el mànec via ' divideix i impera ' si verament volem ser lliures/ dignes i no joguines d'espanya!

envia el comentari