Comença el ball

"Cada nou acte de repressió generarà major resposta de desacatament i desobediència"

Mentre a Madrid el PSOE obeïa al destí, a Vic un regidor de la CUP obeïa a la seva consciència. Per la seva banda Rajoy assegurava que el que cal obeir és la llei, de la qual ell és i serà legítim guardià.

 

Qualsevol veu que aquest és l'inici d'una actitud col·lectiva que, probablement, anirà a més. Quan un regidor actua segons la seva consciència i, amb això, se situa fora de llei, desperta més simpaties que un altre que, per exemple, s'hagi posat fora de la llei per haver-se apropiat indegudament uns quants milions. Amb el primer se solidaritzen molts ciutadans i alguns fins ho manifesten; amb el segon no sol solidaritzar-s'hi ningú ni manifestar-se, encara que de vegades passa, ja que Espanya és un país peculiar.

 

La insistència de Rajoy a obeir i fer obeir la llei és una bajanada. Els governs estan per això. Però també estan per aplicar solucions polítiques, negociades que permetin millorar la llei quan aquesta és qüestionada per mitjans pacífics per una col·lectivitat amb les seves institucions al capdavant. D'això, però, no hi ha res en el discurs de la dreta. I no n'hi ha perquè, per a ella, els actes moguts per la consciència independentista són un mer problema d'ordre públic. I l'ordre es manté amb l'aplicació estricta de la llei.

 

Aquest criteri converteix tota la política de l'Estat en relació a l'independentisme català en política repressiva. Es mobilitza la policia, els tribunals i, si és, necessari, es preparen les presons. En aquest fil processal es troben ja un diputat de les Corts, un expresident i dues exconselleres de la Generalitat i l'actual presidenta del Parlament. És difícil no veure que aquestes actuacions són contraproduents per a l'objectiu de fer desistir als independentistes. Cada nou acte de repressió generarà major resposta de desacatament i desobediència, amb més freqüents trucades a les forces de l'ordre autonòmiques a desobeir al seu torn.

 

Tenint en compte que el govern de la Generalitat té propòsit de seguir amb el full de ruta, com ha manifestat Homs al rei espanyol, i que el bloc independentista al Congrés votarà "no" a Rajoy, el que es preveu és una escalada d'acció (repressió) - reacció (desobediència) de conseqüències imprevisibles. Algun dels possibles escenaris és que es produeixi algun tipus d'intervenció exterior en forma de mediació, cosa que beneficiarà els independentistes i enfurismarà als nacionalistes espanyols.

 

De fet, aquests ja han cavat seves trinxeres gràcies a l'abstenció del PSOE i format una línia defensiva dels partits de la "unió nacional". Una gran coalició dissimulada com governabilitat d'Espanya. I amb això es prova que la situació està tan bloquejada com sempre. Aquest cop no per un enfrontament entre la dreta i l'esquerra, sinó entre Espanya i Catalunya.

 

Impossible abordar aquesta qüestió amb el codi penal a la mà. No és un problema de legalitat, sinó de legitimitat, que requereix solucions polítiques negociades i pactades. La més evident de totes, la que porta plantejant des de l'inici, és la realització d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. És una cosa tan evident, sobretot després de l'exemple d'Escòcia, que no s'explica per què no s'ha realitzat ja.

 

Però el fet és que no s'ha produït i la situació segueix tan bloquejada com abans. Hi ha una evident crisi constitucional. És clar que els polítics porten l'assumpte a la confrontació. Potser seria raonable que intervingués el Rei. Al cap i a la fi, està per això, per arbitrar i moderar el funcionament de les institucions. I potser una bona forma d'aconseguir-ho sigui suggerir als partits nacionals espanyols la idea de que és millor un referèndum pactat que un sense pactar.
Comentaris
t25
Estimat Cotarelo, la gran coalició PP + PSOE ni és dissimulada ni és per governar; és per reprimir-nos i expoliar-nos encara mes tot amagant les seves respectives corrupcions. Tot lligat, és un 2x1. El seu rey ja ha parlat, instant els partits a fixar Catalunya com a prioritat de la pròxima legislatura; és a dir tenen el seu vist i plau per atacar.
L'enfrontament
sempre a set el mateix. Espanya contra Catalunya. Recordem el gobierno republicà espanyol posan a la presó el govern republicà català. o l'estatua del Born dels comuns i un llarg etc.
Carmen castella
Prous exàmens
JOAN
La cosa s'explica, benvolgut Cotarelo, perque se'ls hi acaba el viure com a ca'l ample, com fins ara. O és que no ho notaran, que no els cauen els 16.000 milions?
jajaja!!!
Pues nada...inhabilitaciones y mas inhabilitaciones...y a la minima sospecha de una dui, aplicación inmediata del art. 155. Y los mossos, bajo mando del ministerio del interior...y vosotros...pues a la camita, que al dia siguiente hay que currar y llevar los niños al cole...jajaja!!!!
jordi
La qüestió de fons del nou govern PPsoECs és seguir manant a Catalunya, esta clar que un dels temes del pessebre Estatal (govern, el rei, PP, PsoE, Cs, oligarquia empresarial espanyola, mitjans afins, etc) és com intentar aturar la decisió dels catalans de ser sobirans.
Tramontana
No estic d'acord amb "el full de ruta" actual. Cal primer fer-se forts, denunciant tots els expolis econòmics que patim, falta d'inversions, etc. i quan tinguem la majoria del 60%, fer la declaració unilateral d'independència!. Prou de fer el ximplet!
Santiago
Los partidos nacionalistas españoles, psoe, pp y ciudadanos, no aceptaran un referendum por que es muy probable que lo pierdan. Y esto es así por que no tienen nada que ofrecer a los catalanes. Escocia y Quebec, a diferencia de Catalunya, tenían y tienen superávit fiscal. Si no hay un confederalismo o federalismo real, no este pastel autonómico, o como mínimo un pacto fiscal, el referendum lo perderán los unionistas por mas artillería mediática que tengan.
Ciutadana farta
Si declarem la dui les lleis españoles , la seva constitucio i l'article 155,ens ho passarem pel forro perque tindrem les nostres lleis per obeir que seran les legitimes aqui, ja poden amenaçar que no servira de res,ja serem independents
enric
em fa l'efecte que l'aprovació de la tercera llei de desconnexió, que serà pel juny o pel juliol, és una DUI en tota regla. El que se'n diu DUI és de cara a la comunitat internacional, una protocolarització per dir-ho d'alguna manera. Jo ho veig així.
kik
La qüestió és d'estat i l'hauria d'entomar un cap d'estat intel.ligent
mair
Rajoy no pot portar aquest tema. L'ha de portar un cap d'estat intel.ligent. Però aquest no en sabrà
el cap d'estat
Si estem reclamant referèndum que pot donar Si o no, no s'entén que abans ja es votin lleis per a la desconnexió. I la nostra proposta afecta l'estat i no al cap del govern de les autonomies. Llavors, de dret a plantejar-ho al cap d'estat. Rajoy és un mandado. Està lligat.
No seremos Ibarretxe
ACCION- inhabilitacion cargos, Forcadell, Homs.... ACCION- suspension autonomia. REACCION catalana? Huelgas generales, manis masivas, ruido internacional, no pagar impuestos a Madrid y adelentar el referedumn. Imagina si tenemos REACCION. Al final, todo dependerá de nosotros y ni un paso atras.
Sense
la subvenció catalana d'Andalucia i Extremadura, Espanya s'esfonsa. Aquesta es la raó de mes pes per no arriscar fer un referendum. Si no fos per aixó, a Espanya l'hi convendria molt marxar d'Europa. S'els fa molt feixuc haber d'obeir les exigencies europees.
l'aligot del castell
jajaja,¿ te has parado ha pensar cuantos inhabilitados se pueden sustituir con dos millones de personas.?
demà passat
Es veu a venir que el rei concediria referèndum a canvi de quedar-se la monarquia en el nou estat. Escòcia ho accepta. La reina es queda.
elisabeth
No se si ve massa al cas, pero el problema del PP i PSOE andalus crec que no es nomes Catalunya, sino els fons estructurals 2014-2020, els segons i ultims que mils de millons d'euros que EU donara a Espanya (aquest cop per regions) i que Castella i Andalusia tot i que no han rebut encara els diners, s'els han repartit entre les empreses satelits (o es el govern el satelit?) al PP, PSOE. El pastis esta ja repartit tot i que no tenen els projectes aprovats. .

envia el comentari