Un cop destapades

"Hi ha un intent de tornar a arraconar els fets de 1714 perquè no són útils per fabricar el relat de l'espai polític dels comuns"

Encara impactat per la imatge de l'estàtua caiguda, voldria compartir aquí algunes coses que em semblen de sentit comú i que potser poden ajudar Ada Colau a entendre per què ha passat el que ha passat al Born.

 

 

 

Primera: el Born no és el Museu d'Història de Catalunya, que el van fer al Port Vell com el podrien haver fet a Collserola, i que està parit per parlar del paleolític, dels esclavistes catalans a les Antilles, de les guerres carlines i de la Gauche Divine si fa falta. El Born és un jaciment i un espai de memòria i divulgació in situ. Hi ha unes ruïnes, hi ha unes coses concretes que van passar exactament allà i en un moment històric determinat. Com Empúries, on s'explica el món grec i romà. Com Ullastret, on s'explica el món ibèric. Com els refugis antiaeris, on s'expliquen els bombardeigs de la Guerra Civil. Com el castell de Miravet, on s'expliquen els templers. És la lògica dels jaciments, monuments i llocs de memòria in situ arreu del món. Es pot subvertir aquesta lògica? Tot es pot fer en aquesta vida, però si t'arrisques a parlar de cavallers medievals a Empúries o de franquisme en un jaciment del segle XVIII més val que ho facis amb un projecte museogràfic que relacioni molt bé les coses, que deixi tothom espaterrat i que calli boques, no amb tres plafons improvisats i dues estàtues que es miren en un presumpte diàleg que només entén la ment privilegiada del comissari de torn. La pròxima vegada, si hi ha pròxima vegada, s'agrairà una mica més de nivell i una mica menys d'aires de superioritat intel·lectual.

 

 

 

Segona: el Born no és un jaciment qualsevol, té valor afegit i a més s'entén molt bé que el tingui. No és mitologia ridícula, no és Guifré el Pilós creant la senyera amb la seva pròpia sang. El Born és la prova física d'un setge cruel d'un any i mig, de milers de morts amb noms i cognoms, d'una repressió salvatge contra la ciutat, del final de la sobirania catalana, de l'intent violent d'acabar amb una nació. Un intent, a més, que en opinió de molta gent encara dura. El Born és la prova material d'una història silenciada durant tres segles. Tapada. Dissimulada. Material sensible, doncs, com també ho és el Camp de la Bota o, a dalt de tot de l'escala, Mauthausen i Dachau. El Born, jaciment únic a Europa per cert, juga la lliga dels llocs que has de tractar amb un extra de prudència i respecte. Es pot dedicar un lloc així a elaborar discursos memorialístics que no siguin els evidents en aquell lloc? De nou, tot es pot fer en aquesta vida, però aleshores s'ha de fer amb consens, perquè si ho fas a la brava pots provocar un enfrontament desagradable, i fins i tot et pot passar que la gent clausuri en quatre dies una exposició que havia de durar quatre mesos.

 

 

 

Tercera: les dues anteriors són tan de sentit comú, que el fet que l'Ajuntament les hagi ignorat fa que molta gent pensi que al darrere d'aquest episodi no hi ha només incompetència, sinó intencionalitat política. El govern municipal, amb la seva insistència a "obrir" el Born a "totes les memòries", ha acabat aconseguint que ens creiem que sí, que aquí hi ha un intent de tornar a arraconar els fets de 1714 perquè no són útils per fabricar el relat de l'espai polític dels comuns. I que sí, que quan Gemma Galdon compara el jaciment amb el Valle de los Caídos o quan Nuria Alabao diu que l'exposició formava part d'una "guerra cultural por la hegemonía al nacionalismo", estan dient alguna cosa més que una opinió personal.

 

 

 

Els comuns poden ara llepar-se les ferides refugiant-se en la contradicció flagrant d'alguns convergents que posen el crit al cel per l'estàtua decapitada al Born i callen com putes amb el monument de Tortosa. I tindran raó. També poden mofar-se dels indocumentats (alguns amb massa poder, vista la seva manca de rigor) que han afirmat que aquesta era una exposició franquista. I també tindran raó. Però a mi em fa l'efecte que faran més bon negoci si admeten humilment que el despropòsit absolut que hem viscut els darrers dies només té un responsable, que és l'Ajuntament. Si Ada Colau i el seu equip entenen les tres coses que he mirat d'explicar, entendran el que els ha passat i podran evitar que es repeteixi. Si no, tornaran a ensopegar amb les pedres del Born, que són molt grosses, molt pesades i molt plenes de significat. Tant, que un cop destapades ja es veu clarament que no hi haurà qui les torni a ocultar.

 

 

 
Comentaris

envia el comentari