La tàctica i l'estratègia

"A Madrid es debat sobre la reforma de la Constitució, mentre a Catalunya es discuteix sobre el RUI o la DUI i s'adopten les mesures necessàries"

La declaració d'Homs que el PDC està disposat a propiciar un govern d'esquerres a Madrid sense posar el referèndum com a condició inexcusable provoca desconcert en el camp independentista. Lògic. A primera vista sembla una frenada en el procés.

No obstant això, té fàcil defensa si s'aplica un criteri pràctic. El primer de tots és deixar clar que no posar el referèndum com a condició sine qua non per a la constitució d'un govern a Espanya no vol dir renunciar-hi. Al contrari, la col·laboració en la posada en marxa del govern espanyol no opta perquè el català segueixi amb el full de ruta en els termes que especifiqui el Parlament.

Molts defensen que, en el fons, als indepes els és indiferent el govern de Madrid i aquesta consideració té la seva base. Les esquerres espanyoles són abans espanyoles que esquerres mentre que les dretes són abans dretes que espanyoles, per molts crits patriòtics que vagin donant. Però alguna cosa és avui innegable: el desgovern de la dreta està destrossant el país.

La qüestió tàctica és molt clara. El seu únic problema és la seva versemblança. Això és una cosa que només es mesura a la llum del compliment de l'estratègia. Però aquí estem ja en el mitjà termini, on s'acumulen promeses, enganys, desenganys. La manera de fer-ho és senzill: es recolza un govern d'esquerres a Madrid mentre se segueix impertèrrit amb el full de ruta a Catalunya. A Madrid es debat sobre la reforma de la Constitució mentre a Catalunya es discuteix sobre el RUI o la DUI i s'adopten les mesures necessàries.

Si a Espanya es constitueix un govern d'esquerres, la Generalitat tindrà un interlocutor diferent del Don Tancredo fins a la data. No se sap si millor o pitjor, però diferent; la qual cosa ja és alguna cosa. No crec que a ningú sembli una bona idea que l'actual govern en funcions perllongui la seva desgovern. Unes terceres eleccions generals no beneficien a ningú.

Però tampoc ho fan unes catalanes. I és la qüestió que es plantejarà a Catalunya, a la tornada de l'estiu i després de la Diada. Exactament, ¿votarà la CUP a favor de Puigdemont o aquest perdrà la qüestió de confiança i cal convocar noves eleccions?

La perspectiva d'una nova consulta catalana introdueix un poderós factor d'incertesa. L'eix esquerra / dreta es creua ara amb l'independentista / no independentista i permet albirar possibles canvis en les tendències de vot. En Comú Podem i CSQP poden arribar a confluir en una operació de llançament d'Ada Colau com a candidata a la presidència de la Generalitat amb un programa nacional confús que no augura res de bo per al vot independentista. I tots els vaticinis prediuen un resultat també dolent a la CUP.

En definitiva, tot són imponderables que només poden conjurar garantint la confiança a Puigdemont i col·laborant a desenvolupar i aplicar el full de ruta. Sense imposicions i sense complaences. Un govern d'esquerres tindrà una actitud menys hostil cap a Catalunya que un de dreta. En darrer terme, la petició d'un referèndum és molt raonable i inevitable. A l'esquerra espanyola probablement així es considera, encara que molt menys al PSOE. En aquest punt, els socialistes necessiten una mica de pedagogia. Si, malgrat tot, no s'aconseguís la consulta, els indepes poden deixar de donar suport al govern. És a dir, tenen certa força a l'hora de pressionar. No per imposar, però sí per bloquejar.

I això sempre és una garantia. Sobretot tenint en compte que el no al referèndum ja el tenien per endavant. Una subsegüent negativa de les esquerres espanyoles equivaldria a una mena de terratrèmol a Catalunya, on les fortunes electorals dels partits que volen mantenir la vinculació amb Espanya es fan més problemàtiques.

El referèndum és sobretot a Catalunya, però és res a Espanya. Sacrificar-res per aconseguir el tot és intel·ligent, encara que sigui complicat d'entendre.
Comentaris

envia el comentari