El referèndum del PSC

"No farem un referèndum ni amb l'ajuda del PSC ni amb l'ajuda de Podemos"

El PSC, que s'ha fotut una castanya darrera d'una altra des que va decidir que no s'apuntava al grupet de la consulta, sembla que s'obre, per fi, a canviar d'estratègia.

En un document que s'haurà de votar el novembre a la ponència del partit, si els catalans rebutgen la seva reforma constitucional per a l'encaix entre Catalunya i Espanya, "els socialistes proposaríem al conjunt dels espanyols altres instruments democràtics (per exemple, una llei de la claredat com la canadenca) que establissin les condicions per, si procedeix, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió".

Sí, sí, han escrit la paraula "secessió"! Llàstima que sigui una enredada. Si s'importés aquesta llei, després d'un pronunciament majoritari del Parlament català, el Congrés espanyol hauria de demanar al govern la convocatòria d'una consulta amb una pregunta clara. Com a full de ruta ja és un fracàs. En cas que guanyés el Sí, caldria fer una reforma constitucional per fer efectiva la independència. I ja està, a la canadenca, a la civilitzada.

Demanant un referèndum pactat a Espanya, el PSC apostaria per caure en el síndrome Podemos, que consisteix a pretendre que oblides l'estat del qual formes part. És aquesta cosa que a Rufián li sembla una mentida pietosa i a mi em sembla una estafa monumental. Defensar el nostre dret a decidir només si Espanya ens l'atorga és el mateix que no defensar-lo. A més, tothom sap que a Madrid, d'aquesta proposta de llei, en farien boles per jugar a bàsquet amb les escombraries.

Si el PSC aprovés aquest document hauria d'acabar divorciant-se del PSOE o, el que és més probable, renunciant-hi a la primera de torn, a la Joan Navarro. Al cap i a la fi, segueixen apostant per la reforma constitucional i només plantegen el recurs canadenc si la ciutadania la rebutja, com a última opció: "Començar pel final, com alguns pretenien, preguntant primer per l'última de les opcions a considerar, és descafeïnar la pressió negociadora avui en dia acumulada". Ai per favor, quin cinisme! Com si aquesta "pressió negociadora acumulada" hagués vingut del federalisme! Però com es pot tenir tanta cara?!

En tot cas, és igual. No farem un referèndum ni amb l'ajuda del PSC ni amb l'ajuda de Podemos. Només el farem tocant prou tendre (€) per forçar l'exigència d'Europa o celebrant un RUI. Mentrestant, el PSC està tocat i té por. Ja planeja la seva nova pastanaga.
Comentaris

envia el comentari