No se puede

"Ha calgut anar una altra vegada a les urnes per desfer el miratge de l'Espanya del canvi real, plurinacional i acollidora amb la nació catalana"

Ha calgut anar una altra vegada a les urnes per desfer el miratge de l'Espanya del canvi real, plurinacional i acollidora amb la nació catalana. Els partits del bunker contra el referèndum català obtenen 254 escons, amb premi especial per al PP de "les hemos destrozado la sanidad". Cal assenyalar, a més, que dels 71 escons de Podemos, 36 els aporten les nacions perifèriques: Països Catalans, Euskal Herria i Galícia. L'Espanya castellana, que demogràficament i políticament és la que mana, ha parlat molt clar sobre el seu sentit de la plurinacionalitat. Si el principal argument a favor de la independència de Catalunya és que l'estat espanyol és irreformable, avui s'ha fet un pas important cap a la independència.

El resultat a Catalunya demostra que es tracta, simplement, d'un altre país. La força que guanya aquí és la tercera a Espanya, i la que guanya a Espanya és la sisena aquí. Que ERC i CDC repeteixin resultat conjura, a més, el risc de turbulències dins de Junts pel Sí, ja que els equilibris es mantenen. Hi ha dades que diuen que clarament ERC està en molt millor forma que no CDC (en nombre absolut de vots, l'augment de l'abstenció no ha castigat gens els republicans, al contrari, pugen en vots, i en canvi castiga clarament als convergents), però la fotografia del 9+8 en diputats resta intacta.

L'independentisme té la gran oportunitat de capitalitzar la situació si juga bé les seves cartes les pròximes setmanes. Probablement sigui més intel·ligent i més útil apel·lar directament a la radicalitat democràtica dels votants d'En Comú Podem que no pas intentar seduir els seus dirigents, molt encallats encara en l'esquema autonòmic, segons s'ha vist en les primeres reaccions d'aquesta nit. La meva sensació és que la porteria està buida. Ens atrevirem a xutar?
Comentaris

envia el comentari