Debats absurds, acords inútils

"El RUI està agafant força. Jo el voto! l més tal i com estan les coses"

"Si la prioritat de la CUP fos la independència, tindríem pressupostos", ha dit el president Puigdemont. D'acord, però si la independència fos la prioritat de JxSí, un veto als pressupostos no seria tal gran drama. La veritable tragèdia és que la independència no sembla ser la prioritat ni dels uns ni dels altres.

La CUP, quan comunica els seus boicots, sovint prioritza els motius antisistema als independentistes. Mai van dir que no es refiessin d'Artur Mas en l'eix nacional, sempre van mantenir que el vetaven pel fet de ser "el president de les retallades". Pel que fa als pressupostos, creuen que la despesa social no és suficient i que "no s'ha fet cap esforç per recaptar més" (Anna Gabriel). És veritat que també han criticat l'autonomisme dels números, però si aquest fos el motiu principal del seu veto, ho haurien dit. Ho haurien hagut de dir. I haurien hagut d'explicat fil per randa com són uns pressupostos no-autonòmics.

A l'altra banda hi tenim la sospitosa dinàmica de JxSí. El nou govern català no ha fet ni un sol gest que s'apropi remotament a allò de "aquesta cambra i el procés de desconnexió democràtica de l'Estat espanyol no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, que considera mancat de legitimitat i de competència". Però si fins i tot hi han recorregut en busca d'ajuda! Acusen la CUP de deslleialtat, però ells també van fer "mutar" la resolució del 9N i, on ahir deien blat, ara diuen ordi.

Els pressupostos, argumenta l'entorn de JxSí, són imprescindibles per fer les estructures d'estat, ja que les despeses que comporten no figuren a les partides del 2015. I ens diuen que hem de tenir paciència, i que els polítics i tècnics no poden dir tot el que estan fent perquè és secret, si no ve el Coco TC i ho tomba. A mi no m'importa esperar, i em sembla bé la idea de camuflar-se per trobar el moment apropiat i atacar. Tot això em valdria si hi hagués un discurs i un full de ruta clars. Això no existeix. De què ens serveix una agència tributària pròpia si després ningú s'ha d'atrevir a utilitzar-la unilateralment?

Els acords entre JxSí i la CUP -i el propi acord entre Convergència i Esquerra- fan aigües perquè no han definit ni el mecanisme ni el moment de la ruptura, de la desobediència, de la desconnexió, del xoc de trens o diga-li com vulguis. Sempre s'ha omès del debat. D'una banda, Convergència i Esquerra no n'han parlat mai perquè només de pensar-ho se'ls posen els daixonses per corbata. De l'altra, la CUP banalitza la importància de la desobediència proposant trencar-ho tot.

El que haurien hagut de pactar els partits en totes les reunions inacabables que han fet en l'últim any, no és el cap d'Artur Mas, ni els pressupostos, ni els mesos, ni els càrrecs sinó com i en quin punt Catalunya ha de fer el seu primer acte sobirà. Hi ha més d'una possibilitat. El RUI està agafant força. Jo el voto! l més tal i com estan les coses. Ara bé, sempre hi insisteixo, sense alguns impostos, no serem un fet digne de preocupació real ni per Espanya ni per Europa. Ja podem fer tantes DUIs i RUIs com vulguem.
Comentaris

envia el comentari