14F: a tenir en compte

"Que a Catalunya el trifachito fos liderat per l’extrema dreta seria un factor diferencial respecte a la resta de l’estat, on és el PP qui lidera aquest bloc"

Escric a menys de 24 hores de l’obertura dels col·legis electorals, i només hi ha una cosa segura: mai no s’havia arribat a unes eleccions al Parlament de Catalunya amb una incertesa tan gran com la que es viu en aquests moments. Les darreres setmanes, les empreses d’enquestes no s’han atrevit a moure’s del marc del triple empat tècnic, en part perquè efectivament els números són molt ajustats i en part perquè hi ha un factor que aquest cop és dificilíssim de calcular i que influirà molt en el resultat final: l’abstenció.

Més enllà de les sumes i restes que han de permetre (o no) formar govern, apunto quatre elements a tenir en compte quan es llegeixin els resultats, quatre elements que poden representar canvis de fons en la política catalana dels pròxims anys.

El roc a la faixa del 50%. Si el 14F l’independentisme supera el 50% dels vots per primera vegada no hi haurà cap conseqüència politicojurídica ni a curt ni a mig termini, i els primers que ho saben són els que van començar la campanya prometent-ho. Però això no vol dir que superar aquest llindar no tingui un alt valor polític. En té, i molt, per a la moral del moviment independentista. En té també perquè facilita la diplomàcia independentista a Europa. I en té perquè, si la legislatura catalana és llarga, els escenaris poden canviar a Espanya (hi haurà eleccions com a molt tard a finals de 2023), i també perquè hi pot haver una nova onada repressiva d’alt voltatge (la causa del jutjat 13 pot encara portar molta gent a la presó), i en circumstàncies com aquestes tenir una majoria legitimada no només en escons sinó també en vots pot donar més joc polític que no el que s’entreveu ara mateix.

Qui lidera el bloc independentista. O les enquestes estan molt equivocades, o el 14F no desfarà l’empat entre Junts i ERC amb prou marge com per legitimar clarament una de les dues estratègies sobre l’altra. Ara bé, si en matemàtiques l’ordre dels factors no altera el producte, en política sí que pot alterar-lo. Si Junts passa per davant d’ERC i es repeteix fórmula de Govern, racionalment no es poden esperar massa diferències en relació a la legislatura que acabem de passar, perquè estaríem parlant de la mateixa relació de forces i en el mateix ordre. Si, en canvi, ERC passa per davant de Junts i es forma Govern, passaran dues coses noves, de resultat incert però noves. Per primera vegada el lideratge institucional del procés (presidència de la Generalitat) estaria en mans d’un partit d’esquerres i amb capacitat de penetració a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I en segon lloc, la mesa de diàleg amb el govern espanyol s’activaria i es veuria quin és el seu recorregut real, perquè liderant tots dos costats de la taula hi hauria els dos partits que la van acordar. Fins i tot si aquests dos factors no acabessin aportant res de bo al procés cap a la independència, es tractaria d’escenaris nous i encara no assajats.

Torna la ideologia? La gran novetat de la campanya ha estat el desacomplexament ideològic del PDeCAT. El cas Pujol i les dinàmiques del procés van triturar Convergència i Unió, i des de la desaparició d’aquesta marca els seus hereus s’han anat refundant i canviant de nom en una fugida endavant que els ha portat a una situació de gran confusió ideològica, com s’ha vist en campanya amb l’impost de successions i les intervencions contradictòries de Jordi Sánchez, Laura Borràs i Joan Canadell. Una part del món de Junts va dir prou a aquest desdibuixament ideològic i ha sortit a fer campanya sota la marca PDeCAT i amb un discurs que, en l’eix esquerra-dreta, és el de Convergència de tota la vida. Si el PDeCAT queda fora del Parlament, haurà estat una anècdota com ho va ser l’intent fallit de la UDC d’Espadaler al 2015. Però si entra, l’independentisme consolidaria una pota de centre-dreta liberal sense vergonya de ser com és i pensar com pensa.  

La força de VOX. A hores d’ara l’entrada de VOX al Parlament és segura, però no és el mateix que ho faci quedant per darrere de PP que no que ho faci –tal com indiquen algunes enquestes– per davant. Que a Catalunya el trifachito fos liderat per l’extrema dreta seria un factor diferencial respecte a la resta de l’estat, on és el PP qui lidera aquest bloc. Seria un terratrèmol polític més enllà del nostre país, i una disrupció del sistema polític català que requeriria molta intel·ligència i fermesa (a parts iguals) per part del bloc antifeixista (molt més ampli, per sort, que l’independentisme estricte).

Comentaris

    Bot 14/02/2021 12:43 pm
    No necessitem falses ideologies que ens divideixen, necessitem projectes i persones humanes, no robots al servei de l’estat profund.
    OsPedrer 14/02/2021 11:29 am
    Voltas no hi donis més voltes. ERC és el que els establishments espanyol i català volen ara al davant del "procés". Ho saps i només hi poses maquillatge perquè no ho sembli. Fins i tot tenen a punt la Chacon, si surt i els cal.
    102
    119
    Respon
      Si noi, 14/02/2021 1:07 pm
      per això mantenen a Junqueres, Romeva, La Carmeta i Bassas a la garjola, oi?
      25
      17
      Respon
    Salvador Aregall 14/02/2021 11:06 am
    1.-Aquestes eleccions no són netes. Que quedi clar, les ha convocat la judicatura i, en el context de la pandèmia i pertorbant les legítimes decisions polítiques consensuades del govern i partits, provocarà, amb tota probabilitat, una abstenció antinatural que pot alterar el resultat de forma sensible i aquí el 50% ja no té el mateix valor. 2.-Si Junts passa per davant d’ERC el senyor Voltas diu que no es poden esperar diferències en relació a la legislatura que acabem de passar. Si no hi ha diferències serà perquè ERC no vol reconèixer que la majoria del bloc independentista s’aparta de les seves tesis de “la via ampla” i de “deixar-ho per més endavant”. És ERC qui tindria la clau d’avançar o permetre avançar en el projecte d’una República Catalana. 3.-PDeCAT i PNC són les darreres excrescències de Convergència que, en el procés de centrifugació que ha provocat JuntsxCat, acabaran de desaparèixer i seran una petita i trista part de la història. 4.-Vox ha estat sempre present a Catalunya. Durant molts anys dintre del PP, posteriorment també a Cs i ara va per lliure però la seva importància rau en que els seus vots poden valer pel PSC com ja va passar amb Colau-Valls.
    111
    128
    Respon
      un lector 14/02/2021 1:16 pm
      he respost aquest missatges varis cops. es publiquen i al poc desapareixen. a què jugueu? putaramonejar com corruptgents...
      44
      33
      Respon
    Ramon 14/02/2021 10:37 am
    ERC ja dona per fet llur fracàs i ara intenta a la deseperada que almenys quedin els sociates en primer lloc i/o que JxCat no els tregui tants escons de diferència que puguin tenir revolta interna. Dos objectius que els veuen factibles si el PdCat capta prou vot de Junts per Catalunya. Per això, anticonvergents viscerals com el Yoyas o com aquest articulista li fan ara la hipòcrita gara-gara al PdCat amb argument que són els autèntics hereus de Convergència (hipocresia que no treu que continuïn referint-se a Junts per Catalunya com "Convergència amb un altre nom")..
    169
    212
    Respon
      Per a tu JxSou son els hereus de corruptgència? 14/02/2021 10:41 am
      Per reclamar factures impagades puc fer-ho a Fuigpelmón? Raconets en té per pagar una mansió a Waterloo.
      191
      143
      Respon
        fat boy 14/02/2021 11:22 am
        Per raconets el Fugao e famiglia.
        18
        40
        Respon
          Si que tenen més calers els Borbons 14/02/2021 1:18 pm
          Però la factura va ser presentada a CDC
    Jm 14/02/2021 9:52 am
    Voltas si guanye ERC segur que sera el nou ministre de propaganda..
    117
    144
    Respon
      Savi refranero ejpaÑol: Cree el ladrón que todos son de su condición 14/02/2021 10:07 am
      Si ERC fos com els corruptgents seria així. Apostem 1000€? Vinga valent!
      75
      50
      Respon
        Jm 14/02/2021 1:35 pm
        Els corruptgents son pitjor que’ls de ER abans C..es aixi, tots dos son escalfa-cadires PdeCat=Convergencia=Conviniencia=peix al Cove=3 o mes %
        74
        49
        Respon
    EL CONTE DE LA LLETERA 14/02/2021 8:27 am
    El Poc honorable Pujol va governar duran 23 anys, quan li parlavan de la independència de Catalunya sempre responia "ara no toca". El Poc honorable Miss Catalunya sempre ens deia "feu-me confiança" i ens va organitzar una costellada de 3 respostes per fer content al Cerillo, després trencà la paraula donada d'eleccions inmediates després de "la Consulta" per aconseguir la "unitat" amb xantatge, gràcies CUP per enviar-lo a la paperera de la història. El succeí un batxiller que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot empantanegat. Fuigpelmón també va triar hereu (costum corruptgent que demostra en quina democràcia creuen), al pallasso Torra que només començar ja donava pistes del seu tarannà, el primer acte oficial va ser inaugurar els Jocs del Mediterrani amb el Preparao VI, al migdia va trencar per tv amb la corona i per la nit seia cufoi al costat del Borbó, va seguir fent el ridícul amb les pancartes per acabar obeint, el soci forçat amb xantatges va aconseguir una taula per parlar de TOT amb Madrit i el pallasso va tenir un atac de banyes per no ser ell el que ho va aconseguir, des del primer moment va fer tot el possible per rebentar-la cosa que a Madrit ja els anava bé, seguia presionan als socis perquè desobeissin quan ell mai arribava al final i com els socis ja estavan escaldats del personatge va decidir finiquitar la legislatura, Fuigpelmón veia que les enquestes no els eren favorables i el va renyar, el pallasso obedient mai va convocar-les, preferia el 'martiri', que Madrit el cessés i tornar a deixar-ho tot encara més empantanegat amb la pandèmia. Ara han tornat a triar hereu, vaja hereva, la que tenia més mèrits, crispadora com el pallasso i investigada per corrupte: Laura Hagrid Borràs, master en vendre fum. Encara hi ha algú amb cervell, no adoctrinat, que cregui que els corruptes que van pujar al carro indepe quan van queda amb el cul a l'aire per molts cassos de corrupció vulgui la independència de Catalunya?
    363
    312
    Respon
      El conte de la lletera ja fa caguera 14/02/2021 11:40 am
      Tant de còpia / enganxa no justifica el que et puguin pagar (amb els nostres quartos) els "hidalgos" de l'ermot central. Renova el conte perquè la llet de la lletera ja deu ser agra
      82
      55
      Respon
        Tens calers? 14/02/2021 12:58 pm
        Soc sobornable, com a bon corruptgent...
        55
        30
        Respon
    Luis Valls 14/02/2021 1:31 am
    Quina vergonya l'article del Sr. Voltas, tendencios, al Sr. Voltas no se'l creu ningú
    291
    348
    Respon
      Iluminans corruptgent... 14/02/2021 8:15 am
      tendencios en què?
      69
      27
      Respon
    Ramon 14/02/2021 12:51 am
    "Centre dreta-liberal". Mentida. El PdCat és socialdemòcrata. El PdCat és esquerra. Esquerra moderada. Però esquerra. Esquerra moderadíssima en un context manicomial on Òmnium et demana diners per pagar la fiança d'okupes violents. Però esquerra. Les esquerres de les democràcies són això. Les esquerres de les democràcies són així. Als països democràtics hi ha esquerres. I aquestes esquerres, les esquerres dels països democràtics, no són com les del tripartit (o trichavito). Són com el PdCat.
    18
    67
    Respon
    Moltes gràcies, Sr. Voltas! 14/02/2021 12:41 am
    Vostè, una persona que es té a si mateix com qualificada, amb les seves contradiccions, evidentíssimes, a favor d'ERC, des de fa setmanes, està aconseguint l'efecte contrari, millorar JxC. Visca la unitat de l'independentisme!.
    280
    349
    Respon
      iluminans corruptgent... 14/02/2021 8:17 am
      quines dontradiccions has trobat?
      106
      41
      Respon
        Encara ets a temps 14/02/2021 8:45 am
        Aquest és el problema dels ERCanistes, passar de la CUP a JxC, per sobre de ERC, és ser un "il·lumina't corrupgent".
        28
        82
        Respon
          Has passat l'ESO? 14/02/2021 8:55 am
          t'expliques tan malament com un corruptgent
          46
          24
          Respon
    Ramon 14/02/2021 12:40 am
    "Trifachito". El sol ús d'aquesta expressió ja els retrata.
    60
    103
    Respon
      Si noi, 14/02/2021 10:50 am
      últim tripartit: JxSou+PSOE+Comuns a la Diputació de Barcelona fent presidenta a la també corrupta Núria Marín.
    Ramon 14/02/2021 12:04 am
    No em fa res d'admetre que el meu desig seria que ERC desaparegués. Partits catalans més decents han desaparegut i no passa res. ERC ha set sempre un error. Des del Pacte de Sant Sebastià mateix. Però ara ja no és un error. Ara és un horror. Tant de bo, que les sigles ERC passessin a la història perquè la Catalunya actual i futura pogués fer anàlisi del bo i el dolent que ha donat el partit sense el condicionament inevitable per la pervivència de les sigles. Tendir a analitzar els horrors de fa prop d'un segle des del partidisme obligat per la militància és un puto desastre. Seria molt preferible tenir un mapa polític sense llasts que només ens duen a la desunió. Noves sigles de partits quant més homologables amb les normalitats democràtiques, millor. Partits democràtics normals per fer un país normal i democràtic. Però tot això és wishful thinking. Sóc possibilista i em conformo amb què ERC es fumi una patacada prou gran perquè hi hagi revolta interna i es faci net de la cúpula traïdora. Jo preferiria que ERC desaparegués. Però signo amb què canviï.
    210
    304
    Respon
      sisplau 14/02/2021 1:31 pm
      que no canviï a corruptgent, amb un partit corrupte ja en tenim massa els indepes
    Ramon 13/02/2021 11:49 pm
    Si ERC dies enrere reclamava concentrar en ells el vot independentista perquè no guanyi un partit del 155, ara que ja és públic i notori que En Tenazas va treure's l'"enquesta" del CiS de l'aixella per afavorir el vot a ERC i ara que ja absolutament tothom dóna per fet que si hi ha frec a frec pel primer lloc serà si de cas entre Junts per Catalunya i la màfia sociata, per lògica, per coherència, per decència si en tinguessin, ERC hauria de reclamar que concentrem el vot independentista en Junts per Catalunya "perquè no guanyi un partit del 155".
    162
    236
    Respon
      Juntar-se amb els corruptes? 14/02/2021 1:34 pm
      No gràcies, prou vergonya passem els indepes d'haver d'anar amb aquests processistes venedors de fum que només volen que oblidem tot el que han robat.
      72
      38
      Respon
    Dubte 13/02/2021 9:11 pm
    Esquerra és d'esquerres?
    82
    126
    Respon
      Jo també tinc un dubte 14/02/2021 8:24 am
      Corruptgència és indepe o processista?
      64
      10
      Respon
      @Dubte 14/02/2021 12:04 am
      Igual que los de Junts van juntos
      24
      27
      Respon
        fat boy 14/02/2021 11:20 am
        Igual que els populars son populars, com si els ciutadans fossin ciutadans i no subdits, com si els de vox no volguessin fer callar a tothom, com si podem volguessin fer alguna cosa.
      fat boy 13/02/2021 9:56 pm
      Igual que els socialistes obrers son socialistes i obrers.
    Tripartit no, gràcies 13/02/2021 8:59 pm
    El senyor Voltas l'encerta quan diu: que si el 14F l’independentisme supera el 50% dels vots no hi haurà cap conseqüència politicojurídica ni a curt ni a mig termini. És veritat, tant si el vot sumat dels partits que diuen que són independentistes supera el 50 % com no, tindrem un nou tripartit, al menys una temporada. Això sí, si JUNTS aconsegueix un molt bon resultat, el Consell per a la República quedarà reforçat i això tindrà conseqüències, si no a curt, si a mig termini. Un altre possible conseqüència d'un gran resultat de JUNTS podria ser una estripada de carnets de membres d'algun altre partit que estan fins els pebrots de sentir el seu cap, un dia sí i l'altre també, dir que s'estima Espanya, que cal ampliar la base independentista amb gent de partits ferotgement unionistes, parlar de fer una "república" sense aclarir quina república vol fer, i collonades pel estil. Aviat ho sabrem
    275
    337
    Respon
      Junts x Sou bon resultat? 14/02/2021 8:31 am
      Heu esmicolat corruptgencia en al menys 3 formacions i tots es defineixen com els més indepes de tota la vida. Quedareu rera el PACMA i tirareu les culpes al guanyador, ERC. Agur als corruptes i processistes cap enlloc!
      165
      128
      Respon
    Voltor 13/02/2021 8:34 pm
    Quin pajaru estas fet ¡¡¡¡¡
    38
    66
    Respon
      Si noi, 14/02/2021 8:33 am
      el voltor està a Waterloo...
      55
      27
      Respon
    Pere 13/02/2021 8:27 pm
    Tendenciós i sibil·lí, ni la jornada de reflexió pensa respectar?? Se li veu molt el llautó. Quina pena i quina mandra. Demà a votar amb més ganes que mai Junts!!!
    322
    363
    Respon
      Si noi, 14/02/2021 8:36 am
      Expliquens què hi veus de tendenciós i sibil·li... Fuigpelmón la va respectar la nit passada amb el montatge fotogràfic miserable d'igualarse amb Puig Antich?
      435
      172
      Respon
    Ramon 13/02/2021 7:38 pm
    Demà a la nit les cares a la seu de la màfia calabresa semblaran retrats d'aquell cèlebre pintor grec de nom Domenikos Theotokopoulos.
    254
    317
    Respon
      Friso per veure a teva cara 14/02/2021 9:01 am
      quan PDCat superi a Junts pel Sou
    fat boy 13/02/2021 6:40 pm
    El que s'activara no sera la taula, sino la poltrona que estem eserant, oi senyor Voltas.
    136
    187
    Respon
      Tens probes? 14/02/2021 8:38 am
      Tirar la pedra i amagar la mà és massa... Corruptgent?
      57
      28
      Respon
    Miquel Sors 13/02/2021 6:30 pm
    La victòria de Junts serà clara i contundent (35 a 28). Esperem que la banda del junqueras deixi pas, i fem net de catolicisme d'esquerres i ferrovials germanítics. Junqueras no ens porta enlloc més que a l'espanya d'esquerres espanyolistes. Sang nova per una ERC NOVA I BRILLANT
    311
    379
    Respon
      Què fas torrat? 14/02/2021 8:40 am
      No veus la realitat, només has tingut un somni humit... Hahahahahaha...
    Miquel Sors 13/02/2021 6:29 pm
    La victòriade Junts serà clara i contundent. Esperem que la banda del junqueras deixi pas, i fem net de catolicisme d'esquerres i ferrovials germanitics. Junqueras no ens porta enlloc més que a l'espanya d'esquerres espanolistes. Sang nova per iuna E4C NOVA OI BRILLANT
    140
    205
    Respon
      Terradellas 14/02/2021 5:03 pm
      Quan veig Erc recordo Terradellas amb el " Ja sóc aquí" Però sols va venir ell en conveni amb el rei i l'estat. La republica no la va portar ni la va reclamar mai. Un cavall de Troia del unionisme, vaja.
      Si noi, 14/02/2021 8:41 am
      ja t'han explicat els papàs qui són els reis?
    Smd 13/02/2021 5:42 pm
    Sobretot perquè el PSOE està al bloc antifeixista, no? Jo diria que el va deixar al 78
    43
    67
    Respon
      iluminans corruptgent curtet 14/02/2021 8:43 am
      on diu l'article que'l PSOE és antifeixista?
    BorrasPresidenta! 13/02/2021 5:12 pm
    Voltas i ERC porten tota la campanya fent publicitat a Chacón. A veure si els seus votants al final s'obliden d'Aragonés i la voten a ella, total, representen una mica el mateix. El PDECAT és una operació per evitar que Junts guanyi promocionada per ERC i l'aparell mediàtic de l'Estat.
    118
    193
    Respon
      Si noi, 14/02/2021 8:44 am
      Si vols corrupció i seguir processant cap enlloc, el teu vot és Laura Hagrid Borràs!
      32
      15
      Respon
    Cge 13/02/2021 5:08 pm
    Avui es dia de reflexió, espero que al costat del e-Voltas poseu un article de R.Cotarelo.
    142
    193
    Respon
      pel Cot, director d'aquest pamflet corruptgent 14/02/2021 10:25 am
      aquest comentari tenia una resposta, cap insult, publicada i ha desaparegut. error informàtic? feu premsa russa? qui paga (subvencions del Departament de Presidència) mana?
        Anar a més 14/02/2021 4:00 pm
        El veritable recanvi serà el d'una filla de l'1-O presidint la generalitat sense vetar cap tendència. La resta són restes d'experiències. Amb una personalitat com ella es podrà anar cap a una societat més rica, més culta, més desvetllada i feliç.
        10
        40
        Respon
      Cotalelo? 14/02/2021 8:47 am
      Demana masses quartos per escriure el guió que li passan... elMón veu que perdran les seucoses subvencions que ha rebut durant 10 anys dels corruptgents i no pot invertir en comunistes reciclats a neoconservadors com Trump!
    Guillem. 13/02/2021 4:55 pm
    Que no hi hagi mesa de dialeg es responsabilitat de Junts Sr.Voltes? Qui ha donat suport al Psoe amb els pressupostos a canvi de res? Si no haguessin donat suport al Psoe es posible i probable que Espanya s estes enfonsant mes rapidament que ara.Si soc dels que creu que com pitjor estigui Espanya millor per a nosaltres.A bones mai faran res
    172
    242
    Respon
      Últim suport al PSOE a Catalunya: 14/02/2021 8:51 am
      Tripartit a la Diputació de Barcelona: JxSou+PSOE+Comuns per fer presidenta a la també corrupta Núria Marín.
      Si noi, 14/02/2021 8:49 am
      el pallasso Torra va fer el favor a Pedro Sánchez de rebentar la taula de diàleg per parlar de TOT. una rabieta per no haver-la aconseguit ell...
      102
      46
      Respon
        Cedir 14/02/2021 4:05 pm
        La taula de diàleg missing des que van aconseguir treure Torra. Quan més els dones, més et prenen perquè noten que estàs cedint. Això fan amb Erc. Em sap greu, però els fets parlen
        10
        44
        Respon

Nou comentari