El futbol també és circ

"Hagués estat tot un detall que el Barça manifestés amb contundència la seva intolerància amb la intolerància"

No calia que ho certifiqués un jutge, però amb la seva resolució l'escarni és encara més gran. La Delegada del Govern espanyol ha comès una errada majúscula a l'intentar aplicar la llei de l'esport a la introducció d'estelades al Camp Nou en la final de la Copa del Rei que es jugava ahir. Ben cert és que tampoc s'entén gaire aquesta fal·lera per aconseguir un trofeu el qual nom es té en tan poca consideració...o, com dirien les CUP, "què vas a fer al Congrés de Diputats si no creus que en formis part? Sigui com sigui, la senyora Dancausa s'equivoca de ple, si creu que pot aplicar a les estelades la prohibició que la llei contra el racisme que durant el mandat de Zapatero es va aprovar introduïa en la llei de l'esport. Aquella reforma estava pensada per barrar el pas a les formes, verbals o no, de menysteniment racial i de violència que desgraciadament s'havien donat (i es donen) dins del camp; i és que s'ha demostrat que un estadi reprodueix a escala la nostra societat, però en una reproducció esportiva encara resulten menys comprensibles aquesta mena d'actuacions. En canvi, és ben difícil justificar que l'estelada, és a dir, la posició personal a favor de la independència de Catalunya, sigui una manifestació de violència, més enllà de la lògica confrontació d'idees que suposa i que de fet és la justificació genèrica que es dona en altres àmbits per prohibir-ne l'ús.

Perquè la Delegada, conscient de la curtedat de l'argument legal, ha recolzat també la seva decisió en el fet que la UEFA hagi multat en dues ocasions el Barça per haver permès la introducció d'estelades en el camp durant finals de la Champions. Però ha tornat a equivocar-se Dancausa, perquè es tracta de decisions preses per una associació privada que, en raó d'incloure-hi països de tota mena, té en els seus estatuts una norma sobre el particular, que serà més o menys discutible, però que senzillament expulsa de l'associació qui no estigui en disposició d'acatar-la. O l'acceptes, o marxes. De cap manera es pot emprar aquesta norma de privats per emparar una decisió governamental, menys encara quan en la Federació Espanyola de Futbol no existeix norma semblant.

Tampoc és de rebut que es digui que la bandera independentista no és legal. Què vol dir això? I per què no és legal? No hi ha cap norma que prohibeixi l'ús de banderes "no legals", sempre, i això val per a qualsevol artefacte, que no sigui violent, o que pel seu missatge exprés o subliminal inciti a la violència. Altra cosa és que es vulgui resoldre en l'àmbit esportiu una lassitud en l'actuació estatal envers l'ús de les estelades en àmbits institucionals on haurien d'onejar les banderes exigides per la llei en matèria.

Per tot plegat, o la ignorància més supina, o una infantil reacció d'impotència, o la mala fe han dut la Delegada del Govern a prendre una decisió que sense dubte ha contribuït a atiar encara més els ànims al Camp Nou, com ha quedat comprovat. Hagués estat tot un detall que el Barça manifestés amb contundència la seva intolerància amb la intolerància, però no ens enganyem, per a tothom (independentistes i unionistes, ja amb Franco i ara en democràcia) el futbol ha estat sempre la nostra particular forma de circ romà. A més, i això també és obvi, d'un estratosfèric negoci on els principis i els valors són cosa d'uns quants romàntics.
Comentaris

envia el comentari