No cal ser antipàtic

"L'episodi de les estelades i la final de Copa jo el recordaré com el dia que l'alcaldessa de Madrid va ser més valenta que el president del Barça"

L'episodi de les estelades i la final de Copa jo el recordaré com el dia que l'alcaldessa de Madrid va ser més valenta que el president del Barça. He escoltat respectables opinadors justificant Bartomeu "perquè no tos els socis del Barça són independentistes" i per tant "ha de fer equilibris i ser prudent". Deu ser que els votants madrilenys de Manuela Carmena sí que ho són, d'independentistes. I què dir dels madrilenys que voten PP i que ella ha de representar igualment.

Simplement, Carmena ha entès que aquest cop la cosa no anava d'independència sí o no, sinó de llibertat d'expressió. Ella, que es deu als madrilenys (dels quals quants deuen ser culers? Un 0,001%?), ha triat el gest que posava els principis per damunt de qualsevol altra consideració. En canvi Bartomeu, que és qui es deu als socis directament afectats per la prohibició, no ho ha fet. És un contrast molt feridor.

L'actitud de Bartomeu i la Junta aquests dies dóna per a un tractat d'antropologia sobre la pulsió catalana del quedar bé. Darrere d'aquesta pulsió hi ha gran equívoc, perquè quan t'has de plantar i no et plantes no quedes bé, quedes fatal: els teus se senten desemparats i orfes de lideratge, i els adversaris et prenen la mida i descobreixen que tocar-te la cara surt gratis. Quan hi ha causa, i aquest cop clarament n'hi havia, el que queda bé és plantar-se. D'entrada potser generes una situació incòmoda o tensa, però els teus se senten protegits i l'adversari aprèn a respectar-te. No cal ser antipàtic, a més. Fermesa i amabilitat poden anar de la mà. Penso en Muriel Casals.

En política hem patit aquesta xacra del quedar bé mal entès durant dècades i sembla que per fi ho hem superat, però aquests dies hem comprovat que la patologia encara és viva i pot presentar rebrots patètics. En fi, que guanyi el Barça i a posar-hi paciència: aquest president no és per a 18 mesos.
Comentaris

envia el comentari