La confiança

"La CUP ens deia que s'havia equivocat posant en dubte que Junts pel Sí té voluntat inequívoca de fer la independència"

En política la confiança potser no ho és tot, però quasi. Hi pensava veient les reaccions majoritàries (befa, irritació, incredulitat o simple indiferència) a l'entrevista de Rodríguez Zapatero a La Vanguardia on l'expresident proposava tornar a l'Estatut d'abans del TC com a gran solució al conflicte català. Aquest home havia tingut la confiança massiva dels catalans, una gran majoria se'n refiava. Ara ja ningú no li compraria un cotxe de segona mà, i encara menys un Estatut. Pèrdua total de confiança.

La confiança entre polítics també és decisiva en els moments importants. És molt més fàcil pactar si confies que l'altre complirà allò pactat. Recordo, per exemple, que els antics líders d'ERC sempre deien el mateix de Montilla: quan arribes a un acord amb ell, el compleix. I això feia molt fluïda la relació entre ells (Mas no va tenir la mateixa sort amb Zapatero).

El famós dia que Artur Mas va fer el pas al costat, la CUP va emetre un comunicat que també parlava de confiança. Hi deia: "Cal reconèixer errors en la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí, sobretot en allò relatiu a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència i en el procés constituent que comporta". La CUP ens deia que s'havia equivocat posant en dubte que Junts pel Sí té voluntat inequívoca de fer la independència. Això va ser el 9 de gener.

Dos mesos i mig després, però, la CUP vol sotmetre Junts pel Sí a un nou test d'estrès, tornant a posar a votació una moció ja votada. Un test d'estrès també per a la base social del procés, com s'ha demostrat els darrers dies (només cal estar atent a les xarxes socials i a les converses. I a l'aprofitament que fan els mitjans unionistes de la situació). De debò que calia? Potser la CUP no va ser sincera el 9 de gener i en realitat mai no ha cregut en la voluntat inequívoca de Junts pel Sí? Té la CUP una informació que se'ns escapa i que fa que hagi perdut la confiança en Junts pel Sí?

Les tres lleis de desconnexió ja estan en marxa al Parlament per a gran disgust de les forces espanyolistes, el Govern treballa en la preparació de la hisenda pròpia i la futura seguretat social, el president Puigdemont informa els cos consular que la cosa va de debò, i el conseller Romeva continua fent exactament la mateixa feina que feia abans que el TC li suspengués el nom de la conselleria. Per això torno a preguntar, i ho faig molt sincerament: té la CUP alguna informació que se'ns escapa i que fa necessària una nova escenificació a cor obert de les tensions dins del bloc independentista? Entre el xec en blanc i aquest malviure, no es pot trobar un terme mig que permeti posar el focus no en els desacords interns sinó en com carai sumem el 5% o el 10% que ens falta?
Comentaris

envia el comentari