La paradoxa de l'obediència

"O els nostres representants no volen ensenyar la carta abans de tirar-la o no tenen ni la més mínima idea de quina carta tiraran"

Al Tribunal Constitucional se li gira feina. La comissió d'Economia del Parlament acaba de nomenar la ponència redactora de la proposició de llei de l' Administració Tributària Catalana, una de les tres lleis de desconnexió. PSC i Ciutadans ja han presentat un recurs al TC i el PP ho farà en els propers dies. En aquest cas, un canvi de nom -com es va fer amb el departament d'Afers Exteriors- no serviria ni per guanyar una mica de temps.

Què passarà quan el TC admeti a tràmit les ponències de les lleis de desconnexió i quedin per tant automàticament suspeses? I què passarà quan la sentència dicti que són inconstitucionals? Francament, no en tinc ni idea. Mantenir-les suposaria un acte explícit i inequívoc de desobediència, i Junts pel Sí i el president Puigdemont sempre diuen que, fins que no s'activi la llei de transitorietat jurídica, es respectarà la legalitat espanyola.

Paradoxalment, per arribar a desenvolupar i aprovar aquesta llei serà imprescindible haver desobeït prèviament la llei espanyola. A més, la pròpia declaració de ruptura aprovada per Junts Pel Sí i la CUP preveu que el Parlament i el procés de desconnexió no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'estat, en particular del Tribunal Constitucional. Llavors, en què quedem? La gent normal no entenem res. Una de dues. O els nostres representants no volen ensenyar la carta abans de tirar-la o no tenen ni la més mínima idea de quina carta tiraran.
Comentaris

envia el comentari