Ja estan fetes

"Els 18 mesos van de legislar per assegurar una transició ordenada del vell estat al nou, i d'ampliar la majoria social per la independència per quan tinguem davant una urna amb una papereta definitiva a les mans que dirà Sí o No"

No voldria importunar ningú però les estructures d'estat ja estan fetes, i des de fa anys. Cadascuna de les conselleries de la Generalitat és una estructura d'estat. Tots els mitjans públics que pengen de la CCMA són una estructura d'estat. Els mossos d'esquadra són una estructura d'estat capaç de controlar l'ordre públic en tot el territori. El CTTI és l'estructura d'estat per controlar les telecomunicacions. El sistema públic català d'ensenyament és una estructura d'estat espectacular, des de les escoles de primària fins a cadascuna de les set universitats públiques. Vuit si comptem la UOC, exemplar en el seu model d'ensenyament no presencial. El sistema públic català de salut és una altra estructura d'estat potentíssima, perfectament capaç d'atendre les necessitats de la població a través d'una xarxa de CAPs i hospitals que ja la voldrien molts països semblants al nostre.

El Parc de Recerca Biomèdica és una estructura d'estat clau. L'Institut Cartogràfic de Catalunya i l'Institut Meteorològic de Catalunya són estructures d'estat modèliques. El Banc de Sang i Teixits és una estructura d'estat estratègica que garanteix resposta immediata a qualsevol emergència. Els Bombers de la Generalitat i tots els serveis de Protecció Civil són una estructura d'estat. Aigües del Ter-Llobregat era una estructura d'estat que s'ha privatitzat i valdria la pena recuperar. El Servei Català de Trànsit és una estructura d'estat molt eficient, també. l'Institut Català de Finances és la llavor de la banca pública de la República.

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) és una estructura d'estat, com també ho són el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu d'Història de Catalunya, l'Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya o la sensacional xarxa de lectura pública (biblioteques) de que gaudim. I l'institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), on som capaços de formar atletes de medalla olímpica.

Cada ajuntament de Catalunya és una estructura d'estat imprescindible. Cadascun dels funcionaris municipals i autonòmics són una estructura d'estat amb potes, un exèrcit d'homes i dones capaces de fer funcionar el nou estat des del primer dia.

I segur que me'n deixo moltes. No, els 18 mesos no van de fer estructures d'estat, em nego a admetre-ho perquè la grandíssima majoria de les estructures que li calen a un estat ja les tenim (per cert, gràcies als que ens han precedit). I les que no tenim només es poden muntar a partir del moment que ja ets un estat independent: una hisenda pública completa, un cos diplomàtic complet, una estructura de defensa. Els 18 mesos no van d'això i aquest és un altre tòtem del procés que, juntament amb el del full de ruta, seria bo desmuntar el més aviat possible. Els 18 mesos van de legislar per assegurar una transició ordenada del vell estat al nou, i van de continuar ampliant la majoria social per la independència perquè més tard o més d'hora les circumstàncies ens portaran davant d'una urna amb una papereta definitiva a les mans que dirà Sí o No. La gran notícia és que si surt que sí, podem estar ben tranquils perquè les estructures d'estat ja les tenim fetes.
Comentaris

envia el comentari