Quina fitxa?

"Possiblement la part catalana fa bé de jugar a la desobediència de baixa intensitat"

A l'octubre de 2009, quan Arnaldo Otegi va entrar a la presó, José Montilla era el president de Catalunya, Joan Saura conseller d'Interior, ERC es dessagnava des del Govern amb dues escissions simultànies, i l'Estatut retallat que van votar els catalans encara era viu. Si aquests sis anys i mig hagués estat incomunicat, en sortir de la presó (ho farà d'aquí a uns dies) no donaria crèdit en mirar cap a Catalunya: Montilla jubilat al Senat, el PSC ensorrat, d'ICV només en queda el NIF, hi ha majoria independentista al Parlament, i les institucions catalanes piloten un procés formal de desconnexió.

Obro parèntesi. Otegi no ha tingut la mateixa sort que els capitostos de la dictadura criminal de Franco. Ell ha estat castigat per fer exactament el mateix que va fer gent com Fraga, Suárez o Martin Villa, és a dir convèncer els seus companys de militància que calia deixar de matar i abraçar els procediments democràtics. La diferència és que Fraga, Suárez i Martin Villa van tenir reconeixement, honors i consells d'administració com a premi, i en canvi Otegi ha estat premiat amb la presó. Coses de la democràcia espanyola, tanco parèntesi.

Certament tot ha anat molt ràpid a Catalunya els darrers anys, i probablement encara es produiran acceleracions més brusques en el futur immediat. De moment els adversaris (Estat i Generalitat) s'ensumen, es prenen les mides mútuament, amaguen amb colpejar per veure com reacciona l'altre, esperen l'error clau de l'adversari per llançar l'atac. El públic, però, sap que està assistint als prolegòmens i que el xoc és inevitable.

Possiblement la part catalana fa bé de jugar a la desobediència de baixa intensitat, almenys mentre l'estat no faci un salt qualitatiu (inhabilitació de la presidenta del Parlament? Tancament definitiu de l'aixeta del FLA de manera que no es puguin pagar ni les nòmines dels funcionaris?). El procés constituent el pots rebaixar a comissió d'estudi parlamentària i cedir el lideratge dels debats a la societat civil, unes lleis de desconnexió les pots canviar de nom i tramitar-les en ponència conjunta, una suspensió de competències d'una conselleria la pots recórrer i anar fent igual. Però si la presidenta del Parlament o un conseller són inhabilitats, o si et quedes sense poder pagar les nòmines dels funcionaris, aleshores ja no pots continuar jugant al gat i a la rata i et toca moure fitxa. Quina fitxa, però? La direcció política del procés es juga la seva credibilitat interna i externa segons com doni resposta a aquesta pregunta quan arribi el moment.
Comentaris

envia el comentari