NO a Pedro Sánchez!

"Els independentistes d'ordre argumenten que val més un govern hostil que un de molt hostil"

Pedro Sánchez s'està barallant amb la calculadora per veure amb quins suports i abstencions podria formar govern. De moment, només té una cosa clara: no pensa buscar el suport, ha dit, ni d'ERC ni de Democràcia i Llibertat. Naturalment, no ha descartat aprofitar les abstencions dels partits independentistes -encara que no hi dialogui- si li serveixen per ser investit president. A mi m'agradaria que els dos partits independentistes parlessin amb tanta claredat sobre aquest tema. Joan Tardà va dir fa uns dies que ERC no li donarà suport perquè el PSOE és "un partit polític espanyol que nega el dret a decidir dels catalans". Amb aquestes declaracions no queda clar si els republicans descarten del tot abstenir-se. Encara és menys engrescadora la postura de Democràcia i Llibertat. Durant la campanya, Francesc Homs es va comprometre a fer "tot el possible" per evitar la investidura de Rajoy. I Artur Mas, tot just fa uns dies, va dir davant dels militants de CDC: "No ens convé un govern de Rajoy a Madrid. Encara que no ens refiem dels altres, sabem en carn pròpia que un executiu així provoca unes tensions brutals que no permeten ni el diàleg, ni la negociació, ni l'acord. Ni li convé a Catalunya ni li convé a Espanya".

El simple fet de plantejar-se l'opció de facilitar un govern del PSOE -ja sigui amb un "sí" o amb l'abstenció- em sembla un trist retorn a la política del peix al cove que teòricament havíem deixat enrere. Més encara tenint en compte que, per crear govern, el PSOE necessita tant sí com no els vots favorables de Podemos, que en cas d'arribar a un acord amb els socialistes haurà d'empassar-se allò de "es absolutamente imprescindible que el PSOE apoye el derecho a decidir" (Pablo Iglesias). Els grups independentistes han de retreure amb tota la mala bava que puguin aquesta possible traïció al poble català, no donar-li el vist-i-plau! De fet, l'haurien d'utilitzar-la políticament per fer entendre als Colauistes que el referèndum de Podemos era només una venuda de moto electoral.

Els independentistes d'ordre argumenten que val més un govern hostil que un de molt hostil. És cert que el PSOE, formalment, és una mica menys bèstia amb nosaltres que el PP, però encara que faci de mal dir, la confrontació ens afavoreix. A més, el PSOE també defensa aferrissadament que la sobirania dels catalans està supeditada a la dels espanyols. Això no és prou bèstia com per fer-los un boicot polític? Per què ajudar a aquells que ens menyspreen? Si han de repetir les eleccions, que les repeteixin tants cops com calgui. Si realment un o els dos partits independentistes, ara o després, tenen la clau de la governabilitat, que l'aprofitin per bloquejar la política espanyola i exigir un referèndum vinculant. O això, o res. I que els "constitucionalistes", si poden, s'apanyin entre ells.
Comentaris

envia el comentari