La portella

"Espanya no és un pacte entre nacions iguals, Espanya és un projecte de dominació de Castella sobre les altres nacions peninsulars"

L'únic líder polític espanyol que ha entès que Espanya només tindrà continuïtat històrica si deixa de ser un país obligatori i passa ser un projecte voluntari per a les nacions que el componen és Pablo Iglesias. Si ho ha entès tot sol o li ho ha fet entendre Ada Colau no és massa rellevant ara mateix, la qüestió és que ho ha entès. Iglesias reclama el referèndum no per principi democràtic sinó com una estratègia per mantenir la unitat d'Espanya. El líder de Podemos no es cansa de dir-ho a qui el vol escoltar des de fa setmanes: l'única manera que els catalans es quedin és que els deixem votar. Si fem el referèndum i el No s'articula al voltant d'una oferta atractiva i específica per a Catalunya, els catalans votaran quedar-se i haurem salvat la unitat d'Espanya. En canvi, si no els deixem votar i els continuem ofegant políticament i econòmica, marxaran i Espanya s'haurà acabat tal com l'hem entès fins ara.

Iglesias és un nacionalista espanyol intel·ligent. Iglesias és digital. Però en matèria patriòtica, i en tantes altres, Espanya és analògica. No és que ho sigui la dreta, és que també ho és el gran partit de l'esquerra. I ho és la monarquia. I ho és l'exèrcit. I la banca. I l'Església. I la patronal. I els dos grans sindicats de classe. I la tecnoestructura d'alts funcionaris que domina els ressorts de l'estat. I ho són els grans mitjans de comunicació, tots en contra del referèndum. L'Espanya de 2015 no s'adapta, no és flexible, i continua sent profundament borbònica i antiaustriacista: Espanya no és un pacte entre nacions iguals, Espanya és un projecte de dominació de Castella sobre les altres nacions peninsulars, un projecte de dominació més o menys amable en funció del moment i les necessitats. Punt i final.

Hi ha una altra Espanya? Segur que sí, però té el recorregut polític que té. El que estem veient aquestes setmanes: zero. Ara mateix l'estat espanyol és un Miura esperant que s'aixequi la portella per embestir contra el Parlament dels 72 diputats independentistes. Al toro li és igual que l'embestida provoqui un nou i definitiu eixamplament de la majoria social per la independència, perquè el Miura està criat per embestir i confia molt en el caràcter letal de la seva cornamenta. Diumenge la CUP té a les seves mans que l'estat espanyol s'acabi de retratar davant dels catalans i davant del món. Si permeten la investidura, la portella s'aixeca. I aleshores sí, aleshores comença tot.
Comentaris

envia el comentari