27-D, avui és el dia

"El 27 de desembre de 1916, el general Jofre és nomenat mariscal de França"

Avui, 27 de desembre, és el dia de la independència. De la independència d'Indonèsia, clar. Tal dia com avui de 1949, Holanda va reconèixer oficialment Indonèsia com un estat independent i sobirà per la pressió diplomàtica, després d'anys de presència colonial i resistència nacional, armada i política. La cerimònia d'instauració de la sobirania indonèsia va celebrar-se simultàniament a Amsterdam i a la ciutat de Jokjokarta, a l'illa de Java. El mateix dia va tenir lloc la proclamació solemne de la independència a Batàvia, nom tradicional de l'antiga capital de la colònia holandesa, ciutat que va ser rebatejada com a Jakarta. En qüestió de dies, se'n va anar produint el reconeixement internacional per part de diferents estats.

Aquest dia, però el 1350, va néixer a Perpinyà el rei Joan I. I el noble valencià Francesc de Montcada, autor de l'obra "Expedición de los catalanes y aragoneses contra turcos y griegos", on es descriu les gestes dels almogàvers capitanejats per Roger de Flor, va fer-ho el 1586. El militar carlí tortosí Ramon Cabrera, conegut com a "Tigre del Maestrat", nasqué el 1806. Retirat a Anglaterra, on morí als 70 anys, es convertí al protestantisme. També va veure la llum per primer cop, el 1822, el químic i biòleg francès Louis Pasteur, descobridor de la vacuna contra la ràbia. I a Berlín el 1901, Maria Magdalena von Losch, més coneguda com a Marlene Dietrich, actriu amb imatge de vampiressa en els seus films. També és, però, una data de necrològiques, com és el cas del poeta francès Pierre de Ronsard, a qui els acadèmics francòfons consideren "príncep dels poetes". Morí el 1585. I Eugenio Espejo ho féu el 1796. Metge, advocat i escriptor, és considerat un precursor del moviment equatorià per l'emancipació d'Espanya, defensor de la igualtat dels indígenes amb els criolls i dels drets de la dona. També un 27 de desembre, el 1870, el general Prim va ser víctima d'un atemptat a Madrid, a conseqüència del qual morí tres dies després. Amb el valencià Ricard Samper i el mallorquí Antoni Maura, fou un dels tres polítics del país que presidí el govern espanyol. La seva experiència va acabar malament i, de llavors ençà, cap català del Principat no ha tornat a ocupar el mateix lloc i tot fa pensar que ja no tindrà oportunitat d'ocupar-lo...

El 27 de desembre de 1916, el general Jofre és nomenat mariscal de França. Natural de Ribesaltes s'adreçava sempre en català als soldats rossellonesos i el 1920 presidí els Jocs Florals de Barcelona on fou objecte d'una gran rebuda i declarà, enmig de la repressió política del moment: "Crec trobar-me al meu país". A Perpinyà hi ha un pont i una avinguda que duen el seu nom i també en molts llocs de França Jofre apareix en el nomenclàtor de carrers. El 1917, els soviètics van nacionalitzar els 28 bancs existents el 27 de desembre, mitjançant un procediment expeditiu: 28 destacaments armats van encarregar-se d'ocupar les seus centrals dels 28 locals i detenir-ne els 28 directors. A Catalunya, aquest dia del 1920 va produir-se un gran pànic en l'àmbit financer, a causa de la suspensió de pagaments del Banc de Barcelona. I el 1932, a la mateixa data, va inaugurar-se el Radio City Music Hall de Nova York, llavors el teatre més gran del món, amb capacitat per a 6.800 espectadors. Un any després, era enterrat a Barcelona Francesc Macià, mort dos dies abans, enmig d'una gernació que omplí els carrers de la capital per a fer-li el darrer adéu. I el 1956, a São Paulo, apareixia el primer número de la "Revista de Catalunya" en terres brasileres. En realitat es tractava del número 105 de la numeració regular i havia estat preparat a Barcelona per Joan Triadú, Max Cahner, Albert Manent i Rafael Tasis. L'edició fou possible gràcies al col·leccionista de pintura Salvador Riera i hi van col·laborar Carles Riba, Josep Trueta i Raspall, Ferran Soldevila i Jordi Rubió.

Finalment, el 27 de desembre de 2015 té lloc a Sabadell l'assemblea nacional de la CUP, per tal d'escollir la seva estratègia política més immediata. Ahir i avui, després del 27 de desembre, ve el 28. En aquesta jornada se celebra el dia dels innocents.
Comentaris

envia el comentari