Gràcies, ERC

"Gràcies per fer que el nostre país no sigui com voldria Xavier Garcia Albiol"

Feia dies que em rondava pel cap un article sobre ERC i agraeixo al líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, que m'hagi ajudat a acabar-me de decidir. Ha dit avui Albiol sobre Gabriel Rufián, en to de crítica i retret: "parla un 90% en castellà perquè no sap parlar en català; si fos un candidat del PP, ens haurien dit de tot". La crònica periodística no especificava si després ha fet el rotet.

Entenc el desconcert i la ràbia d'Albiol. L'espanyolisme, el de dretes i el d'esquerres, necessita que l'independentisme sigui monolingüe, agressiu amb el castellà i presenti candidats amb cognoms catalans de vuit generacions. Ho necessita perquè així podria encaixar la realitat amb el desig, podria sembrar (més) zitzània, fer discurs identitari i etnicista, i jugar més eficaçment la carta de la divisió interna de la societat catalana. Rufián, l'existència de Rufián, l'independentista de Santa Coloma que fa mítings en castellà i parla en català als seus fills, els trenca les oracions i els treu de polleguera.

He dit que feia dies que em rondava aquest article, concretament des que ERC va anunciar el seu candidat. Vaig pensar ja ho tenim aquí, per primera vegada un candidat independentista s'adreçarà amb normalitat també en castellà a l'electorat. L'últim mur que calia enderrocar. Abans va ser el primer president de la Generalitat nascut fora de Catalunya, també de la mà d'ERC. I abans, la formulació doctrinal d'un independentisme no nacionalista de valors laics i republicans. I abans, la contribució decisiva al final de l'activitat armada de Terra Lliure. És una constant de la història d'ERC des de finals dels anys 80: enderrocar tòpics i prejudicis, neutralitzar qualsevol factor de divisió de la societat, cosir el país. I fer-ho assumint costos de vegades molt alts i provocant incomprensions.

Encara no he decidit què votaré diumenge (he decidit votar), però aprofito la jornada de reflexió per donar gràcies a ERC. Gràcies per fer que el nostre país no sigui com voldria Xavier Garcia Albiol.
Comentaris

envia el comentari