Haver-ho pensat abans

"ERC des de dins de JxS i la CUP des de fora haurien de forçar Mas a compromisos molt concrets i molt immediats"

En matèria de corrupció, els titulars de premsa i el Ministeri de l'Interior li fan pupa a Artur Mas, però l'oposició no. Una vegada més, Mas ha donat la cara al Parlament sobre el tema i una vegada més se n'ha sortit sense una sola esgarrinxada. Un servidor ja no sap què pensar: o els adversaris de Mas són molt fluixos, o és ell que està molt per damunt de la mitjana. O potser són les dues coses alhora. L'evident superioritat en l'intercanvi de cops, però, no hauria de fer pensar a Mas que no té un problema, perquè el té, i greu: tan greu com que la percepció de corrupció al voltant de CDC està a punt de costar-li la presidència.

És des d'aquest punt de vista que la seva intervenció davant la diputació permanent del Parlament resulta decebedora. Mas és capaç de demostrar amb molta solvència que sota el seu mandat els mecanismes de la contractació pública de la Generalitat han esdevingut més transparents i neutrals que mai, però no és capaç, per exemple, de prometre que una de les primeres lleis del Parlament constituent serà per prohibir que empreses que treballen per l'administració financiïn alhora els partits, ja sigui a través de les seves fundacions o de qualsevol altre mecanisme.

Perquè, President, serà tan legal i tan transparent com vostè vulgui que les contructores posin diners a la Catdem, i fins i tot estem disposats a creure, creients com som, que les aportacions d'aquestes empreses no tenen res a veure amb els seus interessos com a contractistes públics sinó a una pura complicitat ideològica i política. Però és lleig. I és sospitós. I no va amb els signes dels temps. I fa mal a CDC i a la política en general i a la confiança de la gent.

I prohibir-ho, a més, no afectaria al nucli dur de la visió liberal del món que té CDC. Crec, en aquest sentit, que ERC des de dins de JxS i la CUP des de fora haurien de forçar Mas a compromisos molt concrets i molt immediats. Comentari a banda mereix la manera com la CUP s'aferra al tema de la corrupció per no investir Mas, o com ERC s'hi aferrava per negar-se a la llista conjunta durant tants mesos. Tant als uns com als altres jo els diria: haver-ho pensat abans. Fer el procés ara volia dir fer-lo amb Convergència, un partit fundador del règim constitucional monàrquic del 78.

No era molt difícil d'imaginar que un partit del sistema, un guardià de l'ordre durant tres dècades, hauria participat d'una manera o una altra dels grans vicis del sistema. I no era molt difícil d'imaginar que si aquest partit d'ordre se saltava el guió i s'apuntava a les files del desordre, l'estat faria surar la merda. La merda de debò i també la falsa, com el compte a Suïssa de Trias o a Liechtenstein de Mas. De fet, no tinc cap dubte que si en comptes de CDC hagués estat el PSC el partit convers a l'independentisme, avui qui estaria compareixent per corrupció seria Miquel Iceta, i la guàrdia civil es faria fer fotos a la porta del carrer Nicaragua en comptes del carrer Còrsega.

Deia en Quim Arrufat aquesta setmana en una tertúlia radiofònica: "La vinculació argumentativa i en cert sentit irracional que s'ha fet de la construcció mediàtica contra el procés fa que al meu bloc de pisos de treballadors a Vilanova i la Geltrú els avis estiguin convençuts que Mas és corrupte, que el procés es fa per la corrupció i que els sigui molt més fàcil votar contra la independència perquè es pensen que voten no a la corrupció. En aquest país hi ha un dic de contenció contra el procés sobiranista facilitat per això".

Probablement Arrufat té raó, però el dirigent de la CUP sap millor que ningú que, un cop eliminat Mas, a l'estat li serà facilíssim (l'estat no té manies) canviar de "vinculació argumentativa" i convèncer els seus veïns del bloc de pisos de treballadors de Vilanova que la CUP és poca cosa menys que una organització terrorista. Els vincles polítics històrics i concrets entre l'esquerra independentista catalana i l'esquerra abertzale, també mentre ETA es despatxava amb trets al clatell i cotxes bomba, són el material ideal per construir una imatge de la CUP que pot fer molt mal al procés dins de Catalunya i també a Europa, i més ara que els seus 10 diputats són absolutament imprescindibles.

I ja sé que la CUP està orgullosa d'aquests vincles polítics (subratllo: polítics¬) i no hi veu cap problema, però també sé que per a la majoria de ciutadans és molt pitjor una percepció de complicitat amb el terrorisme que no una percepció de corrupció. Espero que quan l'estat obri aquesta carpeta sense cap escrúpol, que estic segur que ho farà, tant ERC com CDC tanquin files amb els cupaires. I si no ho fan els ho retreuré en un article que ja puc avançar com es titularà: "Haver-ho pensat abans".
Comentaris

envia el comentari