Catalunya necessita un interlocutor a Espanya

"Tenint en compte que l'independentisme català és d'ànima republicana, Espanya no només no té govern -cosa relativament contingent i, de vegades, fins i tot beneficiosa- sinó també de forma política de l'Estat"

Amb els resultats queden clares dues coses: l'independentisme guanya en vots i més clarament en escons. És el moment de les interpretacions. Però no per gaire temps. Hi ha un fet indubtable: l'independentisme ha guanyat. El resultat d'unes eleccions que els nacionalistes espanyols volien rebaixar de valor, privant-les del caràcter plebiscitari ha tingut un efecte contradictori amb aquestes intencions. D'haver estat un referèndum ordinari, un resultat per sota del 50% s'anotaria en el renglñe de pèrdues i no hi hauria més que parlar.

En aquest cas, els independentistes s'haurien de resignar com van fer l'any passat els escocesos i esperar una altra ocasió. Però, en ser eleccions autonòmiques "ordinàries" (tot i que amb valor plebiscitari), compten els vots i els escons, es vulgui o no. Els escons excedeixen la necessària majoria absoluta al parlament per prendre decisions i aquestes decisions s'adoptaran en sentit independentista. El debat es plantejarà sobre si DUI si o no i si DUI immediata o no. És a dir, en realitzar unes eleccions autonòmiques de contingut plebiscitari, els independentistes han portat la qüestió al terreny de la política i de la negociació. Al terreny de la interlocució i en un pla reforçat per a ells i debilitat per als altres.

Per a la necessària interlocució entre Espanya i Catalunya, les dues parts han de designar els respectius portaveus. Els catalans estan clars: el govern que es constitueixi a Catalunya segons aquests resultats. Un govern legitimat per una clara, majoria relativa de vots i absoluta d'escons. Els que no estan clars són els espanyols. Havent perdut estrepitosament aquestes eleccions el PP ia menys de tres mesos d'unes altres que s'anuncien catastròfiques per a ell, l'actual govern espanyol no té autoritat i legitimitat per seure a negociar res amb el català.

Aquest buit no s'ompliria amb una hipotètica entrada dels socialistes al gabinet en una mena de govern de concentració perquè, encara que tal cosa fos possible, que està per veure, estaria sotmès a la mateixa urgència i necessitat de les eleccions de desembre i no podria fer res. El nacionalisme espanyol podria demanar al govern de la Generalitat que, a la vista de la situació, tingui la generositat d'ajornar les seves decisions i esperar que hi hagi interlocutor a Espanya que no sigui aquest desastre sense pal·liatius en què ha acabat la catastròfica legislatura de Rajoy . Podria. Però, a part de quedar en ridícul una vegada més, el Parlament i la Generalitat potser concedissin aquesta moratòria però sense que això suposi un retard en el seu full de ruta ni un abandó de la seva acció exterior, que haurà de ser més intensa que mai. La fórmula podria ser: "nosaltres no assetjarem Espanya però actuarem en ús de la nostra sobirania a l'exterior".

En realitat, després d'aquestes eleccions, Espanya no té govern. És poc probable que l'actual president tingui la valentia de dimitir, perquè, com sabem, això no entra en els seus hàbits. I amb ell a La Moncloa, com un mort vivent, el país no té qui parli per ell i, si se sumen els vots de PP i Ciutadans, queda molt per sota d'ells. És innecessari subratllar que aquestes dades mostren amb claredat que el sistema polític català és diferent de l'espanyol. L'hipotètic suport del PSOE a l'agonitzant partit del govern no resoldria en absolut el problema plantejat i faria impossible qualsevol altra proposta alternativa de futur per increïble.

La resta de les opcions encara són més inversemblants. Si els dos puntals dinàstics de la segona restauració han fracassat, els emergents plantegen d'altres dificultats. D'acord amb les seves gens menyspreables resultats catalans, potser pugui presentar-se com a substitut o relleu del PP, però no com a complementari. Podem ha anat a trobar a Catalunya la seva sepultura. Si, després d'haver trencat la seva política de rebuig a tota coalició amb els comunistes i neocomunistes d'IU a Espanya, al Principat aconsegueix els mateixos diputats que tenia aquesta mateixa IU a Catalunya, el més probable no és que vagi a assaltar el cel a Espanya sinó que aquest li caigui sobre el cap.

Tenint en compte que l'independentisme català és d'ànima republicana, Espanya no només no té govern -cosa relativament contingent i, de vegades, fins i tot beneficiosa- sinó també de forma política de l'Estat. Que Rajoy no dimiteixi està probablement en la seva forma de ser i la resistència de la gent a Espanya, però cal preguntar-se si l'hipotètic sorgiment d'una flamant República catalana a l'horitzó no seria el moment adequat perquè el Rei abdiqués. Potser té una revelació i comprèn que, si vol mantenir la seva autoritat sobre el que li quedi del seu regne, seria una bona decisió sotmetre la Corona a referèndum i donar als seus estimats súbdits espanyols el dret que els catalans han exercit pel seu compte sense demanar permís a ningú: el dret a decidir.
Comentaris

envia el comentari