Entre l'11 i el 27

"Ni que fos per un pur sentit demòcratic, el Rajoy que ha negat la possibilitat del referèndum hauria de voler saber quin serà el resultat"

Pocs cops un mes de setembre ha estat tan farcit de simbolisme polític en la història catalana contemporània. Sortim d'una Diada on, dividida la gent en diverses manifestacions, la majoria n'han estat, com sempre, minoritàries, mentre una, ja fa quatre anys, es fa massiva i aclaparadora, disciplinada fins el dubte, prenent el pols de la insatisfacció d 'una part molt important de la comunitat envers el menys teniment i la prepotència emprades pels representants del poder polític central. La Diada ha estat protagonitzada per l'independentisme, sí, però també per tots aquells que creuen que s'ha d'expressar ben alt i fort que a qualsevol preu no paga la pena la unió; la resta, qui passa del tema o qui se sent còmode amb l'actual situació no s'ha sentit mogut a manifestar-se, deixant per tant en una incògnita què passarà el dia 27.

Tanmateix, el que sí ha fet la Diada és "plebiscitar" encara més les properes eleccions. Les temptatives d'unió que han fet PSC, PP i C's, reclamant-ne cadascú d'ells el lideratge, confirmen la claredat del panorama: sí o no avalar una acció política i fins i tot normativa (amb trencadissa o sense, segons parers que en això són discrepants) que pugui dur Catalunya a la construcció d'un Estat propi i independent de l'Estat espanyol. Enmig d'aquest camp de batalla l'opció democristiana de sí, però no, o no però sí potser recull el vot dels matissos en un temps que no sembla estar per templar gaites.

La campanya, verge de la Mercè mediant, pot tenir incidència en el repartiment de vots dins de cada opció, i també sobre el no menyspreable volum de vots que encara no tenen destinatari definit. Qui no sap o no ha entès ben bé que ens hi juguem, qui no ha rebut suficient informació sobre les conseqüències de marxar o romandre, qui té un conflicte sentimental no resolt, qui no pot veure algú de la llista que potser votaria.. és tanta gent com per fer trontollar el resultat final? Ni que fos per un pur sentit demòcratic, el Rajoy que ha negat la possibilitat del referèndum hauria de voler saber quin serà el resultat.
Comentaris

envia el comentari