Cataluña quiere ser de España

"Rajoy ja ha anunciat una reforma de la Constitució perquè l'Estat recuperi competències autonòmiques"

Avui, 28 de setembre, tots els diaris espanyols destaquen en portada la inesperada victòria dels partits unionistes a les plebiscitàries catalanes. Una sorprenent baixa participació ha fet que Junts pel Sí i la CUP no sumin la majoria necessària per tirar endavant el procés de desconnexió. Segons els analistes, la derrota podria ser conseqüència de l'excés de confiança de molts independentistes que no van anar a votar durant la jornada d'ahir.

El diari El Mundo obre amb un titular a tres columnes que diu "Los catalanes votan España". Per la seva banda, El País ha triat una portada menys triomfalista: "Vuelta al sentido común en Cataluña". A més publica un article de l'expresident Felipe González on diu que "el nazismo también perdió i triunfó la democràcia". La majoria de rotatius es feliciten pels resultats i donen la benvinguda a una "nueva etapa en la que Cataluña asume su españolidad sin complejos".

Un dels titulars que més polseguera ha aixecat és el del diari La Razón. A tres columnes podem llegir: "Cataluña no es nación". El diari madrileny pronostica una nova relació entre Catalunya i Espanya basada en la lleialtat i la submissió a les lleis estatals sense "aventuras que sólo conducen a la frustración colectiva". "En Cataluña ya no hay motivo de queja. Ellos lo han decidido. Ésto es lo que quieren", matisen a l'editorial.

Per la seva banda l'ABC obre amb una gran fotografia dels partits unionistes celebrant la victòria. El titular, força polèmic, diu "Ésta es la manifestación que cuenta". El rotatiu demana que l'Estat sigui intransigent amb els catalans i afegeix: "se acabaron demandas estériles y sueños pasajeros. Estas elecciones dejan una cosa clara, España ha sido demasiado generosa con esa comunidad".

Els diaris catalans no són tan unànimes. La majoria comparteixen, això sí, la necessitat d'una nova relació amb Madrid per reconèixer la peculiaritat catalana i, potser, apujar la cessió de l'IRPF a les autonomies. Rajoy ja ha anunciat una reforma de la Constitució perquè l'Estat recuperi competències autonòmiques.
Comentaris

envia el comentari