Manual per a indecisos a Barcelona

"Apostaré totes les fitxes a l'èxit del procés. Bàsicament perquè si les coses es posen lletges els pròxims mesos i, per exemple, a algú se li acut suspendre'ns l'autonomia, vull veure el meu ajuntament fent el que cal fer"

Benvolgut indecís, a veure si et puc ajudar a decidir-te.

Som-hi. Si la teva prioritat per damunt de qualsevol altra és que Xavier Trias no sigui alcalde i CiU no estigui en cap cas i sota cap concepte en el govern de Barcelona, no ens enganyem, només tens un vot raonable: Ada Colau. Només ella pot disputar-li el primer lloc. Expliquem-ho bé, això: en unes municipals, ser el més votat no et dóna l'alcaldia automàticament. La llei marca que primer s'ha de veure si algun regidor, sigui o no el més votat, pot aplegar una majoria absoluta al seu voltant. Però si no es dóna el cas, aleshores sí: es nomena alcalde el cap de llista de la candidatura més votada. Per tant, si vols anar sobre segur vota Colau, perquè coalicions políticament viables que sumin 21 les enquestes no n'han detectat cap.

Per la mateixa regla de tres, si la teva prioritat per damunt de qualsevol altra és que l'alcaldessa no sigui Ada Colau, només tens un vot raonable: Xavier Trias. Només ell li disputa la primera plaça.

En canvi, si estàs indecís i el que et mou no és aixafar-li la guitarra a ningú, amic, la cosa es complica. Una possible manera d'enfocar-ho és fent-te una pregunta molt simple: d'aquests que es presenten, qui creus que ho pot fer millor com a alcalde. Tens set opcions per triar, Déu n'hi do. Estaries fent un vot en clau estrictament local, cosa molt respectable i d'allò més normal, al cap i a la fi tècnicament demà estàs votant l'alcalde de la teva ciutat per als propers quatre anys i res més. I no tinguis por d'equivocar-te, una ciutat ni es salva ni es destrueix en quatre anys i al 2019 tindràs l'oportunitat de rectificar si cal.

I després hi ha l'altra manera d'enfocar-ho, que és és obrint el zoom i posant el teu vot en el context temporal i polític d'això que hem anomenat procés, que comença amb la gran manifestació de l'11S de 2012 i que els propers mesos viurà probablement el moment més decisiu, amb plebiscit inclòs el 27S. Si aquest tema per a tu és important, a Barcelona hi ha tres candidatures que s'han compromès per escrit a posar l'ajuntament de Barcelona al costat del Parlament de Catalunya si el 27S guanya la independència. La gràcia és que són tres candidatures força diverses, de manera que és perfectament possible fer encaixar la teva prioritat pel procés amb la teva preferència ideològica en l'eix esquerra-dreta. Tens una oferta liberal-conservadora (CiU), una de socialdemòcrata (ERC) i una d'anticapitalista (CUP).

Jo arribo al dia de reflexió dins del grup d'aquest darrer paràgraf. He decidit obrir el zoom i no fer un vot en clau estrictament local. Els països tenen moments de rutina i moments de transformacions radicals. Els períodes de rutina són moooolt més llargs que els revolucionaris. De fet, et pots considerar afortunat si en vida teva es dóna l'oportunitat de viure una transformació radical, pensa que la gran majoria d'éssers humans passen per aquest món sense ni ensumar una oportunitat d'aquestes. Així que demà apostaré totes les fitxes a l'èxit del procés. Bàsicament perquè si les coses es posen lletges els pròxims mesos i, per exemple, a algú se li acut suspendre'ns l'autonomia, vull veure el meu ajuntament fent el que cal fer.
Comentaris

envia el comentari