Superman, el sense papers

"Superman és, de fet, el primer superheroi modern i, alhora, és un superheroi profundament paral·lel a l'experiència de milions d'immigrants"

Aquest cap de setmana la xarxa ha implosionat amb la publicació del tràiler de 'Batman v Superman', la nova pel·lícula de superherois que promet arrasar a les taquilles l'any que ve. Apreciacions cinèfiles a part, la peça apunta com a eix dramàtic un tema de brutal actualitat: la immigració. Els dos minuts escassos transpiren que una de les línies narratives de la pel·lícules serà la desconfiança, la sospita i fins i tot la ràbia que genera en la gent el fet que Superman sigui "estranger". Algú que, pel sol fet de no haver nascut "aquí", és presumptament culpable.

Ironies del destí, el tràiler s'ha publicat el mateix cap de setmana que la immigració torna a ocupar les portades de TOTS els diaris per un naufragi a la Mediterrània.

Tot això m'ha portat, per inèrcia, a recordar unes paraules del guanyador del premi Pulitzer, Michael Chabon: "Superman és un immigrant jueu arquetípic".

Repassem 4 dades: Superman és un refugiat que fuig de Kripton davant del perill de perdre la vida al seu planeta d'origen. Superman arriba als Estats Units durant la depressió causada pel Crack de 1929 i hi viu com un americà més. Tot i això, a mesura que creix, s'adona que és diferent, que gaudeix d'habilitats que no posseeix la gent que l'envolta i, paral·lelament, que no té coses que sí que tenen els americans. És important perquè "la diferència" (no només física sinó també ètica i cultural) és un punt crucial i nuclear en els còmics de Superman.

En 1938, l'editorial DC-National va decidir publicar les vinyetes de Jerry Siegel i Joe Shuster, dos joves de família russa i holandesa respectivament, que s'havien establert als Estats Units i el Canadà durant els anys convulsos del principi del segle XX. La història de les famílies de Siegel i Shuster són similars a l'experiència de tants altres jueus arribats a Amèrica durant aquest període. Totes dues van abandonar l'est d'Europa quan les seves vides van córrer un perill que no podia ser més real. Els pogroms a Rússia amenaçaven de liquidar, físicament, els hebreus que vivien sota l'autoritat del Tsar. Com Kripton, el món dels jueus europeus també tocava a la seva fi.

Arribats a Amèrica, Jerry i Joe van créixer i es van educar com americans en tots els sentits. Ara bé, a mesura que es feien grans, les seves diferències van sortir a la llum. Diferències ètiques i culturals que traçaven una línia entre ells i la resta de persones amb les que convivien. Americans tots, però de diferents orígens.

Superman és, de fet, el primer superheroi modern i, alhora, és un superheroi profundament paral·lel a l'experiència de milions d'immigrants. Superman és el model de la superació del desarrelament. És el model d'aquell immigrant que, per convicció, acaba convertint-se en el més ferm defensor dels valors universals del seu país d'acollida. Però Superman és també la representació ideal dels jueus que van fugir d'una Europa que es descomponia i van aterrar en una Amèrica que començava a florir en l'escenari mundial.

Lògicament (almenys si fem servir el raonament més senzill) els joves Jerry i Joe no van crear un Superman jueu de manera premeditada. Sembla lògic pensar que aquests dos nois no tenien una intenció política o social subjacent, però per descomptat el rerefons de la immigració (l'arribada a un país on la majoria comparteix uns paràmetres culturals lleugerament diferents als de la teva família) i el trauma d'un cert desarrelament són absolutament compartits entre l'experiència de la immigració i la vida de Clark Kent (Superman).

Fins i tot, com apuntava el doctor Jeff Malka en una conferència oferta a Barcelona, l'ús de dos noms (un per als hebreus i un altre per als cristians) resulta usual en alguns moments de la història del poble jueu. Així mateix, Superman fa servir un nom jueu, Kal El, i un nom cristià, Clark Kent.

Un comentari últim però bastant curiós: alguns noms d'origen jueu són identificables pel "El" final. Així ho puntualitzava el rabí novaiorquès Simcha Weinstein, que assegura que la història de Superman beu directament de la tradició i l'ideari del poble jueu. "És jueu. Kal-El (nom de Superman al seu planeta d'origen, Kriptón) és un vocable hebreu que significa la veu de Déu".

No és un ocell ni un avió.
Comentaris

envia el comentari