Fumata negra el 2014?

"És una reunió trascendental també, que no només vol donar ales (no havia pensat en l’Esperit Sant, ho prometo) al sobiranisme sinó sobretot rodes, garanties, possibilitats"

A l’Assemblea Nacional Catalana li passa el contrari que al Conclave. Al Vaticà, 115 senyors es reuneixen fent palesa la centralitat romana, l’exclusivitat i el misteri que embolcalla el catolicisme per escollir-ne a un d’ells per governar la punxada institució, que passa per moments cada vegada més complicats. Tot va amb rituals i tot es fa amb calma i sense pressa: no en va han sobreviscut més de 2.000 anys.

A Girona, dissabte que ve més de 3.000 persones assistiran a un acte d’una organització “popular, unitària, plural i democràtica” capitanejada per una dona -ja ho deia ahir Pilar Rahola que el Conclave “és una imatge antiga, perquè falten les dones”- i seguiran donant forma a un procés que vol arribar a conclusions contundents i canvis rellevants el 2014, o sigui ja. I això sense els 2.000 anys d’experiència a l’esquena!

Amb tot, és una reunió trascendental també, que no només vol donar ales (no havia pensat en l’Esperit Sant, ho prometo) al sobiranisme sinó sobretot rodes, garanties, possibilitats. I vol compartir l’entusiasme entre persones que no són d’un mateix bloc, que no són tretes amb el mateix motlle d’uns quadres tancats partidistes sinó que troben, en l’ANC, aquell fil conductor que necessitaven. Gent molt diferent que vol una mateixa cosa. En canvi, diuen que al Conclave hi ha gent molt semblant que no coincideix unànimement en un nom.

L’ANC té els seus mecanismes rituals també, tot i que són, en aquest cas, democràtics. Compta amb els seus eslògans i fulls de ruta. Té les seves paraules clau: voluntat, llibertat, potencial, procés, transversalitat, plataforma, unió, força. Sap que, tot i haver nascut al Palau Sant Jordi, no s’ha de centrar en Barcelona, i per això s’ha passejat pel cinturó barceloní i ara es reuneix en un lloc tan emblemàtic com Girona.

Confiem que amb la casualitat del jurament d'inici del Conclave fet ahir pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, a l’hora simbòlica de les 17:14, tot continuï avançant com fins ara, amb la mateixa il·lusió i emoció amb que el mateix Sistach encara el Conclave. I que l’ANC i el propi procés, que va tenir un moment d’esplendor l’11-S i que rutlla amb fermesa, no hagi d’anunciar una fumata negra el 2014. Amén.
Comentaris

envia el comentari