El veritable "no" del PSC

"Quan Navarro diu que només acceptaria un referèndum legal, és a dir consentit per l'estat, està dient que no vol que se celebri mai"

Dilluns, el dia després que Pere Navarro guanyés Montserrat Tura en les primàries exprés per la candidatura a la Generalitat, el diari "Ara" obria la portada amb el titular: "El PSC s'aclareix: independència no". Amb tot el respecte, crec que el titular és equivocat. El PSC mai no ha tingut dubtes respecte la independència.

No era aquest el tema que confrontava Navarro amb Tura. Ni Tura ni Maragall ni ningú del PSC mai no s'ha pronunciat a favor de la independència, sempre han defensat el model federal, i mai no han dit res que pugui fer pensar que en un referèndum apostarien pel "sí". El que separa els uns i els altres no és la sensibilitat envers la independència, sinó la idea que aquesta pugui o no ser consultada als catalans. El matís és molt important. El titular just després de l'elecció de Navarro, doncs, hagués estat: "El PSC s'aclareix: no al dret a decidir".

Quan Navarro diu que només acceptaria un referèndum legal, és a dir consentit per l'estat, està dient que no vol que se celebri mai.

Perquè fos factible, primer hauria de tornar el PSOE al poder, que vés a saber quan passarà, i després el PSC, que sempre ha anat a remolc del PSOE, que mai no ha gosat discutir-li res, aquest PSC que s'ha carregat l'ala més catalanista del partit, hauria d'anar a convèncer el PSOE perquè ens donés el seu consentiment. Ells que no s'han atrevit mai a decidir res pel seu compte pretenen fer que el PSOE ens deixi decidir a tots? No, el dret a l'autodeterminació no entra en els plans de Navarro. Ell mateix ha deixat ben clar que la seva candidatura és la del "no" a la independència. Això seria legítim en el cas que Mas es presentés amb el compromís de declarar unilateralment la independència al Parlament. Les eleccions serien un plebiscit en tota regla i seria legítim que el PSC s'hi presentés per defensar el "no". Però això no és el que Mas ha plantejat, això no és el que es vota el 25 de novembre, el que es vota és si volem o no votar respecte el nostre futur. No ho hem d'oblidar, perquè això vol dir que quan Navarro parla de la "irresponsabilitat del projecte de Mas" i de la "sobtada histèria de CiU", està dient que considera irresponsable i histèric celebrar un referèndum.

El que honora a Mas no és que sigui independentista, sinó que estigui tractant els catalans com a persones adultes. I el que deshonra a Navarro no és que és que sigui federalista, sinó que vulgui seguir condemnant el poble que diu defensar a la minoria d'edat.
Comentaris

envia el comentari