Aquest any sí?

"L’acció de l’11S demana la reacció del 12D"

Queda molt poc. Alguns ho esperen amb trepidació; altres amb expectació; un bon grapat amb decisió; i fins i tot alguns esperen amb aquella pàtina d’odi. Tant se val. Aquí el que compta és com respondrà el poble català i què passarà el dia següent. En sabem molt de prèvies, però l’hora de la veritat ve sempre després.

D’entrada, la Diada d’aquest any ja s’ha convertit en la manifestació amb més autocars de la història. Es veuen més estelades que mai als balcons. Les iniciatives civils i polítiques proindependència creixen de forma considerable. La indignació també va en augment. I això només pot augurar una manifestació multitudinària i reactiva.

Seria bo veure la cara del President de la Generalitat quan els seus ciutadans li demanin clarament i sense eufemismes la independència del país que presideix. El que segur veurem però seran les seves accions i reaccions després del que es preveu com un clam que no vol només posicionar-se sinó unir, un verb que sovint sembla difícil de conjugar en català.

Aquest dia, el 12, i els consecutius, Artur Mas haurà de fer una aposta inèdita. I no serà només la consecució del pacte fiscal. Haurà d’anar més enllà si vol estar a l’alçada del que li reclama la societat. L’expresident Pujol ha repetit en nombroses ocasions que confia en l’actual President. No sabem en què confia exactament, però haurem de confiar en la confiança de Pujol.

I amb aquesta confiança arribarem al 12 D, el dia després. Un tal 12 de setembre va ser derrocat Haile Selasie a Etiòpia, i un 12 de setembre l’emperador Carles Vè va retirar-se al convent de Yuste. És un dia en què hem d’esperar resultats: enderrocaments, abdicacions i no només titulars efervescents. L’acció de l’11S demana la reacció del 12D. I no estem esperant que després de la tempesta vingui la calma, sinó que d’una vegada els catalans instal•lats en la comoditat de “l’anar fent” comencin a desfer el que no els agrada. I el més important, a refer el seu propi present.
Comentaris

envia el comentari