Pacte fiscal, i què?

"Vivim en una situació de mutilació lenta que ens està deixant agònics, i ara el que cal és un revitalitzant energètic, i no calmants"

Ja tenim la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament de Catalunya. No amb el màxim consens -era impossible- però suficient com per aprovar-lo. Ens els propers mesos tocarà portar-la cap a Madrid, amb il•lusió o sense, i esperar el ‘no’. El motiu de la negativa espanyola és, de fet, irrellevant.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va avisar ahir que el que succeeixi en els propers mesos respecte al pacte fiscal tindrà “conseqüències de gran calat per les relacions Catalunya-Espanya”. Així ho esperen molts catalans, sobretot quan el ‘no’ espanyol sigui ferm i contundent.

Un “acte unilateral de sobirania” serà el que farà el senyor Mas amb la Agència Tributària Catalana? Si és així, com ell mateix ha assegurat en nombroses ocasions, aquest fet no passarà inobservat, i el xoc de trens amb l’Estat espanyol serà frontal. Més frontal i fort, vull dir.

Espanya ens vol, sobretot, pels nostres calés. Com aquells homes i dones que estan amb la seva parella pel seu nivell econòmic alt. Família i amics l’avisen, que deixi el company/a, que no l’estima ni el tracta com es mereix, sinó que simplement hi ha un interès pecuniari com a lligam primordial. I quan aquest obre els ulls, la història s’acaba. Un cas perfectament extrapolable a la relació Catalunya-Espanya, amb les limitacions que les comparacions ofereixen.

Catalunya ja fa temps que ha obert els ulls o, més ben dit, que està obrint-los i queda esverada per tot el que veu al seu voltant. Tot i que a vegades sembla que el president català encara no ho ha fet del tot. Aquesta proposta de pacte fiscal que ha aprovat democràticament el Parlament serà útil per fer un pas endavant en el dret a decidir. Un camí, aquest, que sí que cal començar a recórrer amb decisió. Vivim en una situació de mutilació lenta que ens està deixant agònics, i ara el que cal és un revitalitzant energètic, i no calmants.
Comentaris

envia el comentari