Xocolata belga i minoria nacional

"Considerar que el conseller Puig no té totes les garanties perquè defensa un dret nacional, una minoria nacional"

Diuen que la xocolata bona és amarga. Possiblement. Diuen que a Bèlgica la xocolata és molt bona. Atès el preu, de ben segur que ho hauria de ser. De Brussel·les, però, ha arribat una altra cosa que deu haver amargat la vida a més d’un. La decisió del Tribunal d’Apel·lació sobre el conseller a l’exili, Lluís Puig, de no lliurar-lo a la judicatura espanyola és un bombonàs brutal per a l’estratègia internacional i per la internacionalització del conflicte. Un bombó, però, que haurà amargat l’estratègia de bona part de l’alta judicatura espanyola.

Fins i tot, el fet que la Fiscalia hagi renunciat a recórrer és més red-bull a la batalla judicial oberta i en camp semineutral com és Europa. La sentència, de només 18 pàgines, és clara, juga curteta i al peu. Els quatre magistrats -Hartoch, Marique, Naessens i De Troy- apliquen el criteri del tribunal d’Estrasburg quan en un cas anterior havia renyat la justícia belga per haver fet el que intenta la justícia espanyola. La diferència és que els togats brussel·lencs aprenen dels errors.

La vulneració de drets fonamentals, sobretot el dret a un jutge predeterminat per la llei -imprescindible en un Estat de Dret- i a la presumpció d’innocència, al·legada ha estat admesa pels magistrats. L’estratègia de la defensa, a mans de Gonzalo Boye i el flamenc Simon Beckart, estava preparada des del minut zero. I en el fons, s’apunta l’estratègia que pot obrir la principal via d’aigua a tota la repressió: considerar que el conseller Puig no té totes les garanties perquè defensa un dret nacional, una minoria nacional. És a dir, Espanya és una democràcia consolidada amb tots els drets, llevat que siguis un independentista català o defensis una minoria nacional. La xocolata belga ha estat la prova del cotó de la minoria nacional.

Comentaris

  David 10/01/2021 9:13 pm
  No entenc tant de cofoïsme amb la sentència esmentada. A nivell simbòlic és bonic però a la realitat de res serveix. Tenim un Parlament inútil que ni té intenció ni sap fer complir "lleis" com les de l'ensenyament en la nostra llengua en Secundària, any rera any els espanyols incompleixen els pressupostos de l'estat vers Catalunya i els nostres polítics no reaccionen, ans al contrari col.laboren amb el governs espanyols. Des de la Generalitat els Mossos han actuat com la PN contra els catalans i s'ha actuat judicialment contra els catalans que es manifestaven. Cert és que estem colonitzats i que a la llengua i a la nació li queden poquetes dècades, però precisament i degut a això no és millor plantar cara?... juntsxcat, erc i ANC per a què collons serviu ?.....
   Octubrista 10/01/2021 9:37 pm
   Justament, per tot això que tu dius, perquè la Generalitat ha estat reduïda a una mena de "govern de Vichy", és important la sentència dels tribunals belgues, perquè blinda, (relativament, es clar, com tot en la vida) el futur de l'embrió d'organització política que tenim fora de l'abast de les urpes colonials: el Consell per a la República. Que amb això no n'hi ha prou ? No, naturalment, però això és imprescindible. Ara el que cal és que els catalans li donem el màxim suport
  Ramon 10/01/2021 8:03 pm
  Carme Junyent afirma que som a ben poc de trobar-nos en una situació lingüística ja irreversible. O hi ha una embranzida en la consciència lingüística o ja no tindrà sentit reivindicar drets nacionals sinó, com a molt, drets d'una minoria nacional dins la pròpia Catalunya. O reaccionem aviat o morim.
  Josep 10/01/2021 7:54 pm
  Les minories nacionals son a la natura el peix petit devorat pel peix gran. Reivindicar i fer prevaldre els drets de les minories com a dret fonamental, de fons topa amb la Societats de Nacions que el va promulgar, al se la mateixa ONU un conjunt de nacions que tenen de recriminar als mateixos socis l'incompliment dels drets de les ètnies minoritàries dintre de cada nació estat.
  Luisnomeacuerdo 10/01/2021 6:18 pm
  Quico se os pone gorda cada vez que sale algo sobre los delincuentes fugados, a ver cuando os e terais que esto está todo preparado para que no vuelvan por aquí en los próximos 20 años. Cuanto menos esten a más cholotate de mierda tocáis los lazinazis.
  Traca 10/01/2021 5:55 pm
  Me parece muy tierno que r los indepes piensen que tienen algo ganado porque Bélgica haya dicho que no es él tribunal competente el q dicta la extradición, solo digo que:: no impide que lo pida el tribunal correspondiente, no dice que sea inocente y por último no implica ninguna obediencia por parte de España al no ser un tribunal supranacional. Ahora podéis enfadaros o entender que es así, vosotros mismos
   Anònim 10/01/2021 6:18 pm
   Pero si indica que sentencia dictarà el tribunal de Estrasburgo y ese si es vinculante para la injustícia espaÑola
    Traca 10/01/2021 10:05 pm
    Entonces entiendo que si Estrasburgo dice que han de ser extraditados se acatará por aludidos y sus acólitos no? En caso contrario yo del gobierno lo acataría
  Wilhelmus van Nassouwe 10/01/2021 4:23 pm
  Dr Sallop, no tergiversem: l'himne neerlandes diu "van Duitsen bloed", de sang alemanya, no de sang holandesa: "Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood."
   Dr Sallop 10/01/2021 6:12 pm
   Yo soy Guillermo de Nassau de sangre germana, me mantendré leal a mi patria hasta el día en el que muera. Yo soy un príncipe de Orange, libre e impávido, al Rey de España siempre he honrado. Ante Dios deseo jurar, al frente de su gran poder, que yo nunca, jamás odié al rey (de España): pero que he tenido que obedecer a Dios, la más alta majestad en toda la eternidad y en toda la justicia.
    Wilhelmus van Nassouwe 10/01/2021 7:40 pm
    El text neerlandès diu el que diu: "van Duitsen bloed" vol dir "de sang alemanya", i no de sang holandesa ni de sang germànica, que seria "van Germaans bloed".
   Dr Sallop 10/01/2021 6:04 pm
   Wilhelmus van Nassouwe : No tergiverso, copio i pego. Guillermo soy de nombre, De Nassau, Señor, A su patria no hay hombre Más fiel, con más fervor. Sin tacha, nada empaña De Orange mi blasón, Al rey señor de España Rendí yo siempre honor. Mi fuerza y confianza Señor de Ti vendrán, En ti está mi esperanza, No me dejes jamás. Haz, Dios, que hasta la muerte Te sirva noche y día, Que con ánimo fuerte Venza la tiranía.
    Tangen67 10/01/2021 8:55 pm
    I quina payasada nacional caspanyola amaga la estupida referencia al himne del pais vei de belgica?
  Luisnomeacuerdo 10/01/2021 1:30 am
  Quico se os pone gorda cada vez que sale algo sobre los delincuentes fugados, a ver cuando os e terais que esto está todo preparado para que no vuelvan por aquí en los próximos 20 años. Cuanto menos esten a más mierda tocáis los lazinazis.
  1
  184
  Respon
   Jenifer Pujol 10/01/2021 1:41 pm
   La vostra incultura és el que ens farà lliures per sempre . Marxarem d'aquesta españa morta. És qüestió d'anys, si, ho sabem , però ja no hi haurà retorn, i ho sabeu.
  QuicuFan 10/01/2021 12:29 am
  Excel lent article . Una barreja explendida de gastronomia, tribuna legal, periodisme i una mica d humor. Endavant les atxes! Visca la llibertat de premsa, pensament, i manifestacio! i Visca Catalunya lliure!
  Ramon 10/01/2021 12:26 am
  Dues postil·les. El parlament espanyol és un cas únic en tot el món mundial: la prima a la representació no la té la minoria, sinó la majoria (les nacions més petites, la catalana i la basca, hi estan infrarepresentades). I segona i principal, allò que ens hauria de preocupar més als catalans, més i tot que la pròpia independència, és que portem camí de ser una minoria nacional... DINS LA PRÒPIA CATALUNYA. Desgràcia que, quan sigui un fet irreversible, Espanya ja podrà respirar alleujada.
  Guillem 09/01/2021 11:23 pm
  El pamflet d'en Godó diu que no és veritat que a Flandes les mares encara fan por als nens que no volen anar a dormir amb l'amenaça "mira que vindrà el Duc D'Alba" N'hi ha que asseguren tot el contrari, que el sanguinari "Duque de Alba" (avantpassat de la Cayetana) el fan servir les mares a tall de home del sac per fer dormir els vailets. Em pregunto si els papàs de Vox fan por als seus fills quan no volen anar a dormir amenaçant-los de que vindrà un jutge belga ....o el mateix Puigdemont en els cassos de nens especialment trapelles..
   Dr Sallop 10/01/2021 11:06 am
   Guillermo de Nassau soy yo, de sangre holandesa, a mi patria fiel permaneceré hasta que muera. Un príncipe de Orange soy, libre y valeroso al Rey de España siempre le he honrado.

Nou comentari