Cada any moren mig milió de persones a tot el món a causa de la grip. La immensa majoria dels afectats greus són persones amb patologies afegides o d’edat molt avançada, per això les autoritats sanitàries recomanen la vacunació anual a aquests col·lectius. Ara bé, els virus tenen una gran capacitat de mutació i l’any 2009, per exemple, va detectar-se un nou agent patògen anomenat grip A que -igual que ara- va generar una reacció histèrica de gran part de la població mundial, espantada per l’expansió rapidíssima d’aquest tipus de grip des del focus inicial a Mèxic. Es van prendre tota mena de mesures als aeroports que, com era d’esperar, no van servir de res. La grip A, qualificada de pandèmia, va arribar a tot arreu i ja no se’n recorda ningú.

Tot indica que el coronavirus seguirà el mateix itinerari. De fet, els experts ni tan sols consideren que aquest virus sigui especialment virulent, ni que causi una mortandat especialment alta. Però, això sí, la nova malaltia ha infectat els mitjans de comunicació, provocant una reacció exagerada en gran part de la població i, com a conseqüència, una teatralització de la pandèmia per part dels responsables polítics de la sanitat catalana i espanyola. Els efectes més massius -buscats o no- es troben a l’economia. De fet, la suspensió del MWC a Barcelona ha incrementat la por de bona part de la població, que ha exhaurit l’estoc de màscares a la ciutat.

El coronavirus, com la grip A, arribarà. Hi haurà malalts i un percentatge de víctimes mortals, com a cada passa de grip comú. I ens n’oblidarem. Ara bé, algú hi haurà guanyat diners i algú els haurà perdut. El virus de la cobdícia, aquest sí, es quedarà entre nosaltres, sempre fent mal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa