Dues catalanes i tres gallegues, protagonistes d’una histriònica i espanyolíssima polèmica, cosa que acaba subratllant l’espanyolitat de les dues catalanes i de les tres gallegues. És el resultat de l’artefacte dissenyat aquest any per RTVE per triar el seu representant a Eurovisió, batejat com a Benidorm Fest. Una de les catalanes –amb una cançó feminista– i el trio de gallegues –cantant en gallec– eren les favorites. Però ha guanyat l’altra catalana a través d’un embolicat sistema de puntuacions que no ha satisfet les expectatives dels eurofans.

TVE ha intentat reaccionar a corre-cuita, demanant calma –com si hi hagués manifestacions al carrer i saquejos– i prometent millorar el mecanisme. Tot ajuda a fer grossa la pilota i confirma que l’operació Eurovisió d’aquest any haurà sigut definitivament hàbil, encara que tornin a fer el ridícul el dia del festival. Ha format part d’aquesta habilitat aprofitar la bona voluntat de les gallegues que cantaven en la seva llengua i que ho van reivindicar com a gest “inclusiu”. Ideal per al govern més progressista de la història. Sobretot combinat amb la neutralitat nacional de la catalana que havia de guanyar i amb l’estil latino de la catalana que sí que va guanyar, nascuda a Cuba, criada a Olesa de Montserrat i que va afegir exotisme lingüístic xisclant “iaia t’estimo” en dos moments de la final, quan demanava el vot i quan va agrair la victòria.

Comprovat com és d’efectiu el nacionalisme banal, no queda més remei que invocar El llop. No l’animal, sinó el programa de TV3 que, liderat per Àngel Llàcer –no és casual que hagués passat per Operación Triunfo, el Benidorm Fest de l’època d’Aznar–, fa exactament el que ha fer una televisió pública: entretenir difonent els referents culturals del país, generar coneixement i cohesió entre els diferents territoris i mostrar-ne la diversitat com a valor. I coses molt semblants es poden dir de Batalla monumental, de Joc de Cartes i fins i tot de Crims, que proporciona la dosi justa i necessària de truculència autòctona. Caldria afegir-hi la ficció, començant per la sèrie diària Com si fos ahir, amb una gran audiència sostinguda en el temps. Serà feina del nou consell de govern de la CCMA mantenir-ho i millorar-ho en un moment pressupostari complicat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 30, 2022 | 21:44
    Luisnomeacuerdo gener 30, 2022 | 21:44
    Vamos Rafa. Os jode pues os aguantas.
    • Icona del comentari de: David a gener 31, 2022 | 12:14
      David gener 31, 2022 | 12:14
      Llegint el teu comentari, fa tota la impressió que siguis tu qui està rabiant i s'està fotent.
  2. Icona del comentari de: Groc a gener 31, 2022 | 11:02
    Groc gener 31, 2022 | 11:02
    "Luis..." Faxiste opinado
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2022 | 11:45
      Gonzalo gener 31, 2022 | 11:45
      Groc... laZinaZi de mierda opinando.
  3. Icona del comentari de: federalista a gener 31, 2022 | 13:26
    federalista gener 31, 2022 | 13:26
    el llop barroso vindra en el moment que ho torneu a fer que diria el cuixart, i vindra en forma de hostias i preso, com al 2017 te n'recordes del llop barroso, a lo millor al 2027, deu anys despres si feu altre intent, be el llop i encara mes fort si governa la dreta a espanya hahahaha.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa