Via Laietana: la comissaria de policia que sobra

"Reciclar l'ús d'edificis d'història infausta és probablement el millor exercici que pot fer qualsevol govern democràtic"

La darrera manifestació de la Diada ha acabat deixant de nou imatges de tensió a les portes de la comissaria de la policia nacional espanyola a la Via Laietana de Barcelona. Com és àmpliament conegut aquest edifici té a les seves espatlles un llegat històric vinculat al franquisme, la dictadura i totes les pràctiques contràries a la llibertat que s’hi associen. Actualment existeixen esforços polítics per tal que aquest edifici sigui cedit per fer-hi un museu i deixi d’estar en mans de la policia espanyola. Però tot i així, aquests esforços no semblen obtenir fruits perquè el govern espanyol continua resistint-se a qualsevol trasllat. Sembla tenir la necessitat de mantenir al centre de la capital catalana la comissaria marcant territori.

Reciclar l’ús d’edificis d’història infausta és probablement el millor exercici que pot fer qualsevol govern democràtic en països de passat obscur i truculent. Ha d’existir la voluntat política suficient per eliminar qualsevol vestigi, ni que sigui simbòlic, d’aquell moment de la història poc edificant. Però sembla que a l’estat espanyol aquesta voluntat no ha existit mai i continua havent-hi resistències, com evidencia per exemple el fet que aquest edifici de Via Laietana no es vulgui reconvertir en centre museístic.

Seria una gran notícia que algun dia pogués existir un projecte que convertís aquest edifici al cor de Barcelona en un centre d’interpretació sobre el terror aplicat amb finalitats polítiques. Un projecte que pogués emparentar-se amb altres “cases del terror” que trobem en diversos països d’Europa i que presenten a la ciutadania un relat sobre els pijtors mètodes de persecució política aplicats per corrents ideològiques diferents. Fer aquesta revisió és la millor manera de presentar un relat sobre el passat que pugui compartir tot aquell que considera necessari identificar les pràctiques del passat que cap govern hauria de repetir en el futur.

Comentaris

  Àngel Drach 13/09/2021 9:03 pm
  Res de museu! A terra i una placeta digna. Un espai d'interpretació de la tortura i el mal tracte. Hi hauran fotos dels Creix i de l'Arrimadas?. Va, home, preneu-vos les coses de forma adulta i seriosa.
  LlunyDeCat 13/09/2021 9:48 pm
  Mantenir la comissaria dels Policies Espanyols a Laietana és com mantenir a París l'any 1944 tot just després de la Libération pels Aliats la seu de la Gestapo dels Alemanys. Però la purriassa Espanyola és així: com els Alemanys a França, als Països Baixos i a la resta de països ocupats i massacrats.
   Gonzalo 14/09/2021 1:53 pm
   Payaso, Cataluña es España.
  Anònim 13/09/2021 10:25 pm
  No veig quin sentit pot tenir que les forces d'ocupació que tenen la seu a la Via Laietana es traslladin a un altre lloc si es queden a Catalunya, es faci el que es faci amb l'edifici.
  Luisnomeacuerdo 13/09/2021 11:00 pm
  Juan Antonio, es Policía Nacional, solamente, lo de española se da por hecho porque esta en España, tonto, que eres tonto hasta mediodía y por la tarde también. Por cierto si te atreves ves a echarlos, que ya veamos el guerrero que eres.
  Ricard 14/09/2021 9:20 am
  Ara mateix és una caserna que, per als ocupants, és un símbol de Catalunya com a propietat de castellans.
  Donec Perficiam 14/09/2021 9:42 am
  No us feu il-lusions. La Policia Caspañola no marxarà mai de Catalunya mentre siguem del reino de Caspaña. Han de demostrar el seu Adn de mascle Alfa dominador i el seu poder per a trinxar-nos quan més els convingui. Només hi ha un camí i és fotre el camp d'una piiiiiip vegada. Quan abans millor. I si aquest dia arriba, la comisaria ha d'anar a terra i que no quedi rastre del que va ser. No necessitem recordar-ho.
  Gonzalo 14/09/2021 12:37 pm
  Aquí lo único que sobra es el laZinaZismo.
   Laietà 14/09/2021 6:48 pm
   Jo visc a la Via Laietana des de petit i a mi no em sobra la comissaria. El que em sobren són tots els aldarulls que provoquen els indepes cada cop que es manifesten. Això sí que sobra, ahh i Puigdemont també
  Narcís 14/09/2021 6:43 pm
  Si tenim els Mossos d' Esquadra . . no entenc quina n' és sa funció ! PD : així mateix, com pot ser aquesta comissaria on és i alhora haver tanta delinqüència als voltants o mateixa Rambles! Nota : ça com lla, si és un edifici de valor arquitectònic mai pot ser enderrocat .. massa ho han estat arreu de Catalunya ( amb l' excusa de ser privats ! ) ! Anotació al marge : però si que no quadra gens ni mica l" a por ellos ' amb teni'ls - e ací !

Nou comentari