Una veritat creïble

"La clau és quina idea-força pot fer que l'independentisme recuperi la iniciativa i la il·lusió dels electors"

Aquests dies s’està avançant un debat -aquí una aportació interessant d’Eduard Voltas– que, forçosament, esclatarà en la pròxima campanya electoral i que té a veure amb l’estratègia que necessiten, de forma indispensable, el conjunt de forces polítiques i socials que conformen l’independentisme. Des del punt de vista del catalanisme/independentisme les tres últimes eleccions catalanes s’han afrontat a partir d’una oferta propositiva. Artur Mas, l’any 2012, demanava suport electoral per capitalitzar la força del carrer. El missatge era clar, com clara va ser la resposta de l’electorat, amb una victòria curta de CiU, el reforçament d’ERC i la irrupció de la CUP. El vell catalanisme ja havia evolucionat cap a un nou independentisme.

L’any 2015 les eleccions encara van ser més diàfames. JxSí les va plantejar com un plebiscit sobre la independència que va aconseguir una victòria parlamentària rotunda, però no la meitat més un dels vots, amb una CUP tan enfortida que li va costar la presidència a Artur Mas. En tercer lloc, en les eleccions del 21D de 2017 -ja passat el referèndum de l’1-O i amb presos i exiliats- va guanyar la idea de la restitució de Carles Puigdemont com a president legítim.

Ara la qüestió és quina serà la proposta per a les pròximes eleccions, d’aquí a uns mesos. La simple idea d’ajornar qualsevol moviment a la superació del 50% s’assembla massa a una pausa acomodada dels actuals dirigents, i no només els d’ERC. D’altra banda, a JxCat la posició unilateralista pot semblar més un argument electoral contra ERC que no pas una aposta seriosa. La CUP, de la seva banda, també pot viure còmodament instal·lada en una via insurreccional que està completament fora del seu abast i, per tant, de la seva responsabilitat política.

La clau és quina idea-força pot fer que l’independentisme recuperi la iniciativa i la il·lusió dels electors. Guanyarà qui digui la veritat. I una veritat creïble.

Nou comentari